Ontgiften of detoxen

In deze tijd van steeds hoger wordende kosten voor gezondheidszorg, is het van belang, niet in de laatste plaats voor de eigen beurs, dat we ons bewust worden van de gifstoffen die we elke dag opnieuw binnenkrijgen. Vaak zijn met minimale aanpassingen aan voeding en leefregels al een veelvoud van gifstoffen uit onze directe omgeving te elimineren.

Ontgiften

Één van de Natuurgeneeskundige basisprincipes is "genezen is ontgiften".

Verstoring van het Natuurlijk evenwicht

Ziekte betekent een verstoring van het natuurlijk evenwicht. Ook belasting met toxische stoffen is hiervan een belangrijke oorzaak. We gaan steeds bewuster om met wat er allemaal om ons heen gebeurt, we hebben een verhoogd lichaamsbewustzijn en beseffen steeds beter wat deze stoffen voor invloed (kunnen) hebben op ons lichaam. We worden inmiddels ook door middel van elk beschikbaar medium (krant, tv, internet, Ipod) geïnformeerd.

Vervuiling in ons "milieu"

De moderne mens staat aan allerlei vormen van verontreiniging bloot, denk bijvoorbeeld aan verontreinigd kraanwater (verleden jaar stond in de krant dat "schoon" drinkwater was onderzocht en bleek dat het water nog resten van 15 verschillende medicijnen bevatte!!!), verontreinigde voeding (gemodificeerd groente, fruit en granen, transvetzuren, "gewasbeschermingsmiddelen", groeihormonen en antibiotica in vlees, kleurstoffen, smaakmakers en conserveringsmiddelen, medicijngebruik, anti-conceptiepil (hormonen), tabak, cafeïne, alcohol, drugs, geraffineerde suiker, junkfood, persoonlijke verzorgingsproducten, belasting met zware metalen zoals amalgaanvullingen of aluminium in deodorant, milieuvervuiling (dioxinen, pcb's en andere industriële afvalstoffen), electrosmog (huishoudelijke apparaten, electriciteitstransformatoren, hoogspanningsmasten, GSM's), vochtige en slecht onderhouden woningen (schimmels, bouwmaterialen met gifstoffen) nieuwe meubels en vloerbedekking met o.a. brandvertragers, synthetische kleding, beroepen die werken met gevaarlijke materialen (asbest, benzinedampen, verf, permanent- en haarkleuringsvloeistoffen etc), Nu worden we niet allemaal aan dezelfde stoffen en hoeveelheden toxines blootgesteld en ook de manier waarop ieder individu reageert op bepaalde stoffen en deze vervolgens in het lichaam verwerkt, verschilt van persoon tot persoon.

Zelfgenezend Vermogen

Een ander basisprincipe van de Natuurgeneeskunde is dat ons lichaam in staat is om zichzelf te genezen. De zelfgenezende kracht van het lichaam bestaat uit een aantal mechanismen en systemen die er in hun totaliteit voor zorgen dat het lichaam in evenwicht blijft en indien er onbalans is, deze zo snel mogelijk weer in evenwicht te krijgen. Zo zijn er veiligheidssystemen (reuk, smaak, ogen, buffersystemen), een zelfreinigend mechanisme, de immuniteit, de psychoneuro-immuniteit, koorts, het zelfherstellend vermogen (bijv. een wondje wat vanzelf dicht gaat, botbreuk), homeostase (toestand van evenwicht), het autoregulatiesysteem, de waterhuishouding, de bloedcirculatie, het lymfevatenstelsel, het bio-ritme, de sympathicus en parasympathicus en het stressmechanisme. Door onze moderne levensstijl staan wij bloot aan zoveel (vaak onzichtbare) toxinen, dat deze zelfgenezende kracht en haar systemen op den duur zwaar op de proef wordt gesteld om deze allemaal op een goede manier af te voeren. Gezonde mensen merken vaak niet eens dat ze langzaam maar zeker belast worden met gifstoffen die het lichaam niet meer kan uitscheiden omdat ze een nog redelijk goed functionerend, zelfgenezend vermogen hebben wat ervoor zorgt dat toxinen die niet afgevoerd kunnen worden, elders in het lichaam worden opgeslagen totdat het lichaam de kans krijgt deze ook onschadelijk te maken en af te voeren. Bij een ontregeld systeem, in geval van ziekte, merkt men elke belasting sneller.

Zelf testen hoeveel vervuiling je dagelijks binnenkrijgt

Er zijn inmiddels heel veel boeken geschreven en programma's gemaakt over "Detox". Er zijn veel testen op internet te vinden waar je een vragenlijst kunt invullen en aan hand daarvan kunt bekijken in welke mate je het risico loopt deze stoffen binnen te krijgen en voor zover van toepassing, de graad van de vervuiling. Het bewust bezig zijn met je gezondheid houdt dus ook in dat je voor jezelf onderzoekt aan welke schadelijke stoffen je elke dag (bewust of onbewust) weer bloot staat en probeert indien mogelijk deze te elimineren. Er worden veel adviezen en tips gegeven om verdere intoxicatie zoveel mogelijk te voorkomen (hoewel dat bijna onmogelijk is!) en de al bestaande intoxicatie te verminderen.

Een aantal mogelijkheden om het lichaam te reinigen en toxinen uit te scheiden:

Een gezondere levensstijl

Bewuster leven! Er wordt wel eens gezegd "je bent wat je eet" en daar zit zeker waarheid in! Gezonde voeding, voldoende beweging, een goede balans zoeken tussen inspanning en ontspanning, stress zoveel mogelijk vermijden en indien vermijdelijk: leren omgaan met de bestaande stress, voldoende water drinken om de afvalproducten in het lichaam af te voeren, voldoende slaap en rust, meditatie, stoppen met roken.

Gastro-intestinale therapie

Darmreiniging.

Zelfhulpremedies

Kleikuur, azijnkuur, oliekuur, vlozaad, klysma, kruiden-drinkkuur.

Vastenkuren / Sapkuren

Reinigingskuren (meestal in het voor- en najaar)
Het is aan te raden, zeker de eerste keer niet zelf te experimenteren en je te laten begeleiden door een deskundige die weet wat bij deze kuren aan detoxreacties kunnen ontstaan en erin opgeleid is dit vakkundig te begeleiden. Doordat de toxinen vrijkomen uit de weefsels kunnen heftige (emotionele) reacties optreden.
© 2011 - 2024 Jazzy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Het detox-dieet: achtergrond en kritiekJe lichaam ontgiften klinkt erg gezond maar is het dat ook en zijn er nadelen aan verbonden? Hieronder wordt besproken h…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende hu…

Chronisch ziek of niet?Hebt u, of iemand in uw familie ook jarenlang de deur bij de huisarts en specialisten in het ziekenhuis plat gelopen en…
Een goede nachtrust met natuurlijke middelenEen goede nachtrust met natuurlijke middelenLekker slapen willen we allemaal. Helaas lukt dat niet bij iedereen. Toch heeft moeder natuur een aantal middelen in pet…
Jazzy (2 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.