Peesontsteking pols: oorzaken, symptomen en behandeling

Peesontsteking pols: oorzaken, symptomen en behandeling Een peesontsteking aan pols (of onderarm) kan ontstaan door langdurige overbelasting van de spieren. Peesontsteking of tendinitis aan de pols is een degeneratieve aandoening die ontstaat door overmatig gebruik of overbelasting van een of meer pezen rond het polsgewricht. Hoewel elke pees rond de pols pijn kan veroorzaken, treedt peesontsteking meestal op waar pezen elkaar kruisen in de buurt van het polsbeen. Polspezen zijn vezelige weefsels gemaakt van collageen die de spieren in de onderarm verbinden met botten in de hand. Bij juist functioneren glijden pezen gemakkelijk door gladde omhulsels (peesscheden) die worden gesmeerd met synoviale vloeistof. Repetitieve spanning of wrijving kan een ontsteking van de pees in de huls veroorzaken, wat pijn, stijfheid en verminderde bewegingsbereik tot gevolg heeft.
Pezen in hand en pols / Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pezen in hand en pols / Bron: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is een pees?

Pezen vormen de verbinding tussen een spier en een bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen. Pezen in de pols verbinden de onderarmspieren met de botten van de hand en vingers. De polspezen glijden door gladde omhulsels wanneer ze het polsgewricht passeren. Deze peesschedes laten de pezen soepel glijden terwijl de pols op een wrijvingsloze manier heen en weer buigt. De peesschede is een met vloeistof gevuld buisje dat een pees omhult. Het bevat synoviale vloeistof, en wanneer dit gebied ontstoken raakt, wordt de aandoening tenosynovitis of tendinitis genoemd.

De problemen die kunnen optreden bij de pezen van de pols kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Sommige aandoeningen worden meer gekenmerkt door een ontsteking als gevolg van irritatie, terwijl anderen juist meer worden gekenmerkt door chronische beschadiging van de pees. Soms kunnen systemische aandoeningen zoals jicht of pseudojicht, ook wel chondrocalcinose genoemd, een rol spelen, en in andere situaties kunnen auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis, bijdragen aan de klachten.

Symptomen van een peesontsteking in de pols

Symptomen van een peesontsteking in de pols zijn:
 • pijn in de pols
 • stijfheid in het polsgewricht / stijve pols
 • minder bewegingsbereik
 • scherpe, stekende pijn
 • verminderde grijpkracht
 • gevoeligheid en gevoelloosheid
 • ontsteking
 • warmte of roodheid
 • krakende sensatie in de pees

Peesontsteking in de pols door langdurig typen / Bron: Fancycrave1, PixabayPeesontsteking in de pols door langdurig typen / Bron: Fancycrave1, Pixabay

Oorzaken van een polspeesontsteking

Een peesontsteking in de pols ontwikkelt zich normaal gesproken als gevolg van overmatig gebruik, letsel of ontsteking. De meest voorkomende oorzaak van zo'n ontsteking is repetitieve bewegingen die na verloop van tijd de pees belasten en irritatie en ontsteking veroorzaken. Het gaat hierbij om allerlei algemene dagelijkse activiteiten zoals:
 • sporten
 • een computer gebruiken
 • schrijven
 • fysieke arbeid

Terwijl repetitieve dagelijkse bewegingen de meest voorkomende boosdoener zijn van een peesontsteking in de pols, kan deze aandoening ook worden veroorzaakt door blessures en levensstijl. Enkele van deze oorzaken zijn:
 • plotselinge verwonding (vallen, slaan of buigen van de pols)
 • slecht geplaatste gewrichten of botten
 • zwakke polshouding
 • artritis
 • diabetes
 • leeftijd en/of verminderde flexibiliteit

Onderzoek en diagnose

De diagnose 'peesontsteking van de pols' wordt gesteld op basis van de kenmerkende klachten van deze aandoening. Speciale onderzoeken zijn meestal niet nodig, maar een röntgenfoto kan nuttig zijn om andere oorzaken van een pijnlijke pols uit te sluiten. Röntgenfoto's kunnen zinvol zijn bij het beoordelen van artritis of fracturen (een gebroken pols). Bij de meeste mensen met een peesontsteking aan de pols is op röntgenfoto's niets bijzonders te zien. Andere tests zoals echografie en MRI kunnen peesontsteking wel zichtbaar maken, omdat deze test vochtophoping rondom de geïrriteerde pees zal laten zien.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijke behandeling bij een peesontsteking aan de pols:
 • spalken en compressie om de overbelaste pees tijd te geven om te rusten en te genezen
 • trainen van pezen om deze te laten rekken teneinde de flexibiliteit te verbeteren
 • de toepassing van warmte of koude om zwelling te verminderen
 • paracetamol en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen
 • injecties met corticosteroïden om ontstekingen onder controle te houden
 • ergotherapie of fysiotherapie om functionele gedragingen die leiden tot peesontsteking op te lossen

In meer extreme gevallen kan een operatie de ruimte tussen de pezen vergroten, maar dit is zelden nodig.

Prognose en herstel

De duur van het herstel hangt af van de ernst van de aandoening. Over het algemeen heeft een peesontsteking die net is ontstaan kortere, minder ingrijpende behandelingen nodig voordat en geneest het sneller dan gevorderde gevallen. Ernstige verwondingen of verwaarloosde gevallen van een peesontsteking van de pols worden vragen om een langere behandel- en hersteltijd.

Milde polspijn als gevolg van een peesontsteking reageert meestal binnen een paar weken op spalken, rusten, het tpeoassen van warmte en koude en ontstekingsremmende middelen. Gevorderde peesontsteking vereist vaak verschillende behandelingen, waarbij het wel tot zes maanden of langer kan duren voordat de klachten helemaal weg zijn. Fysiotherapie onmiddellijk na de operatie zal het herstelproces versnellen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis. Het dankt zijn naam aan de arts die deze voor het ee…
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…
Pijn aan de polsPijn aan de polsPijn aan of in de pols is een klacht die vaak voorkomt. De polsen zijn erg beweeglijk en vangen soms harde klappen op. O…

Fibromusculaire dysplasie: Abnormale groei in wand slagaderFibromusculaire dysplasie: Abnormale groei in wand slagaderFibromusculaire dysplasie is een bloedvataandoening waarbij een abnormale groei in de wanden van de middelgrote en grote…
Amoxicilline: Soort antibioticum voor bacteriële infectiesAmoxicilline: Soort antibioticum voor bacteriële infectiesAmoxicilline is een antibioticum dat een arts vaak inzet voor de behandeling van een aantal bacteriële infecties, zoals…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tharakorn/Shutterstock.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pees_(anatomie)
 • https://www.healthline.com/health/tendonitis-of-wrist
 • https://www.scoallentown.com/hand-conditions/wrist-tendonitis.html
 • https://www.verywellhealth.com/wrist-tendonitis-2548611
 • https://www.isala.nl/patientenfolders/5505-het-syndroom-van-de-quervain/
 • Afbeelding bron 1: Pearson Scott Foresman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Fancycrave1, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.