Temazepam (kalmeringsmiddel)

Temazepam (kalmeringsmiddel) Temazepam is een zogenaamde benzodiazepine, een kalmeringsmiddel. Het kalmeringsmiddel temazepam kan door de arts voorgeschreven worden wanneer men last heeft van nervositeit en/of slapeloosheid. Bijwerkingen van temazepam kunnen bestaan uit onder meer onrust en sufheid.

Kalmeringsmiddelen (benzodiazepines)

Een kalmeringsmiddel, ook wel benzodiazepine genoemd, is een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt bij klachten als angst en spanningen. Daarnaast bevordert een kalmeringsmiddel de slaap en werkt het rustgevend. De precieze werking van kalmeringsmiddelen is niet bekend, maar men weet dat kalmeringsmiddelen invloed hebben op de elektrische prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel. Benzodiazepines versterken de werking van de neurotransmitter GABA, een neurotransmitter die betrokken is bij angstgevoelens.

Kalmeringsmiddelen hebben direct na inname effect. Langdurig gebruik van benzodiazepines is af te raden, omdat zij niet alleen afhankelijkheid kunnen veroorzaken, maar ook klachten als sufheid, vertraagd denken en vertraagde reactietijd. Om deze reden moet men zeer voorzichtig zijn met autorijden en het bedienen van gevaarlijke apparatuur, of deze activiteiten zelfs tijdelijk stopzetten. Bij sommige mensen treden ook geheugenklachten op. Wanneer men wilt stoppen met een kalmeringsmiddel, dient het gebruik zeer voorzichtig afgebouwd te worden.

Het kalmeringsmiddel temazepam

Temazepam is een benzodiazepine die door de huisarts voorgeschreven wordt wanneer iemand last heeft van slapeloosheid of nervositeit. Temazepam mag niet gebruik worden wanneer er sprake is van overgevoeligheid voor het middel of één van de andere ingrediënten. Gebruik van temazepam dient ook vermeden te worden wanneer men aan myasthenia gravis lijdt, een zeldzame auto-immuunziekte die gepaard gaat met ernstige spierzwakte. Men dient erg voorzichtig te zijn met het gebruik van temazepam wanneer men stoornissen in de porfyrine-stofwisseling heeft en wanneer men een verminderde leverfunctie heeft.

Bijwerkingen van temazepam

Temazepam kan - net als andere geneesmiddelen - bijwerkingen hebben. Deze zijn doorgaans tijdelijk en gaan na verloop van tijd vanzelf weer over. Veelvoorkomende bijwerkingen van temazepam zijn:
  • Sufheid
  • Opwinding
  • Hallucinaties
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Onrust

Dosering temazepam

De meestvoorgeschreven dosering van temazepam is 10 tot 20 mg per dag voor volwassenen. Temazepam dient maximaal 30 minuten voor het naar bed gaan ingenomen te worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam is een middel dat wordt gegeven bij slapeloosheid. Meestal zal de huisarts niet direct een slaapmiddel voorsch…
Temazepam is een hulpmiddel voor mensen om te slapenTemazepam is een hulpmiddel voor mensen om te slapenSlapeloosheid is een ernstige kwaal die we niet kunnen onderschatten. Als mensen regelmatig te weinig slapen dan kan men…
Wat je moet weten over verschillende slaapmiddelenWat je moet weten over verschillende slaapmiddelenSteeds meer Nederlanders gebruiken slaapmiddelen om enigszins tot rust te kunnen komen. Het jachtige leven, de prestatie…
Kalmeringsmiddelen zonder receptKalmeringsmiddelen zonder receptKalmeringsmiddelen zijn over het algemeen alleen verkrijgbaar bij de apotheek wanneer je hiervoor een recept van een art…

20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…
CT Scan informatieCT Scan informatieDe CT scan maakt röntgenfoto's van het lichaam maar zodanig dat het lichaam plakje voor plakje bekeken kan worden door d…
Bronnen en referenties
  • http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h083-Benzodiazepinen.pdf
  • http://hulpgids.nl/images/Medicijnen/temazepam_bijsluiter.pdf
  • Ford, D. H. et al. (2009). Het grote medische handboek
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.