De relatie tussen auto-immuunziekten en voeding

De relatie tussen auto-immuunziekten en voeding Voeding blijkt meer invloed op ons lichaam te hebben dat altijd werd gedacht. Je hebt voedsel waardoor je je lichamelijk beter gaat voelen en ook voedsel waardoor je je lichamelijk slechter gaat voelen. Er bestaat zelfs voeding waar je op langer termijn ziek van wordt. Welke relatie bestaat er nu tussen auto-immuunziekten en voeding?

Wat zijn auto-immuunziekten?

Bij een auto-immuunziekte werkt het immuunsysteem niet goed. Het immuunsysteem keert zich tegen de persoon zelf. Dit betekent dat overbodige celresten en opgehoopte slechte stoffen niet worden opgeruimd en hierdoor ontstekingsreacties in de omgeving veroorzaken en uiteindelijk zelfs dat goed functionerende lichaamcellen door het immuunsysteem worden aangevallen en opgeruimd. Dit levert dus schade op aan de gewrichten en organen. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn: reumatoïde artritis, dermatomyositis, SLE, auto-immuun hepatitis, MS, coeliakie, syndroom van Sjögren, interstiële pneumonie, auto-immuun haemolytische anaemie of neuropathie.

Het belang van goede voeding

Verkeerde voeding zoals een overdosis slechte koolhydraten (suikers, wit brood, witte rijst, alcohol), additieven (per persoon eten wij gemiddeld per jaar vier kilo kunstmatige toevoegingen), verbrand of zeer donker gebakken voedsel en transvetten zorgt voor ontstekingsreacties in ons lichaam. Voor een gezond immuunsysteem zijn een gezonde spijsvertering en een goede darmflora noodzakelijk. Er wordt steeds vaker geopperd dat chronische ontstekingen de oorzaak zouden zijn van de meeste beschavingsziektes. Ontstekingen ontstaan op celniveau. Slechte voedingsstoffen voeden deze ontstekingen en goede voedingsstoffen bevorderen het genezingsproces. Verder is voldoende drinken zeer belangrijk omdat door voldoende vocht de afvalstoffen uit de cel beter worden afgevoerd en zich niet in cel blijven ophopen wat ook weer voor ontstekingsreacties kan zorgen.

Vitamine D

Veel mensen in ons land hebben een vitamine D-tekort en van sommige auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld MS (Multiple Sclerose) is inmiddels bekend dat er een verband bestaat tussen de ziekte en vitamine D-tekort. Het innemen van extra vitamine D kan het ziekteproces bij MS vertragen en de ernst van de symptomen verlagen. Vitamine D helpt het immuunsysteem goed te functioneren door het remmen van de proliferatie van T-cellen (ontwikkeling van afweercellen) en het verlagen van de productie van pro-inflammatoire cytokines (boodschapstoffen van het immuunsysteem).

De relatie tussen een vitamine D-tekort en MS is inmiddels al meerdere keren onderzocht en steeds weer bevestigd, maar het simpelste onderzoek stamt uit 1922. Toen werden alle MS-gevallen in de Verenigde Staten in kaart gebracht. Mensen die hun jeugd hadden doorgebracht in de Noordelijke Staten bleken twee keer zo vaak op de lijst voor te komen dan mensen die hun jeugd in de Zuidelijke Staten hadden doorgebracht.

Vitamine E in combinatie met omega 3-vetzuren

De combinatie vitamine E met Omega 3-vetzuren is een goede ontstekingsremmer, dus zorg dat dit in je voedingspatroon zit. Het heeft geen zin om grote hoeveelheden vitamine E en Omega 3-vetzuren tot je te nemen in de vorm van supplementen. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Deze combinatie in grote hoeveelheden kan je bloed verdunnen en geeft bij mannen een verhoogd risico op prostaatkanker. Wat je wel kan doen is minimaal één keer per week vette vis eten (zalm, paling, haring, makreel, ansjovis, sardine of tonijn) en geregeld broccoli, rode paprika, zonnebloemolie en/of pindakaas eten.

Voeding die helpt om gezond te blijven

Eigenlijk weten we allemaal wel wat goed voor ons is. Veel groenten en fruit, af en toe vlees of vis, noten en olijfolie, soms een glas rode wijn of een stukje pure chocolade en volkoren granen zullen ons lichaam niet schaden. Slechte voedingsmiddelen zijn junkfood, cake, koek, taart, chips, kant-en-klaarmaaltijden, en ander voedsel dat niets natuurlijks meer heeft en vol zit met additieven.

Vermijd zoetstoffen en suikers

Zoetstoffen en dan vooral aspartaam worden steeds vaker gezien als de veroorzakers van infecties. Ook een teveel aan suiker veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam. Volgens onderzoek gedaan aan de Medische Universiteit van Mississippi, door Dr. Russell Blaylock kan aspartaam de symptomen van de volgende ziekten verergeren:
  • De ziekte van Parkinson
  • Fibromyalgie
  • Depressies
  • Diabetes
  • Lymfoom
  • Hypothyreoïdie
  • Multiple Sclerose
  • De ziekte van Alzheimer
  • Artritis
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Angststoornis
  • Lupus

Je kan ziekten niet genezen door een gezond voedingspatroon aan te houden, maar je kan hierdoor wel de symptomen verminderen. Gezond eten zorgt dus wel voor een betere kwaliteit van leven.

Iets meer over additieven

Additieven (toevoegingen) worden ook wel hulpstoffen genoemd en hieronder vallen geurstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren, emulgatoren en conserveringsmiddelen. Deze stoffen zijn wettelijk toegestaan dus in principe zijn ze onschadelijk voor de gezondheid. Per jaar krijgen wij gemiddeld per persoon vier kilo van deze stoffen via onze voeding binnen. In principe niet schadelijk, maar deze stoffen voegen ook niets toe. Ze dienen om een product aantrekkelijker en langer houdbaar te maken en bovendien verdwijnen er geregeld stoffen van deze lijst omdat ze toch schadelijk blijken en worden er ook geregeld weer nieuwe stoffen toegevoegd. Veel stoffen die op de goedgekeurde lijst staan zijn omstreden en in het ene land verboden en in het andere land toegestaan. Denk bij omstreden additieven bijvoorbeeld aan:
  • Aspartaam (E951) ook wel NutraSweet
  • HFCS (High Fructose Corn Syrup) oftewel maissuiker
  • E211 (Natriumbenzoaat), een conserveringsmiddel
  • E621, het omstreden stofje dat er voor zorgt dat je meer eet dan goed voor je is. Omdat inmiddels de meeste mensen wel weten waar dit E-nummer voor staat, heeft deze stof vele schuilnamen zoals: gistextract, Ve-tsi, gehydroliseerd eiwit, monosodiumglutamaat, MSG, extract van plantaardig eiwit, calcium caseïnaat en gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Vele kleurstoffen zoals E133 (blauw), E120 en E124 (beiden rood), E110 en E102 (beiden geel), deze kleurstoffen zijn reeds in heel veel landen verboden.
© 2015 - 2025 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig?Wanneer heeft je lichaam extra voedingsstoffen nodig?Een gezond eetpatroon is van groot belang om lekker in je vel te zitten. Toch zijn er perioden in het leven, dat je well…
Ziekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeZiekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeDe ziekte van Addison-Biermer moet niet verward worden met de ziekte van Addison zelf. De ziekte van Addison-Biermer is…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandelingDe Ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte, waarbij er in het gehele lichaam ontstekingen ontstaan. Longen, gewricht…

Ga je van avondthee echt beter slapen?Ga je van avondthee echt beter slapen?Tegenwoordig zie je het overal: avondthee. Elke supermarkt heeft een avondthee van eigen merk, bij gezondheidswinkels is…
Superfood uit eigen tuin: de appelDe term superfood wordt gebruikt voor voedingsmiddelen waarin veel essentiële voedingsstoffen zitten. Er zitten bijvoorb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romanov, Pixabay
  • http://www.todaysdietitian.com/newarchives/110211p36.shtml
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/23/overcoming-multiple-sclerosis-through-diet.aspx
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.