Passiflora tegen slapeloosheid

Passiflora tegen slapeloosheid Valeriaan, hop, citroenmelisse, passiebloem, lavendel. Kruiden tegen slapeloosheid zijn er heel wat, alleen helpen ze niet altijd even goed. en dat komt ook omdat men bij de keuze van een kruid niet alleen met de kwaal, maar ook met de persoon in kwestie rekening moet houden. Kruiden moet je dus ook persoonlijk afstemmen.. Geneeskruiden moeten niet alleen op de kwaal gekozen worden maar ook op de achterliggende oorzaak en op de persoon zelf . En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker bij nerveuze aandoeningen en slapeloosheid moeten kruiden persoonlijk afgestemd worden.. Die kruidenkeuze kun je maken aan de hand van de symptomen die de persoon heeft en de verschillende eigenschappen die bij de plant horen.

Bijvoorbeeld Passiebloem, Passiflora incarnata

De passiebloem lijkt tot die groep van planten te behoren die niet alleen kwalitatief maar kwantitatief werken. De do­sis wordt afgestemd op de intensiteit van de klacht. Er wordt bijna uitsluitend gebruik gemaakt van de tinctuur of extracten . Daarom is het mogelijk dat men de ene keer aan 5 druppels vol­doende heeft en een andere keer 60 druppels moet gebruiken. Zestig druppels is overigens nog een volkomen ongevaarlijke dosis, want de passiebloem heeft nauwelijks bijwerkingen. De hoofdwerkzaamheid richt zich op nerveuze aandoeningen, vooral als ze worden begeleid door prikkelbaarheid en verwarde gevoelens. Men denkt daarbij vooral aan iemand die bvb voor een examen de ene sigaret na de andere rookt , ie­mand die in zo'n situatie niet weet wat hij met zijn handen en voeten moet beginnen, die rusteloos heen en weer loopt, enzovoort.

De belangrijkste aanwijzing voor de keuze van passiebloem is: als de persoon in kwestie in een dergelijke situatie neiging tot kramp vertoont. Dat kan gaan van onaangename trekkingen in de aangezichtsspieren tot krom trekkende vin­gers en een regelrechte aanval van kramp tengevolge van hysterie. In samenhang daarmee zal het u niet verbazen dat de passiebloem ook wordt toegepast tegen anderssoortige krampen. Tenslotte heeft de passiebloem, vergeleken met de andere kruiden tegen slapeloosheid, een heel bruikbare pijnstillende werking. Dat is soms heel welkom, bijvoorbeeld bij kiespijn, die vaak vergezeld gaat van angst voor de tandarts.

Passiflora past ook bij kinderen in de puberteit die motorisch en psychisch onrustig zijn. ( Mezger).Dus zeker ook te proberen bij ADHD en dergelijke.

Samengevat: de leidende symptomen voor het gebruik van passiebloem:

 • Gespannenheid en prikkelbaarheid
 • Spierkramp van allerlei aard, beklemde gevoelens
 • Slapeloosheid door gespannenheid
 • Lichte tot gemiddelde pijn.
Bovendien vermindert de passiebloem, evenals avena (haver) ontwennings­verschijnselen. De in dat verband werkzame stoffen zijn chemisch met elkaar verwant (indol-alkaloïden).

Dosering en gebruik

Gewoonlijk maakt men gebruik van het in de handel verkrijgbare preparaat 'passiflora' als moedertinctuur (1:5)
 • Als kalmeringsmiddel: 3 maal daags 5 tot 20 druppels.
 • Als ontspannend inslaapmiddel: 3 uur voor het slapengaan de eerste dosis van 5 tot 50 druppels en vlak ervoor de tweede. Een verhoging van de dosis boven 60 druppels is zinloos. Als het kalmerende effect bij die hoeveelheid onvoldoende blijkt, kan beter een mengsel met andere planten worden over­wogen.

Een door Pahlow aanbevolen mengsel is:

 • Passiflora moedertinctuur (1/5) Passiflora caerulea 30cc
 • Valeriaantinctuur / Valeriana officinalis 30cc
 • Bittere appelsientinctuur (bittere oranje) / Citrus aurantium 5cc
Een uur voor het slapen gaan 1 theelepel in een glas water of kruidenthee.
Of men mengt de ingrediënten als volgt: 30 druppels passiflora, 30 druppels valeriaan en 5 druppels bittere oranje. Een theelepel bevat ongeveer 65 drup­pels, dus dat klopt aardig.
© 2012 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden om beter te slapenKruiden om beter te slapenNiks is vervelender dan slecht kunnen slapen. Slapeloosheid vormt tegenwoordig een groot probleem waar meer en meer mens…
Passiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldPassiebloem, geneeskruid uit de Nieuwe WereldVan Passiebloemen kennen we vooral de vele soorten klimmende sierplanten en ook wel de eetbare vruchten die ook onder de…
Passiflora, geschiedenis van een geneeskruidPassiflora, geschiedenis van een geneeskruidVan Passiebloemen kennen we vooral de vele soorten klimmende sierplanten en de eetbare vruchten die ook onder de naam Ma…
Natuurlijke middelen tegen stressNatuurlijke middelen tegen stressEr zijn diverse natuurlijke, plantaardige geneesmiddelen (fytotherapie) die werkzaam zijn tegen stress. Bekende middelen…

Blaasontsteking natuurlijk behandelen en voorkomenBlaasontsteking natuurlijk behandelen en voorkomenEen blaasontsteking is meestal te wijten aan een bacteriële infectie. Veel mensen en dan vooral vrouwen hebben hier gere…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: archive.org, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/passiflora-incarnata-passionflower
 • http://www.stevenfoster.com/education/monograph/pflower.html
 • http://www.naturafoundation.nl/monografie/Passiflora_incarnata.html
Reactie

Inge Schlunk, 29-09-2014
Graag de dosering van passiflora thee, dit miste ik in de informatie Reactie infoteur, 06-10-2014
Het is beter, efficienter om in dit geval extracten te gebruiken.

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.