Het ontstaan en de behandeling van slokdarmkanker
De afgelopen 20 jaar is het aantal mensen dat slokdarmkanker kreeg meer dan verdubbeld. Wie er snel bij is, kan echter op genezing rekenen bij slokdarmkanker. Goede voorlichting is daarom van het grootste belang. Want er zijn heel veel factoren die juist zorgen voor slokdarmkanker, waar mensen zelf verantwoordelijk voor zijn. Roken bijvoorbeeld. Of overgewicht. Maar ook zuurbranden is een risico. Allemaal zaken waar iets aan gedaan kan worden. En wie er op tijd bij is, heeft grote kans op genezing.
Vage klachten bij het begin van slokdarmkanker
Per jaar krijgen 1600 mensen, waarvan het merendeel uit mannen bestaat slokdarmkanker. Omdat de ziekte vooral in het begin zich niet echt openbaart en de klachten heel vaag zijn, weet het merendeel dat niet. Pas als er echt problemen zijn en mensen naar de dokter gaan is de ziekte vaak al zo ver gevorderd dat er weinig of niets meer aan te doen is. Daarom is het van groot belang om te weten wat de ziekte beïnvloedt en wat de eerste signalen zijn.
Risicofactoren slokdarmkanker
Van grote invloed op het krijgen van de ziekte zijn:
- Roken
- Overmatig alcoholgebruik
- Overgewicht
- Zuurbranden
Niet iedereen krijgt slokdarmkanker
Overigens betekent dit niet dat iedereen die aan één of meer van de bovenstaande zaken lijdt direct slokdarmkanker krijgt. Het is echter wel oppassen geblazen.
Hardnekkig brandend maagzuur: pas op met afvallen
Mensen die zuurremmende middelen gebruiken en toch voortdurend last hebben van brandend maagzuur moeten wel heel goed oppassen. Het maagzuur dat steeds uit de maag terugstroomt, kan het slijmvlies in de slokdarm namelijk blijvend beschadigen. Wie bovendien merkt dat hij of zij afvalt en voedsel lijkt te blijven hangen, doet er goed aan direct de arts te bezoeken.
Snelgroeiende tumoren
Als de ziekte eenmaal is ontstaan woekert hij namelijk snel door. Dat betekent dat mensen die de ziekte hebben in de helft van de gevallen kunnen worden behandeld. De andere helft is niet meer op genezing gericht, omdat dit niet meer mogelijk is. De tumor is dan al te groot of er zijn uitzaaiingen in de rest van het lichaam.
Onderzoek op slokdarmkanker
Slokdarmkanker opsporen gebeurt met een
endoscopisch onderzoek. Daarbij wordt een minicamera aan het uiteinde van een slang via de mond in de slokdarm gebracht. Is de diagnose eenmaal gesteld dan kan de tumor mogelijk verwijderd worden door een operatie, maar ook bestraling en/of chemokuren behoren tot de mogelijkheden. Het in goede conditie houden van de patiënt tijdens dit traject is eveneens van groot belang. Gezonde en energierijke voeding kan daaraan bijdragen.
Operatie bij slokdarmkanker duurt een hele dag
Bij een operatie van de slokdarm, kan afhankelijk van het type kanker een klein stukje of de hele slokdarm worden verwijderd. De hele slokdarm weghalen is een ingrijpende en zware operatie, waarvoor een hele dag 2 chirurgen worden ingezet. Dit komt ook omdat er direct een soort hersteloperatie wordt uitgevoerd. De maag wordt daarbij tot een langgerekte buis vervormd en vastgezet aan een stukje slokdarm dat de chirurgen hebben laten zitten in de hals. Daardoor is nadat de patiënt is hersteld van de operatie eten weer mogelijk. Wel kan de patiënt dan niet meer zoveel eten als daarvoor, maar kleine beetjes eten gaat wel weer.
Bestraling en chemotherapie bij slokdarmkanker
Naast opereren is het ook mogelijk om slokdarmkanker te behandelen met uitwendige en of plaatselijke bestraling in de slokdarm. Dit gebeurt dan in combinatie met chemotherapie om de tumor ook vanuit de kern aan te pakken en zo mogelijk te vernietigen of kleiner te maken. Ook met die methode wordt redelijk veel succes geboekt.
Overlevingskansen bij slokdarmkanker
De overlevingskansen bij slokdarmkanker zijn als de diagnose te laat wordt gesteld helaas niet al te groot. Minder dan 15 procent van de mensen die de ziekte krijgt en wordt behandeld leeft na 5 jaar nog. Als de ziekte echter eerder wordt ontdekt liggen die percentages veel hoger. Wie dus signalen krijgt dat er iets aan de hand is met zijn lijf doet er goed aan daar direct op te reageren. Nog belangrijker is om de verantwoordelijkheid voor het eigen lichaam te nemen en niet te roken. Niet drinken is ook veel beter, maar wie dat dan toch doet: doe het met mate. Heb je last van maagzuur, ga dan naar je dokter om dat te laten behandelen. Maagzuur, te herkennen aan
het gevoel van een brok in keel verergert overigens ook door bepaalde voedingsmiddelen te eten en te drinken en door het tijdstip waarop je eet.