Spataderen, oorzaken en gevolgen

Spataderen, oorzaken en gevolgen Spataderen zijn niet alleen een cosmetisch probleem, maar ze kunnen door zwellingen en pijnen ook de kwaliteit van het leven aanzienlijk verminderen. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe spataderen ontstaan en waardoor ze gestimuleerd worden. Alleen dan is het mogelijk om spataderen met succes te behandelen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn knobbelige, blauw glinsterende, verwijde aderen, die meestal in vertakte vorm aan het huidoppervlak liggen. Hoewel ze in ongeveer 90% van alle gevallen op de benen voorkomen, kunnen aders zich in principe in vrijwel alle regionen van het lichaam tot spataderen ontwikkelen. Zo vormen zich bijvoorbeeld bij patiënten met chronische aandoeningen van de lever (levercirrose) zo nu en dan verwijde aderen in het slijmvlies van de slokdarm. Andere voorbeelden zijn spataderen in de schaamlippen en venusheuvel. Het gaat om aderen die dicht onder de huid liggen en die door bloedstuwing op kunnen zwellen.

Wat zijn de oorzaken van spataderen?

Voor spataderen kunnen er verschillende oorzaken zijn die in de meeste gevallen samenwerken. Als er meer van die factoren tegelijkertijd optreden, kunnen spataderen zich doorzetten.

Aangeboren bindweefselzwakte

De belangrijkste reden voor spataderen is een aangeboren zwakte van het bindweefsel. Deze aangeboren zwakte openbaart zich meestal binnen families, wat betekent dat spataderen vaak erfelijk bepaald zijn. Sommige mensen met ernstig aangeboren bindweefselzwakte hebben vaak al op jonge leeftijd last van de eerste spataderen.

Onze kennis van zwak bindweefsel kan helpen om spataderen te voorkomen. Wie al in een vroeg stadium weet dat hij aanleg voor spataderen heeft, kan door regelmatig te bewegen en slank te blijven, spataderen zo veel mogelijk voorkomen.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Gebrek aan lichaamsbeweging is een andere zeer belangrijke oorzaak van spataderen. Als er aanleg voor spataderen bestaat, kan die aanleg in combinatie met te weinig beweging al snel tot de vorming van spataderen leiden. Bij gebrek aan lichaamsbeweging worden de spieren zwakker en zijn deze minder in staat om goed het werk van de aderen te ondersteunen. Bovendien ontbreekt de reguliere functie van de zogenaamde “spierpomp”. De aders moeten alle transportarbeid grotendeels alleen uitvoeren en wijden daardoor sneller uit.

Veel staan

Bijzonder schadelijk voor de aderen is het als men constant stil moet staan. Het bloed “verzakt” dan zogezegd in de benen, en moet dan door de aderen helemaal alleen omhoog gepompt worden naar het hart. Omdat de aderen echter alleen met behulp van de beenspieren kunnen pompen, stuwt het bloed dan in de aderen. Door deze stuwing verwijden de aderen en werken de kleppen in de aders niet meer naar behoren. Dat resulteert uiteindelijk in spataderen.

Wie een typisch “staand beroep” heeft, zou zo vaak als dat mogelijk is tussendoor een paar meter moeten lopen. Ook af en toe even op de tenen staan, kan een beetje helpen. Als zelfs dat niet werkt, zou u af en toe de tenen iets moeten opheffen onderwijl op hakken en hielen staand. Bij aanleg voor spataderen helpen deze kleine trucs echter niet voldoende om een staand beroep volledig te compenseren.

In dit geval moet men na het werk en in de weekends regelmatig adergymnastiek doen en de benen hoog leggen. En duursporten kan helpen om een staand beroep te compenseren.

Overgewicht

Als u te zwaar bent, is het risico nog groter om last te krijgen van spataderen. Bij overgewicht moet namelijk meer lichaamsmassa van vers bloed worden voorzien dan bij iemand die slank is. Bovendien is de gehele bloedsomloop bij overgewicht zwaarder belast.

Gevolgen van spataderen

  • Opgezwollen aderen zien er in de eerste plaats niet erg aantrekkelijk uit, tenminste volgens de huidige schoonheidsidealen. Voor de getroffenen kunnen spataderen dus een belangrijk cosmetisch probleem vormen;
  • Daarnaast kunnen spataderen ook geassocieerd worden met pijnen en zwellingen in voeten en benen;
  • En als gevolg van verminderde bloeddoorstroming kan ook schade aan de huid ontstaan zoals jeuk en verkleuring.

Meer weten over het ontstaan van spataderen

Wilt u meer weten over het ontstaan en de behandeling van spataderen dan vindt u ongetwijfeld iets van uw gading op de website van Gezondheidsplein.nl. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen: oorzaak en behandelingSpataderen: oorzaak en behandelingKronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, worden spataderen genoemd (varices). De aderen of venen voeren het bloe…
Spataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingSpataderen in de slokdarm: Oorzaken, symptomen, behandelingWanneer de aderen in de slokdarm zwellen worden ze verzwakt en treden er gemakkelijk complicaties op die die soms heel e…
Spataders of spataderenSpataders of spataderenSpataderen, of spataders, zijn bloedvaten die door de huid heen schijnen als kronkelende blauwpaarse, soms gezwollen ade…
Spataderen: oorzaken en behandelingSpataderen: oorzaken en behandelingSpataderen zijn verwijde aderen. Ze komen meestal voor aan de benen. Spataderen kun je zien aan de benen als duidelijk z…

Achalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie van de slokdarm: symptomen, oorzaak en behandelingAchalasie oorzaak en symptomen. Achalasie is een aandoening van de slokdarm, waarbij de zenuwvoorziening in het onderste…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.