Sorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratie

Sorsby's fundus dystrofie: Vorm van maculadegeneratie In 1949 beschreef Sorsby een zeer zeldzame vorm van juveniele maculadystrofie. Deze progressieve fundusaandoening heeft drie belangrijke kenmerken met name een autosomaal dominante overerving, bilateraal verlies van de centrale visie voor de leeftijd van vijftig jaar door subretinale neovascularisatie, en een ernstig visusverlies door progressieve atrofie van de perifere choroidea en retina voor de leeftijd van zeventig jaar. De behandeling verloopt moeilijk en de meeste patiënten hebben na verloop van tijd een ernstig visusverlies.

Epidemiologie Sorsby's fundus dystrofie

Over de prevalentie van Sorsby’s fundus dystrofie is weinig bekend. Sorby beschreef deze ziekte bij vijf gezinnen in 1949. Daarna zijn slechts enkele mensen gerapporteerd in de medische literatuur. Deze aandoening is dus bijzonder zeldzaam.

Oorzaken oogziekte

Vaak ontwikkelt een patiënt met Sorsby’s fundus dystrofie nieuwe bloedvaten die lekken en littekens vormen in de macula. Dit staat bekend als choroïdale neovascularisatie (medische term voor "nieuwvorming") (CNV). Dit kan de oorzaak zijn dat het gezichtsvermogen plots verstoord is of dat iemand het gezichtsvermogen verliest. Het verlies van het gezichtsvermogen is door een snelle behandeling af te remmen. Het is daarom van vitaal belang dat de patiënt snel in het ziekenhuis is wanneer hij deze symptomen bemerkt.

Erfelijkheid oogaandoening

Sorsby’s fundus dystrofie is een autosomaal dominante vorm van maculadystrofie (verlies van centraal gezichtsvermogen), veroorzaakt door een mutatie (wijziging) van het gen TIMP3. Één ouder geeft de aandoening door aan het kind. Wellicht hebben alle patiënten met Sorsby’s fundus dystrofie een gemeenschappelijke voorouder, een Ierse man die leefde in de achttiende eeuw.

Symptomen: Vorm van maculadegeneratie

De aandoening heeft meestal invloed op beide ogen. De symptomen van Sorsby’s fundus dystrofie presenteren zich meestal tussen de leeftijd van dertig en vijftig jaar (middelbare leeftijd). De oogarts ziet echter mogelijk al vanaf twintigjarige leeftijd geelwitte vetafzettingen ter hoogte van het membraan van Bruch, achter het retinaal pigment epitheel (RPE). Het eerste echte symptoom van deze aandoening bij een patiënt is nachtblindheid. Daarnaast verliest een patiënt ook stilaan het vermogen om kleuren waar te nemen en de gezichtsscherpte neemt eveneens af. Hij heeft verder problemen om zich aan te passen aan andere lichtomstandigheden.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose gebeurt via een genetisch onderzoek.

Behandeling

Wanneer de ziekte in een vroeg stadium opgespoord is, is de patiënt het beste geholpen met een dagelijkse orale dosis vitamine A. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze vitaminen de nachtblindheid kunnen omkeren. De behandeling van CNV gebeurt met Avastin of Lucentis via een intravitreale injectie, die de groei van abnormale bloedvaten afremmen. Niettemin is de aandoening moeilijk te behandelen en heeft de patiënt vaak ernstig visusverlies. De patiënt dient verder regelmatig terug naar de oogarts te gaan voor een uitgebreid oogonderzoek. Via een reeks onderzoeken zoals een oftalmoscopie, elektroretinografie, kleurentesten, contrastgevoeligheidstesten en fluoresceïne angiografie volgt de oogarts de aandoening namelijk op.

Prognose aandoening

De aandoening is langzaam progressief, maar velen krijgen na verloop van tijd ernstige visusproblemen, waaronder eveneens gezichtsvelddefecten. Een patiënt kan mogelijk volledig blind worden door de aandoening.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fundus albipunctatus: Nachtblindheid en vlekken in netvliesFundus albipunctatus: Nachtblindheid en vlekken in netvliesFundus albipunctatus is een zeldzame erfelijke oogaandoening waarbij het netvlies is aangetast. Nachtblindheid is een ve…
Dystrofie: herkennen en behandelenDystrofie is een aandoening die kan ontstaan na een letsel en/of breuk. Deze aandoening is in Nederland nog niet algemee…
Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteDroge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteMeer dan negentig procent van de patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie krijgt te maken met de droge vorm, te…
Maculadystrofie: Verminderd centraal gezichtsvermogenMaculadystrofie: Verminderd centraal gezichtsvermogenMaculadystrofie is een zeldzame oogaandoening waarbij door genetische veranderingen schade ontstaat aan de macula, het c…

Pijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarmPijn aan de arm: oorzaken pijnlijke rechterarm of linkerarmPijn aan de arm, of het nu pijn in de bovenarm of onderarm, de linkerarm of de rechterarm betreft, kan wijzen op verschi…
PEG-sonde: Vloeibare voeding opnemenPEG-sonde: Vloeibare voeding opnemenSommige patiënten dienen vloeibare voeding in te nemen omdat ze niet of onvoldoende voeding tot zich kunnen nemen. Dit v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://bjo.bmj.com/content/84/7/679.full
  • http://disorders.eyes.arizona.edu/disorders/sorsby-pseudoinflammatory-fundus-dystrophy
  • http://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/pages/sorsby.htm
  • http://www.eyesight.org/Macular_Degeneration/Junvenile_MD/junvenile_md.html
  • http://www.macularsociety.org/about-macular-conditions/Dystrophies/Sorsbys
  • http://www.nature.com/eye/journal/v2/n1/full/eye198823a.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1039695/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11486938
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.