Cholesterol verlagen. Verlaag je cholesterol met deze tips!

Cholesterol verlagen. Verlaag je cholesterol met deze tips! Hoe cholesterol verlaagt kan worden is een vraag die vele mensen zich zullen stellen. Mensen die kampen met een te hoge cholesterol doen vaak erg veel moeite om hun cholesterol te verlagen, vaak is dit echter zonder resultaat. Andere mensen doen er niets aan en hebben zelfs geen last van een te hoge cholesterol. Feit is dat het persoonsgebonden is, het is echter niet zo dat wanneer je een hoge cholesterol hebt het zomaar moet laten varen. Probeer zeker deze tips om je cholesterol te verlagen!

In dit artikel


Veel vezels eten verlaagt het cholesterolgehalte

Een volwassen persoon heeft iedere dag 25 tot 35 gram vezels of voedingsvezels nodig, dat staat gelijk aan 25 sneden volkorenbrood per dag. Dierlijke producten bevatten geen vezels, we kunnen ze enkel vinden in plantaardige producten. We kunnen deze vezels echter ook uit andere voeding halen zoals bonen, erwten, groenten, fruit, graanproducten etc. Vezels zijn nodig omdat ze meehelpen aan het afbreken van de afvalstoffen, ook voorkomen ze het veelvuldig opnemen van vet door het lichaam en zorgen ze voor een bloeddrukverlaging. Vezels gaan vaak samen met goede koolhydraten, de bouwstenen van ons lichaam.

Vermijd producten met een hoog cholesterolgehalte

Eigenlijk heeft het menselijk lichaam cholesterol nodig om te functioneren, maar teveel is natuurlijk niet goed. Ongeveer 1/3 van alle cholesterol die in ons lichaam zit wordt uit het voedsel gehaald dat we opeten. Het is dan ook logisch dat het cholesterolgehalte in iemands bloed zal dalen wanneer die minder producten zal eten die rijk zijn aan cholesterol. Producten die erg schadelijk zijn voor het cholesterolgehalte zijn onder andere eidooiers, zuivelproducten, garnalen, mosselen en orgaanvlees.

Cholesterol verlagen door te bewegen

Bewegen is leven wordt wel eens gezegd, en niets is minder waar. Hoe meer een lichaam beweegt, hoe meer vetten afgebroken zullen worden waardoor de cholesterol uiteindelijk zal verlagen. Het gaat hier niet alleen om sporten, maar ook kleine dingen zoals de trap nemen in plaats van de lift hoort tot de dingen die men in acht moet nemen.

Slechte vetten vermijden verlaagt de cholesterol

Slechte vetten, ook wel verzadigde vetzuren genoemd, zijn schadelijk voor het lichaam en verhogen de cholesterol. In tegenstelling tot vezels die we nodig hebben en afkomstig zijn van plantaardige voedingsstoffen zijn verzadigde vetzuren altijd afkomstig van dierlijke producten die we daarom best moeten vermijden. Deze producten zijn onder andere; boter, zuivelproducten, eieren, vettig vlees, pizza, snoep, koekjes, etc.

Goede vetten verlagen het cholesterolgehalte.

Vele mensen beseffen het niet maar naast slechte vetten bestaan er ook goede, we noemen ze ook wel onverzadigde vetzuren. Deze vinden we niet terug in dierlijke producten, maar net als vezels zijn ze te vinden in plantaardige voedingsstoffen zoals olijfolie en koolzaadolie. Ook vetzuren van omega 3 zijn gezond voor het lichaam deze vinden we terug in vette vis zoals sardienen, zalm, tonijn en makreel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je cholesterol verlagen zonder medicijnenVeel mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte. Wat houdt dit in en hun kun je het zonder pillen verlagen?
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Schaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekSchaafwonden: symptomen, oorzaken en behandeling schaafplekEen schaafwond is een oppervlakkige huidverwonding, waarbij meestal alleen de epidermis of opperhuid (de buitenste huidl…
Bronnen en referenties
  • Ingelicht.be
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.