CT Scan informatie
De CT scan maakt röntgenfoto's van het lichaam maar zodanig dat het lichaam plakje voor plakje bekeken kan worden door de arts. Om een CT Scan te laten maken moet de patiënt in een langwerpig röntgenapparaat liggen. Er kunnen scans gemaakt worden van de buik of longen, maar ook komen de bloedvaten goed in beeld. Botbreuken en dergelijke kunnen eveneens goed bekeken worden.
CT betekent Computer Tomogram. Er wordt bij een
CT Scan gebruik gemaakt van röntgenstralen en een röntgenapparaat, maar het betreft een groot apparaat, die ook wel een tunnel genoemd wordt. De patiënt gaat liggend door de scan. De
CT scan maakt röntgenopnames van doorsnedes van (delen van) het lichaam. De CT Scan is pijnloos, maar u moet er wel een tijdje heel stil liggen. Daarom worden armen en benen mogelijk vastgemaakt. Dit kan bij de een een benauwd gevoel opleveren, de ander heeft er minder moeite mee.
Ct-Scan of Cat-Scan
Een CT Scan wordt ook wel een CAT Scan genoemd. (Computer Assisted Tomography). Met behulp van de computer worden dwarsdoorsnede van het lichaam gemaakt. Bij een gewone röntgenfoto wordt de foto van voren, van achteren en van opzij genomen. Bij de CT of Cat scan worden er juist dwarsdoorsnedes afgebeeld. Te vergelijken met een komkommer in plakjes delen. Het voordeel van deze manier van scannen is dat precies gezien kan worden waar bijvoorbeeld een tumor zich bevindt en tot hoe diep deze zit. Millimeter voor millimeter wordt het lichaam in kaart gebracht. Met een CT Scan wordt dus bedoeld:
CT Scan, wanneer?
Met een CT Scan kunnen afwijkingen of tumoren of gebroken botten beter bekeken en sneller ontdekt worden. Denk ook aan herseninfarcten of afwijkingen aan de bloedvaten. Met de CT Scan wordt millimeter voor millimeter röntgenfoto's genomen. Een arts zal alleen een CT Scan adviseren als hij/zij daarvoor de noodzaak ziet. Dit kan zijn om iets vast te stellen of juist om iets uit te sluiten. Een CT Scan wordt gemaakt als een arts daartoe reden ziet, maar bijvoorbeeld ook als de oorzaak van klachten niet te vinden zijn. Ook bij botbreuken of ernstige ongelukken kan men besluiten tot het maken van een CT Scan
CT Scan, doet het pijn?
Een CT Scan doet geen pijn Er wordt echter gebruik gemaakt van röntgenstralen en deze brengen kleine risico´s met zich mee. Medisch personeel kan niet naast de patiënt blijven staan, anders zouden zij de hele dag, dag in, dag uit, blootstaan aan röntgenstralen. De dokter en verpleging bevinden zich dus in een kamertje ernaast. Er is contact met u via geluidapparatuur. Dit is allemaal prima geregeld.
Voorbereiding
U hoeft zich voor een CT Scan niet voor te bereiden. U mag gewoon eten en drinken, en ook uw medicijnen mag u gewoon innemen. Gebruikt u plastabletten? Overleg dan met de arts op welk tijdstip u die het beste kunt innemen, omdat u tijdens het onderzoek niet even kunt opstaan om te gaan plassen. Lees vooraf een en ander over de scan en wat u te wachten staat, dan is het niet meer vreemd voor u en zal u veel herkennen. U krijgt de uitslag na enkele dagen.
CT Scan contrastmiddel
Het kan voorkomen dat u een zogenaamd contrastmiddel krijgt ingespoten voor het maken van een CT Scan. Dat komt omdat niet alle delen van bijvoorbeeld organen, even goed te zien zijn met röntgen. Een contrastmiddel doet geen pijn maar kan een warm gevoel veroorzaken. Tijdens een CT Scan kunt u uw kleren gewoon aanhouden. Het maken van de scans duurt ongeveer een half uur, soms langer. Meestal niet langer dan een uur. Het kan noodzakelijk zijn om bepaalde delen van het lichaam te beschermen tegen röntgen. De arts zal u daarover op de hoogte stellen. Ook dat is pijnloos.
CT Scan, risico's
Röntgenstralen zijn niet geheel onschuldig. In hoge doses kan het kanker veroorzaken. Bij een CT Scan is de straling sterker dan bij een gewone röntgenfoto. De patiënt loopt daardoor een iets grotere kans om kanker te ontwikkelen. Mede om die reden zal een arts alleen een CT Scan aanraden als het nodig is. Echter, kanker die reeds bestaat kan met een CT Scan juist in een vroeg stadium worden opgespoord. Ook andere gezondheidsproblemen kunnen met de CT Scan in beeld worden gebracht. Er zitten dus voor en nadelen aan een CT Scan.
CT Scan en zwangerschap
Als u zwanger bent of er bestaat een kans dat u zwanger bent, dan mag u geen CT Scan ondergaan. De straling kan het weefsel van het ongeboren kindje beschadigen.
Loodschort
Een loodschort beschermt tegen röntgenstraling, vandaar dat mensen in de omgeving van een CT Scan een loodschort dragen.
Is een CT Scan hetzelfde als een MRI Scan?
Nee. De CT Scan werkt met röntgenfoto's, bij de MRI Scan gebruikt men geen röntgen. Bij de MRI wordt ook gebruik gemaakt van een andere tunnel.
Lees verder