Ga je van avondthee echt beter slapen?
Tegenwoordig zie je het overal: avondthee. Elke supermarkt heeft een avondthee van eigen merk, bij gezondheidswinkels is er een ruim aanbod en ook de bekende theemerken hebben verschillende soorten ‘slaaptheeën’ in het assortiment. Avondthee zou ideaal moeten zijn voor een goede nachtrust. Maar is dat echt wel zo? En wat zorgt er dan voor dat je van avondthee lekker slaperig wordt? In dit artikel behandelen we de vijf belangrijkste ingrediënten van de avondthee.
Kamille
Kamille is het meest gebruikte ingrediënt bij avondthee. En dat is niet zo gek, want kamille helpt tegen slaapproblemen en vermoeidheid. Kamille geeft je lichaam een ontspannen en kalm gevoel. Daarnaast bevordert deze stof de diepe slaap. Dit is het slaapstadium waarin je het meeste uitrust. Ook in stressvolle periodes wordt vaak aangeraden om producten met kamille te gebruiken. Ook heeft kamille een ontstekingsremmende en geneeskrachtige werking. De plant wordt speciaal gekweekt voor het maken van thee en olie.
Valeriaan
Valeriaan is een kruidachtige plant. Net als kamille heeft deze plant een rustgevende en kalmerende werking. Daarom wordt valeriaan vaak gebruikt tegen nervositeit en spanning. De arts kan zelfs valeriaan voorschrijven om rustig van te worden of als slaapverwekker. Niet voor niets wordt deze plant dus vaak gebruikt in gezonde kruidentheeën. Naast het feit dat valeriaan rustgevend is werkt het ook genezend bij maag- en darmklachten.
Pepermunt
Ook pepermunt heeft een rustgevende werking op het lichaam. Het heeft een positieve invloed op stress en spanning. Wanneer je ontspannen bent zul je uiteraard beter in slaap vallen. Daarnaast heeft pepermunt een stimulerende werking op de spijsvertering.
Zoethout
Zoethout heeft vooral een geneeskrachtige werking. Deze plantenwortel brengt je maag tot rust en zorgt voor open luchtwegen. Wanneer je verkouden bent kan een kop zoethoutthee verlichtend werken. Zoethout heeft geen rustgevende werking voor het slapengaan. Het wordt vooral toegevoegd om de thee een kruidige en frisse smaak te geven.
Lavendel
Lavendel is niet alleen ontsmettend en pijnremmend maar ook nog eens heel rustgevend. De lavendel werkt bloeddrukverlagend en heeft, net als de meeste ingrediënten van avondthee, een gunstige invloed op de spijsvertering. Spanning, depressie en slapeloosheid zijn de drie vijanden van lavendel. Een uitstekend ingrediënt dus voor een avondthee!
Ga je van avondthee echt beter slapen?
In avondthee zitten veel ingrediënten die een rustgevende en kalmerende werking hebben. Maar ga je van deze thee echt beter slapen? Sommige experts denken dat het gebruik van een avondthee vooral werkt als een placebo-effect. Mensen
geloven dat deze thee slaapverwekkend is en zullen zich daardoor ook rustiger gaan voelen. Ook zouden volgens onderzoekers in slaapthee veel suikers zitten wat juist weer voor een energieboost zorgt! Maar hierover zijn de meningen verdeeld. Veel mensen ervaren werkelijk een positief effect bij slaapthee. De kalmerende ingrediënten hebben zeker een goede werking. En een licht verteerbare avondthee is, in verhouding met veel andere drankjes, een prima product voor het slapengaan. Een warm kopje thee is veel beter dan een glas frisdrank, een kop koffie of een alcoholisch drankje.