Voorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de oksels

Voorkom vieze lucht uit je mond en zweetgeur rond de oksels Heel gênant als je iemand tegen komt die vies uit zín mond ruikt of andere vervelende lichaamsgeuren produceert. Je vraagt je af of diegene zich bewust is van de stank die hij/zij via mond of zwetende oksels verspreidt. Wat kun je eigenlijk doen tegen een onfrisse adem en een vieze zweetlucht, terwijl je toch elke dag je tanden poetst, je oksels wast en een schoon hemd aantrekt.

Gênante kwalen

Er zijn veel kwalen die een mens niet graag met anderen bespreekt, omdat je je daarvoor toch enigszins schaamt. Je gaat er zelfs niet graag voor naar de dokter als de klachten niet al te ernstig zijn. Typisch voorbeeld is een vieze adem, of een stinkende zweetlucht vanwege transpirerende oksels. Als je geluk hebt, ben je daar op gewezen door je partner of een andere vertrouwd persoon uit je directe omgeving. Want hoe kun je er in vredesnaam zelf achterkomen dat je een onfrisse adem produceert.

Sterke lichaamsgeur

Sommige personen hebben last van sterk ruikende oksels. Ondanks dat zij hun lichaam dagelijks goed met zeep wassen, deodorant gebruiken en hun kleding goed wassen, blijven zij die penetrante geur verspreiden. Logisch dat het je zelfvertrouwen aantast, en je contact met anderen gaat vermijden, als je die nare lucht niet kunt verdoezelen voor de omgeving.

Oorzaak en oplossing

  • Normaal gesproken is vers transpiratievocht op een schoon lichaam vrijwel reukloos. De enige (aangename) lucht die het frisse zweet normaal verspreid is bedoeld om de andere sekse mee aan te trekken. Een frisse zweetoksel werkt libido verhogend. Sommige personen dragen echter de Coryne-bacterie, en die produceert via die transpiratie een nare lucht.
  • Een oplossing kan zijn om een deodorant te gebruiken die tevens een antitranspiratie werking heeft. Biedt dat geen goed resultaat dan blijft alleen nog een bezoek aan de huisarts over. Een dermatoloog kan botoxinjecties geven bij overactieve zweetklieren, om de zweetproductie te verlagen. De Coryne-bacterie is te bestrijden met een antibiotica-lotion.

Slechte adem

Een stinkende adem is voor een ander persoon vaak echt een grote afknapper. Het valt nu eenmaal niet mee een goed gesprek, of een intieme relatie aan te gaan met iemand die sterk uit zín mond ruikt. Het vervelende is dat er bovendien een taboe heerst op dit verschijnsel, wat betekent dat je het aan die ander eigenlijk niet durft te noemen. Uiteraard mag je wel verwachten dat je partner je er op attent maakt, net zoals kinderen en ouders dat over en weer ook horen te doen. En misschien durf je het iemand wel te mailen als je het niet rechtstreeks wilt vertellen.

Oorzaak en oplossing

  • De medische benaming voor een slecht ruikende adem is halitose. Een teveel aan bacteriën in de mond is vaak de oorzaak van de klacht. Deze bacteriën bevinden zich grotendeels op de tong. Een witte aanslag op de tong kan daarvan een aanwijzing zijn. De bacteriën eten eiwitten uit etensresten, en produceren daarbij zwavelverbindingen die de stank afgeven.
  • De oplossing is om je mond zo schoon mogelijk te houden, bijvoorbeeld met een speciale tongreiniger, een mondspoel product, een mondgel of een mondwater die de bacteriën doodt zoals Listerine. Als de klachten daarmee niet verdwijnen dan kan er ook iets mis zijn met maag of darmen. Maar ook keel- of tandontsteking kan voor een vieze lucht zorgen. Raadpleeg zonodig tandarts of huisarts. Maar begin sowieso om driemaal per dag je tanden te poetsen en dagelijks te flossen. Ook het poetsen van de tong is heel zinvol, omdat die laag met vieze bacteriën zich nu eenmaal vast hecht op de tong. Het scheelt al heel wat door de tong goed schoon te houden.
  • Als je veel rookt ruikt je mond en adem dikwijls als een vieze asbak. Een extra reden om met die verslaving proberen te stoppen.
  • Ook als je stevig aan de alcohol bent geweest, ruikt een nuchtere gespekspartner die typische dranklucht via je mond.
© 2012 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Acne behandelenAcne behandelenOndanks dat er geen behandeling is die acne volledig kan verhelpen, zijn er meer dan genoeg behandelingen beschikbaar di…
Transpiratie en anti-transpiratie onder oksels en voetzolenZweet jij bescheiden (= normaal) of val jij meer onder de noemer klotsende oksels? Overmatig transpireren is een serieus…

Gebroken heup, soorten prothesen en preventieEen heup bevindt zich daar waar het bovenbeen en bekken bij elkaar komen. Bij een ernstige val kan het bovenbeen breken…
Heupoperatie en therapieHeupoperatie en therapieJaarlijks worden duizenden mensen opgenomen in een ziekenhuis met een gebroken heup. Van dat aantal is ruimschoots het m…
Bronnen en referenties
Reactie

Kenan, 13-08-2016
Hoe heet die antibiotica lotion voor de corynebacterie onder de oksel? Reactie infoteur, 15-08-2016
Hier staat info: http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/Chromhidrosis.htm

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.