Icd: inwendig cardioverter defibrilator

Een icd is een klein apparaatje onder de huid dat het hart in de gaten kan houden. Ook kan het apparaatje ingrijpen als dat nodig is. De icd kan levens redden. Een icd is voor mensen die levensbedreigende hartritmestoornissen hebben gehad, of een verhoogde kans daarop hebben. Dit kunnen mensen zijn met hartfalen, ook mensen die geboren zijn met een hartafwijking kunnen in bepaalde gevallen een icd krijgen. Er zijn wel strenge regels over wie wel of geen icd krijgt.

Wat is een icd

Een icd is een klein apparaatje dat dag en nacht het hartritme in de gaten moet houden. Altijd controleert en registreert de icd de werking van het hart. De icd is een kleine computer die alle informatie over het hart kan onthouden. De icd weet precies wanneer het hart niet goed zijn werk doet. Als hij gevaarlijke ritmestoornissen opmerkt zal hij in grijpen.

Wat doet een icd

Als de icd merkt dat het hart een ritmestoornis heeft zal hij dus ingrijpen. Bij een te hoge hartslag zal de icd een schokje geven. Helpt dit niet dan zal de icd een sterkere schok geven. Meestal is een klein schokje voldoende om het hart weer in het goede ritme te krijgen. Soms zijn er meerdere schokken nodig. Gaat het ritme in eens op hol dan zal de icd direct een sterke schok geven. Is het zo dat het hartritme te langzaam gaat, dan zal de icd gaan pacen. Dit zijn kleine elektrische prikkels om het hart weer wat sneller te laten kloppen. Reageert het hart niet dan zal de icd ook een schok geven. Als de icd een schok heeft gegeven dan moet de icd-drager contact opnemen met de cardioloog of de icd-arts.

De icd arts

Om te zorgen dat de icd precies werkt zoals het moet, is er een goede controle nodig. Voor die controle gaat u naar de icd-arts. Hij kan de gegevens die de icd maakt bekijken. Hij heeft een computer of laptop die hij kan aansluiten op de icd. Via die computer kan hij precies zien of de icd schokken heeft moeten geven of niet. Maar ook kan hij alle ritmestoornissen terug lezen. Ze noemen dit ook het uitlezen van de icd. Alles wat wel klopte of niet klopte is terug te zien op de computer of laptop van de icd arts. De icd-arts doet ook alle instellingen van de icd. Bij elk persoon met een icd zal de arts de instellingen moeten afstellen op die persoon. Ook zal de arts een gesprek houden met de icd-drager over hoe die zich verder voelt. Een goed contact met de icd-arts is zeer belangrijk.

Icd maakt leven fijner

Meestal is de icd een laatste redmiddel. De icd wordt vlak onder de huid ingebracht. Dit doet vaak de cardioloog. De ingreep gebeurt vaak onder plaatselijke verdoving en soms onder algehele narcose. Als men bij de icd-drager over het vel gaat daar waar de icd zit, dan kunt u hem ook voelen. Dus de icd zit echt net onder de huid. De icd redt levens. Maar ook maakt hij het leven vaak veel aangenamer voor de icd-drager. Meestal zijn deze mensen al erg ziek. Vaak ziet men dat ze na het krijgen van de icd meer energie krijgen en uithoudingsvermogen. Eerst was naar de wc lopen bijvoorbeeld een hele opgaaf, na het plaatsen van de icd gaat het vaak een stukje makkelijker. De icd geeft vaak ook een gevoel van veiligheid. Mensen met een icd durven vaak weer meer te ondernemen. Als er nu een ritmestoornis op treedt of een hartstilstand, dan zal de icd direct zijn werk doen. De icd is altijd sneller als een ambulance of hulpdienst. Dus ook de familie van de icd-drager is vaak minder bezorgt. Ze dragen niet meer de hele verantwoordelijkheid over de icd-drager. De icd waakt immers goed over hun dierbare. Om de vijf tot tien jaar wordt de icd vervangen voor een nieuwe.

Uitzetten van de icd

In de laatste levensfase kan de icd uitgezet worden. Zo makkelijk als de icd aangezet kan worden en ingesteld kan worden, zo makkelijk kan hij ook uit. De icd-arts of cardioloog hoeft alleen maar op een aantal knopjes te drukken. De handeling is simpel, maar de beslissing kan soms best zwaar zijn. Het uitzetten van het apparaat gaat alleen in overleg met de icd-drager zelf, en de familie. Als de icd uitgezet is kan het sterven al eerder komen dan men verwacht. Het is echter niet zo dat iemand met een werkende icd niet kan overlijden. Als het hart niet meer kan en echt op is, dan zal de icd-drager overlijden. Het kan soms ook rust geven om de icd uit te zetten. Het leven zal dan niet onnodig gerekt worden.
© 2014 - 2024 Janisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Pacemaker of gangmakerPacemaker of gangmakerEen pacemaker of gangmaker is een apparaatje van nog geen vijf centimeter lang, dat onder de huid wordt getransplanteerd…
Takotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie is een hartaandoening die tot stand komt door ernstige fysieke of emotionele stress. De stress…
Truncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidTruncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidBij de zeldzame aangeboren hartaandoening truncus arteriosus komt een baby ter wereld met twee verschillende hartafwijki…

Cyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisCyclothyme stoornis: een milde vorm van bipolaire stoornisIemand die bipolair is, heeft periodes van manische stemmingen afgewisseld met periodes van depressieve stemmingen. De s…
Alendroninezuur: medicijn bij botontkalkingAlendroninezuur: medicijn bij botontkalkingWanneer er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt, worden botten brozer. Bij botontkalking (osteoporse…
Bronnen en referenties
  • Hartstichting
  • Icd-dragers
Janisa (3 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.