Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandeling

De Ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte, waarbij er in het gehele lichaam ontstekingen ontstaan. Longen, gewrichten, huid en maag en darmen kunnen worden aangedaan. Maar ook ontstekingen in andere delen van het lichaam wijzen mogelijk op Wegener. Wat zijn de symptomen van deze ontstekingsziekte nou eigenlijk? Hoe weet je of je mogelijk de Ziekte van Wegener hebt? Hoe wordt de diagnose gesteld en wat zijn de oorzaken? Bestaat er adequate behandeling voor deze auto-immuunziekte?

Wat is de Ziekte van Wegener ofwel Granulomatose van Wegener?

De Ziekte van Wegener is een vorm van vasculitis of aderontsteking, waarbij de kleine bloedvaten een ontstekingsreactie vertonen. Dit leidt tot afsterven van weefsel in de organen en andere aangedane gedeelten van het lichaam en tot groepering van ontstekingscellen, ook wel granulomen genoemd. Met name de longen, sinussen (neus en bijholten) en nieren worden vaak getroffen door ontstekingen. Maar ook terugkerende ontstekingen van de huid, ogen, gewrichten, zenuwstelsel en de maag en darmen komen regelmatig voor.

De ziekte ontstaat spontaan bij jongvolwassenen en volwassenen en het duurt dikwijls jaren voordat, door de diversiteit aan klachten, een juiste diagnose door een behandelend arts kan worden gesteld.

Wat zijn de belangrijkste symptomen, tekenen en klachten die wijzen op de Ziekte van Wegener?

Bij iedere patiënt komen verschillende ontstekingen voor. Je hoeft dus niet te voldoen aan de volledige lijst van symptomen om een diagnose van de Ziekte van Wegener te krijgen. De symptomen van Wegener omvatten onder andere:
 • Ernstige vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Koorts
 • Kortademigheid
 • Bloederig speeksel
 • Gewrichtspijn
 • Sinus ontsteking (sinusitis) en bloederig neusslijm
 • Longontsteking
 • Middenoorontsteking
 • Ontstekingen en zweren in maag en darmen
 • Zweren op de huid
 • Ontstekingen van nieren en bijnieren

Wat zijn de oorzaken van de Ziekte van Wegener?

De oorzaak staat niet vast maar op dit moment wordt aangenomen dat Wegener een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem zich richt tegen het eigen lichaam. Bij een auto-immuunziekte behandelt het afweersysteem lichaamseigen cellen als vreemd en gaat hiermee de strijd aan.

Hoe wordt de diagnose van Wegener gesteld?

Via bloedonderzoek kan worden vastgesteld of de bloedbezinking hoog is, dit is een teken dat er één of meerdere ontstekingen actief zijn in het lichaam. Ook kan er worden getest op de aanwezigheid van C-Reactief Proteïne en specifieke antilichamen, wanneer er al een vermoeden in de richting van Wegener bestaat. Verder kunnen röntgenfoto's van longen en sinussen granulomen aan het licht brengen. De urine tenslotte kan worden getest op de aanwezigheid van eiwitten en rode bloedcellen via laboratorium onderzoek.

Bestaat er behandeling voor vasculitis en Granulomatose van Wegener?

De ziekte van Wegener is in principe ongeneeslijk maar ontstekingen kunnen wel worden onderdrukt en voorkomen met medicatie en aangepaste voeding. De medicatie is erop gericht om de werkzaamheid van het immuunsysteem terug te dringen en daarnaast ontstekingsremmend werkzaam te zijn. Medicatie als Prednison wordt dikwijls voorgeschreven in een stootkuur om een opleving van de ziekte terug te dringen. Op deze manier kan de ziekte aardig worden gecontroleerd hoewel patiënten dikwijls moe zijn en stress en vermoeidheid moeten voorkomen om niet opnieuw ziek te worden.
© 2010 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Wegener of GPA: oorzaken, symptomen, behandelingZiekte van Wegener of GPA: oorzaken, symptomen, behandelingBij GPA (granulomatose met polyangiitis), voorheen de ziekte van Wegener genoemd, is er sprake van ontstoken bloedvaten…
GPA: zware aantasting longen, nieren door auto-immuunziekteGPA: zware aantasting longen, nieren door auto-immuunziekteDe auto-immuunziekte GPA - voorheen genoemd Granulomatose van Wegener - is een zeer ernstige ziekte en potentieel levens…
Granulomatose met polyangiitis (Wegener): Auto-immuunziekteGranulomatose met polyangiitis (Wegener): Auto-immuunziekteGranulomatose met polyangiitis is een zeldzame aandoening waarbij bloedvaten ontstoken zijn (vasculitis). Dit leidt tot…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…

Ouderenzorg: hart- en longziekte, beroerte, ziekte ParkinsonHartfalen komt regelmatig voor bij ouderen. Dit zal toenemen door vergrijzing, langere overleving na een hartinfarct en…
Ouderenzorg: de geriatrische patiënt kwetsbare oudereOuderenzorg: de geriatrische patiënt kwetsbare oudereEr zijn nogal wat ouderen die zeer kwetsbaar zijn. Zij worden geconfronteerd met verschillende ziekten tegelijkertijd; z…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia: Ziekte van Wegener of Granulomatose van Wegener
 • Wegener's Granulomatosis Symptoms, Causes, Treatment and Diagnosis
 • Afbeeldingen zijn een microscopische weergave van de ontstekingscellen zoals die bij Wegener worden aangetroffen.

Reageer op het artikel "Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan Bennink, 01-05-2020 13:33 #9
Mijn schoonzuster heet het ook en moet nu vier keer in de week dialyseren mijn vraag is :is er enig onderzoek naar gedaan of er misschien ook een genetische aanleg is voor deze kwaal.

Hennie Engels, 16-05-2017 22:27 #8
Ik heb in 2010 Wegener gekregen aan mijn longen en aorta. Het is nu 2017 en ben nog steeds aan veel medicijnen en heb er dagen bij dat het goed gaat maar ik ben altijd moe en moet dingen plannen. Dat is niet altijd makkelijk soms wil je meer dan je kunt en dan kom je jezelf weer tegen. Het meeste last heb ik van mijn voeten omdat de kleine zenuw van mijn tenen aangetast zijn door de ziekte van Wegener. Weet niet meer hoe het moet, kan geen dichte schoenen verdragen alleen slippers maar mijn voeten zijn niet mooi meer. Soms valt er gewoon een nagel af. Donderdag weer naar de internist en vragen wat er aangedaan kan worden en zo sukkel ik maar door.

Eline, 06-06-2015 23:57 #7
Mijn opa is eraan gestorven. Men zegt dat na de vliegtuigcrash in de Bijlmer een opvallend aantal mensen met de ziekte van wegner werden vastgesteld in Amsterdam en omstreken. Mijn opa woonde in die tijd in Diemen. Hebben jullie hier misschien ook iets over gehoord? Zou ik graag wat meer over willen weten.

Engelien Bijloo, 27-12-2014 19:09 #6
Reactie op de vraag van Sara:
Ziekte van wegener is niet dodelijk, maar het is wel beter als de ziekte tijdig ontdekt wordt en gelijk behandeld wordt. Het is wel een chronische ziekte met grootste "beperking" die vermoeidheid. Bij mij is na 3 jaar de ene dag beter te handlen dan de andere dag.

Reactie op de vraag van Didi Pronk:
Bij mij zijn ook de nieren aangetast en ja dan kijk ik uit met zout, en eiwit. Verder heb ik geen dieet maar ga ik wel om de 3 maanden naar een diëtiste voor de zekerheid ivm mijn nierfalen

Didi Pronk, 08-12-2014 13:40 #5
Welke aangepaste voeding wordt aangeraden?

Sara, 22-09-2014 11:02 #4
Is de ziekte van wegener gevaarlijk? kan men eraan sterven?

Patrick, 27-11-2013 23:32 #3
Mijn vader is er aan gestorven in 2001 op 49 jarige leeftijd.

Engelien Bijloo, 19-08-2013 10:23 #2
18 nov.2011 is bij mij de ziekte van Wegener ontdekt in longen, gewrichten, neusholte en de nieren. Van de een op andere dag van een 40 uur werkweek naar een week van niets meer kunnen doen, heb weinig energie en iedere dag moe en nog eens moe.

Bierschenk, 22-07-2013 15:42 #1
Mijn man heeft naar alle waarschijnlijheid de ziekte van Wegener. Voor zover wij weten is alleen een behandeling met prednison mogelijk. Nu komt ons probleem hij is nl. diabeet insuline afhankelijk.
Hoe lossen we dit op?

Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 22-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!