Passiflora tegen slapeloosheid
Valeriaan, hop, citroenmelisse, passiebloem, lavendel. Kruiden tegen slapeloosheid zijn er heel wat, alleen helpen ze niet altijd even goed. en dat komt ook omdat men bij de keuze van een kruid niet alleen met de kwaal, maar ook met de persoon in kwestie rekening moet houden. Kruiden moet je dus ook persoonlijk afstemmen..
Geneeskruiden moeten niet alleen op de kwaal gekozen worden maar ook op de achterliggende oorzaak en op de persoon zelf . En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker bij nerveuze aandoeningen en slapeloosheid moeten kruiden persoonlijk afgestemd worden.. Die kruidenkeuze kun je maken aan de hand van de symptomen die de persoon heeft en de verschillende eigenschappen die bij de plant horen.
Bijvoorbeeld Passiebloem, Passiflora incarnata
De passiebloem lijkt tot die groep van planten te behoren die niet alleen kwalitatief maar kwantitatief werken. De dosis wordt afgestemd op de intensiteit van de klacht. Er wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van de tinctuur of extracten . Daarom is het mogelijk dat men de ene keer aan 5 druppels voldoende heeft en een andere keer 60 druppels moet gebruiken. Zestig druppels is overigens nog een volkomen ongevaarlijke dosis, want de passiebloem heeft nauwelijks bijwerkingen. De hoofdwerkzaamheid richt zich op nerveuze aandoeningen, vooral als ze worden begeleid door prikkelbaarheid en verwarde gevoelens. Men denkt daarbij vooral aan iemand die bvb voor een examen de ene sigaret na de andere rookt , iemand die in zo'n situatie niet weet wat hij met zijn handen en voeten moet beginnen, die rusteloos heen en weer loopt, enzovoort.
De belangrijkste aanwijzing voor de keuze van passiebloem is: als de persoon in kwestie in een dergelijke situatie neiging tot kramp vertoont. Dat kan gaan van onaangename trekkingen in de aangezichtsspieren tot krom trekkende vingers en een regelrechte aanval van kramp tengevolge van hysterie. In samenhang daarmee zal het u niet verbazen dat de passiebloem ook wordt toegepast tegen anderssoortige krampen. Tenslotte heeft de passiebloem, vergeleken met de andere kruiden tegen slapeloosheid, een heel bruikbare pijnstillende werking. Dat is soms heel welkom, bijvoorbeeld bij kiespijn, die vaak vergezeld gaat van angst voor de tandarts.
Passiflora past ook bij kinderen in de puberteit die motorisch en psychisch onrustig zijn. ( Mezger).Dus zeker ook te proberen bij ADHD en dergelijke.
Samengevat: de leidende symptomen voor het gebruik van passiebloem:
- Gespannenheid en prikkelbaarheid
- Spierkramp van allerlei aard, beklemde gevoelens
- Slapeloosheid door gespannenheid
- Lichte tot gemiddelde pijn.
Bovendien vermindert de passiebloem, evenals avena (haver) ontwenningsverschijnselen. De in dat verband werkzame stoffen zijn chemisch met elkaar verwant (indol-alkaloïden).
Dosering en gebruik
Gewoonlijk maakt men gebruik van het in de handel verkrijgbare preparaat 'passiflora' als moedertinctuur (1:5)
- Als kalmeringsmiddel: 3 maal daags 5 tot 20 druppels.
- Als ontspannend inslaapmiddel: 3 uur voor het slapengaan de eerste dosis van 5 tot 50 druppels en vlak ervoor de tweede. Een verhoging van de dosis boven 60 druppels is zinloos. Als het kalmerende effect bij die hoeveelheid onvoldoende blijkt, kan beter een mengsel met andere planten worden overwogen.
Een door Pahlow aanbevolen mengsel is:
- Passiflora moedertinctuur (1/5) Passiflora caerulea 30cc
- Valeriaantinctuur / Valeriana officinalis 30cc
- Bittere appelsientinctuur (bittere oranje) / Citrus aurantium 5cc
Een uur voor het slapen gaan 1 theelepel in een glas water of kruidenthee.
Of men mengt de ingrediënten als volgt: 30 druppels passiflora, 30 druppels valeriaan en 5 druppels bittere oranje. Een theelepel bevat ongeveer 65 druppels, dus dat klopt aardig.