Het ontstaan en de behandeling van slokdarmkanker

Het ontstaan en de behandeling van slokdarmkanker De afgelopen 20 jaar is het aantal mensen dat slokdarmkanker kreeg meer dan verdubbeld. Wie er snel bij is, kan echter op genezing rekenen bij slokdarmkanker. Goede voorlichting is daarom van het grootste belang. Want er zijn heel veel factoren die juist zorgen voor slokdarmkanker, waar mensen zelf verantwoordelijk voor zijn. Roken bijvoorbeeld. Of overgewicht. Maar ook zuurbranden is een risico. Allemaal zaken waar iets aan gedaan kan worden. En wie er op tijd bij is, heeft grote kans op genezing.

Vage klachten bij het begin van slokdarmkanker

Per jaar krijgen 1600 mensen, waarvan het merendeel uit mannen bestaat slokdarmkanker. Omdat de ziekte vooral in het begin zich niet echt openbaart en de klachten heel vaag zijn, weet het merendeel dat niet. Pas als er echt problemen zijn en mensen naar de dokter gaan is de ziekte vaak al zo ver gevorderd dat er weinig of niets meer aan te doen is. Daarom is het van groot belang om te weten wat de ziekte beïnvloedt en wat de eerste signalen zijn.

Risicofactoren slokdarmkanker

Van grote invloed op het krijgen van de ziekte zijn:

  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Overgewicht
  • Zuurbranden

Niet iedereen krijgt slokdarmkanker

Overigens betekent dit niet dat iedereen die aan één of meer van de bovenstaande zaken lijdt direct slokdarmkanker krijgt. Het is echter wel oppassen geblazen.

Hardnekkig brandend maagzuur: pas op met afvallen

Mensen die zuurremmende middelen gebruiken en toch voortdurend last hebben van brandend maagzuur moeten wel heel goed oppassen. Het maagzuur dat steeds uit de maag terugstroomt, kan het slijmvlies in de slokdarm namelijk blijvend beschadigen. Wie bovendien merkt dat hij of zij afvalt en voedsel lijkt te blijven hangen, doet er goed aan direct de arts te bezoeken.

Snelgroeiende tumoren

Als de ziekte eenmaal is ontstaan woekert hij namelijk snel door. Dat betekent dat mensen die de ziekte hebben in de helft van de gevallen kunnen worden behandeld. De andere helft is niet meer op genezing gericht, omdat dit niet meer mogelijk is. De tumor is dan al te groot of er zijn uitzaaiingen in de rest van het lichaam.

Onderzoek op slokdarmkanker

Slokdarmkanker opsporen gebeurt met een endoscopisch onderzoek. Daarbij wordt een minicamera aan het uiteinde van een slang via de mond in de slokdarm gebracht. Is de diagnose eenmaal gesteld dan kan de tumor mogelijk verwijderd worden door een operatie, maar ook bestraling en/of chemokuren behoren tot de mogelijkheden. Het in goede conditie houden van de patiënt tijdens dit traject is eveneens van groot belang. Gezonde en energierijke voeding kan daaraan bijdragen.

Operatie bij slokdarmkanker duurt een hele dag

Bij een operatie van de slokdarm, kan afhankelijk van het type kanker een klein stukje of de hele slokdarm worden verwijderd. De hele slokdarm weghalen is een ingrijpende en zware operatie, waarvoor een hele dag 2 chirurgen worden ingezet. Dit komt ook omdat er direct een soort hersteloperatie wordt uitgevoerd. De maag wordt daarbij tot een langgerekte buis vervormd en vastgezet aan een stukje slokdarm dat de chirurgen hebben laten zitten in de hals. Daardoor is nadat de patiënt is hersteld van de operatie eten weer mogelijk. Wel kan de patiënt dan niet meer zoveel eten als daarvoor, maar kleine beetjes eten gaat wel weer.

Bestraling en chemotherapie bij slokdarmkanker

Naast opereren is het ook mogelijk om slokdarmkanker te behandelen met uitwendige en of plaatselijke bestraling in de slokdarm. Dit gebeurt dan in combinatie met chemotherapie om de tumor ook vanuit de kern aan te pakken en zo mogelijk te vernietigen of kleiner te maken. Ook met die methode wordt redelijk veel succes geboekt.

Overlevingskansen bij slokdarmkanker

De overlevingskansen bij slokdarmkanker zijn als de diagnose te laat wordt gesteld helaas niet al te groot. Minder dan 15 procent van de mensen die de ziekte krijgt en wordt behandeld leeft na 5 jaar nog. Als de ziekte echter eerder wordt ontdekt liggen die percentages veel hoger. Wie dus signalen krijgt dat er iets aan de hand is met zijn lijf doet er goed aan daar direct op te reageren. Nog belangrijker is om de verantwoordelijkheid voor het eigen lichaam te nemen en niet te roken. Niet drinken is ook veel beter, maar wie dat dan toch doet: doe het met mate. Heb je last van maagzuur, ga dan naar je dokter om dat te laten behandelen. Maagzuur, te herkennen aan het gevoel van een brok in keel verergert overigens ook door bepaalde voedingsmiddelen te eten en te drinken en door het tijdstip waarop je eet.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker: Verschijnselen en behandelingSlokdarmkanker is vaak, tegen de tijd dat het ontdekt wordt, al zover gevorderd dat genezing niet meer mogelijk is. Tege…
Slokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker, verschijnselen en symptomenSlokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit type kanker komt in Nederland het meest voor onderin de s…
Slokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakSlokdarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakBij slokdarmkanker is er sprake van een tumor in het weefsel van de slokdarm. Deze vorm van kanker is erg gevaarlijk, om…
De slokdarm (oesofagus)De slokdarm (Latijn: oesofagus) is de buis die de mond met de maag verbindt. Het is het eerste deel van het spijsverteri…

Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Narcolepsie: Als je overdag zomaar opeens in slaap valtNarcolepsie is een neurologische aandoening, waarbij je je overdag heel moe kunt voelen of zelfs zomaar in slaap valt. O…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Leeuwarder Courant
  • KWF Kankerfonds
  • Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 06-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.