Je cholesterol verlagen zonder medicijnen

Veel mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte. Wat houdt dit in en hun kun je het zonder pillen verlagen? Cholesterol is onmisbaar in je lichaam. Het bouwt de celwanden op, creëert hormonen, vitamines en galzuren. Daarnaast helpt cholesterol bij de overdracht van prikkels.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Het wordt aangemaakt in je lever. Je krijgt het binnen via voedsel. Het komt vooral voor in dierlijke producten met een hoog vetpercentage zoals roomboter, vette kazen, chocolade, worst en spek. Het wordt in je lichaam getransporteerd in de vorm van eiwitdelen ook wel lipoproteïnen genoemd. Er zijn twee soorten cholesterol: goede en slechte. Om met het eerste te beginnen: High Density Lipoproteïnen kortweg HDL voert het teveel aan cholesterol in je lichaam af naar de lever. Dat is ok, ze worden dan ook goed cholesterol genoemd. Low Density Lipoproteïnen of LDL is minder goed. Dit wordt dan ook slecht cholesterol genoemd. Slecht omdat het verstoppingen in je bloedvaten kan veroorzaken met tot gevolg dat de kans op hart – en vaatziekten toeneemt. Van belang dus om het slechte cholesterol zoveel mogelijk te vermijden, onder controle te houden of sterk te reduceren. Hoe doe je dat?

Waarden

Een natuurlijk cholesterolgehalte moet lager zijn dan 5. Als het tussen de 5 en 6.5 ligt, kun je het met voeding verlagen. Ligt het hoger dan 6,5 dan zul je en je voedingspatroon moeten aanpassen en pillen moeten slikken. Bij de huisarts kun je om een test vragen om je waarde te bepalen.

Voedingsmiddelen

Er zijn veel voedingsmiddelen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om je cholesterol te verlagen. Daarnaast helpen plantaardige voedingsmiddelen om dit doel te bereiken.

Voedingsmiddel
WalnotenStudies hebben aangetoond dat als je iedere dag een handje walnoten eet je cholesterolgehalte met maar liefst 27 procent kan verlagen.
Groene theeGroene thee stikt van de anti-oxidanten. Je moet dan wel gemiddeld vier koppen zonder suiker per dag drinken.
TomatenAls je dagelijks twee glazen tomatensap drinkt, verlaag je je slechte cholesterolgehalte aanzienlijk.
Rode wijnRode wijn verhoogt het goede cholesterol. Aan te raden is twee glazen wijn te drinken. Je kunt het beste kiezen voor Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir. De druiven die voor deze wijnen worden gebruikt, zijn sterk cholesterolverlagend.
Blauwe bessenBosbessen bevatten een enorme hoeveelheid stoffen die het slechte cholesterol tegengaan. Ze zijn duur, maar enorm gezond. In augustus kun je ze vrij plukken in het bos.
PruimenPruimen hebben net als bosbessen een enorme hoeveelheid stoffen in zich die je cholesterol doen verlagen. Eet er twee of drie per dag.
SojaproductenSojaproducten verlagen niet alleen je cholesterol, ze zitten ook boordevol magere eiwitten.
KnoflookKnoflook werkt positief in op je slechte cholesterol en laat het goede cholesterol met rust. Eten dus.
Plantaardige vetstoffenPlantaardige veststoffen zoals margarine en (olijf)oliën bevatten geen cholesterol en wel onverzadigde vetzuren. Ze zijn makkelijk te smeren ook als ze koud zijn.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…
Cholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol: noodzakelijk en toch gevaarlijkCholesterol is iets wat je in je lichaam met bepaalde hoeveelheden nodig hebt om een vlotte stofwisseling te verkrijgen.…

Stoelgang bevorderen: stoelgangproblemen verbeterenStoelgang bevorderen: stoelgangproblemen verbeterenStoelgangproblemen: stoelgang bevorderen en verbeteren. Klachten over de stoelgang kunnen samenhangen met een verstoppin…
Nog even snel gewicht verliezen voor de zomerEr zijn heel veel dingen die je kunt doen om pondjes kwijt te raken. Het te snel verliezen van gewicht kan echter gevaar…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 12-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.