Temazepam is een hulpmiddel voor mensen om te slapen

Temazepam is een hulpmiddel voor mensen om te slapen Slapeloosheid is een ernstige kwaal die we niet kunnen onderschatten. Als mensen regelmatig te weinig slapen dan kan men meerdere gezondheidsklachten krijgen. Daarom is het van belang om te zorgen voor een goede nachtrust. Voor de meeste mensen kan dit op natuurlijke wijze maar er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij het wenselijk is dat gedurende korte tijd medicijnen genomen worden. Temazepam is een slaapmiddel dat hierbij tijdelijk kan helpen.

Er zijn veel mensen die last hebben van slapeloosheid

Mensen kunnen langdurig lijden aan slapeloosheid als gevolg van fysieke of psychische problemen. Deze problemen kunnen geheel verschillend van aard zijn maar het gevolg is vaak dat men geen innerlijke rust kan krijgen en gedurende de nachtelijke uren niet kan slapen. Het is dan van het grootste belang dat eerst de aard van de problemen wordt bekeken en hiervoor zal altijd aan een oplossing gewerkt moeten worden voordat men ingrijpt met slaapmiddelen. Er kunnen echter omstandigheden zijn dat het belangrijk is om toch voldoende nachtrust te krijgen. Dan kan een slaapmiddel "tijdelijk"uitkomst bieden.

Hoeveelheid slaap die we nodig hebben

We hebben over het algemeen zeven tot acht uur slaap per nacht nodig om gezond te kunnen functioneren. Er zijn wel uitzonderingen van mensen die met minder slaap zich goed voelen maar dit is uitzonderlijk. Ook oudere mensen slapen over het algemeen wat minder. Mensen die 6 uur per nacht of minder slapen hebben een grote kans op ernstige gezondheidsklachten. Daarbij kunnen we denken aan hartziekten of diabetes. Maar zelfs een hersenbloeding kan optreden bij langdurig ernstig slaaptekort.

Slapen zonder medicijnen

We kunnen eerst eens kijken of aan alle voorwaarden is voldaan om rustig te kunnen slapen. Hierbij denken we dan aan:
 • Altijd op dezelfde tijd gaan slapen
 • Ontspannen voor het slapen gaan door het nemen van een douche, of het lezen van een boek
 • 's Avonds laat niets meer eten
 • Geen alcohol nemen vlak voor het slapen gaan
 • Slaapkamer alleen gebruiken om te slapen en niet om t.v. te kijken.
 • Opstaan als je wakker wordt en even iets anders gaan doen
 • Een goed geventileerde slaapkamer met de juiste temperatuur

Slaapmiddel is een hulpmiddel

Mocht het slapen dan nog niet lukken dan kan het noodzakelijk zijn om aan de arts te vragen om tijdelijk een slaapmiddel voor te schrijven. Een middel wat snel werkt en waar goede resultaten mee te bereiken zijn is:

Temazepam

Temazepam is een slaapmiddel wat ook wordt verstrekt onder de naam Normison. De hoeveelheid is over het algemeen 10 mgr. of 20 mgr. Deze geneesmiddelen vallen onder de opiumwet en mogen daarom niet zo maar meegenomen worden naar het buitenland. Het zijn middelen die vallen in de categorie benzodiazepinen. De belangrijkste reden waarom artsen vaak kiezen voor temazepam is dat het angstgevoelens tijdelijk kan verminderen en het werkt rustgevend.Het bevordert het doorslapen. Daarbij is echter altijd een andere behandeling nodig om de angstgevoelens onder controle te krijgen.

Temazepam innemen

Het beste kan men de capsule ongeveer een half uur voor het slapen gaan innemen met wat water. Het is de bedoeling de capsule door te slikken en er niet op te kauwen. Het beste is om dit middel niet dagelijks te gebruiken maar bijvoorbeeld één keer in de drie dagen.

Wat zijn de gevaren

Na iedere inname van 20 mg. mag men 8 uur niet auto rijden. Bij méér dan 20 mg. is het gedurende 24 uur verboden om auto te rijden. Men dient zich bewust te zijn van het feit dat deze middelen een vertraging geven in het reactievermogen. Men kan zich ook overdag wat suf voelen. Gebruik geen alcohol in de periode dat je dit middel gebruikt omdat alcohol de werking kan versterken van het geneesmiddel.

Hoe lang gebruik je temazepam

Temazepam is een geneesmiddel dat je slechte korte tijd kunt gebruiken. Hierbij kan men denken aan ongeveer één week. Na vier weken werkt het al niet meer. Dit schijnt niet algemeen bekend te zijn en het gevolg is dat mensen dit geneesmiddel soms langdurig slikken maar zonder hierbij nog resultaat te behalen. Het medicijn dient droog bewaard te worden bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Afbouwen dient altijd te gebeuren in overleg met de arts. Bij een te snelle afbouw kunnen de klachten in sterke mate terugkomen.

Bijwerkingen

Omdat het geneesmiddel rustgevend is kan het de spieren verslappen. Ook de coördinatie kan verstoord raken. Ouderen lopen daarom een wat groter gevaar om te vallen. Wees uiterst voorzichtig met auto rijden. Het reactievermogen kan worden verminderd. Ook zeggen mensen vaak dat hun gevoelens wat vlakker zijn tijdens het gebruik van temazepam. Zwangere vrouwen mogen het middel alleen gebruiken na overleg met de behandelend arts.

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen

 • Nachtmerries in de vroege ochtenduren,
 • hallucinaties
 • droge ogen en jeuk
 • geheugenverlies
 • depressieve gevoelens
Mocht men last krijgen van bijwerkingen dan is het verstandig om direct contact op te nemen met de behandelend arts.

Teva Pharmachemie

Teva behoort tot de top tien van de wereld in het produceren van geneesmiddelen. Teva heeft wereldwijd 46000 medewerkers. Het bedrijf werd opgericht door de heren Teves en de Vita in 1946. In 1998 werd het bedrijf Pharmachemie overgenomen en de naam is nu Teva Pharmachemie.

Waarschuwing voor dit geneesmiddel

Mensen vinden het soms prettig om dit middel gedurende langere periode te gebruiken. Indien de arts het geneesmiddel weigert voor te schrijven dan gaan mensen op zoek naar andere mogelijkheden. Ook dit middel is via internet te verkrijgen maar hier dienen we toch voorzichtig mee te zijn omdat de samenstelling van het medicijn dan niet nauwkeurig bekend is.
© 2016 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temazepam (kalmeringsmiddel)Temazepam (kalmeringsmiddel)Temazepam is een zogenaamde benzodiazepine, een kalmeringsmiddel. Het kalmeringsmiddel temazepam kan door de arts voorge…
Temazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam: een middel tegen slapeloosheidTemazepam is een middel dat wordt gegeven bij slapeloosheid. Meestal zal de huisarts niet direct een slaapmiddel voorsch…
Barbituraten en benzodiazepines: slaapmiddelenBarbituraten en benzodiazepines: slaapmiddelenSlaap is een van de basisbehoeften van de mens. Helaas werkt ons lichaam om uiteenlopende redenen niet altijd zoals het…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…

Niplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieNiplette: ingetrokken tepels behandelen zonder operatieIngetrokken tepels is een veel voorkomend probleem onder vrouwen: circa één op de tien heeft ermee te maken. Veel vrouwe…
Dyskeratosis congenita: BeenmergaandoeningDyskeratosis congenita: BeenmergaandoeningDyskeratosis congenita is een zeldzaam aangeboren beenmergaandoening met een zeer variabel en progressief verloop. De pr…
Bronnen en referenties
 • Bijsluiter temazepam
 • Apotheek.nl
 • http://gezonderleven.com/7-ernstige-consequenties-onvoldoende-slaap/
 • https://www.diagnosia.com
 • http://www.tevapharmachemie.com/ons-bedrijf/historie/
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.