RSI - wat is dat eigenlijk?
RSI is de afkorting van 'Repetitive Strain Injuries'. Een bekender begrip is wel de 'muisarm'. RSI is een verzamelnaam voor klachten aan de nek, schouder, elleboog en pols, die ontstaan door repeterende handelingen of (werk)bewegingen. De klachten kunnen worden veroorzaakt door beeldschermwerk, maar ook door bijvoorbeeld lassen, lopende bandwerk en montagewerk. RSI is één van de uitingsvormen van klachten die kunnen ontstaan door eenzijdige werkbelasting.
Wat is RSI?
Op de vraag 'Wat is RSI?' is het antwoord: RSI is vooral heel erg aanwezig in de moderne maatschappij. RSI-klachten zijn uitgegroeid tot een echte volksziekte. Zij zijn de oorzaak van massaal ziekteverzuim en vormen op dit moment een grote bedreiging voor het bedrijfsleven... RSI werd in het verleden nogal eens afgedaan als een modegril of aanstellerij, maar wordt nu serieus genomen door een leger van vakbonden, zorgverzekeraars, arbo-artsen, therapeuten en ministeries. Volgens de RSI Patiëntenvereniging, ligt het aantal mensen met RSI-klachten rond de miljoen. Zo'n miljoen mensen lopen dus dagelijks rond met pijn en hebben te kampen met de nadelige gevolgen van eenzijdige belasting en overbelasting van delen van hun lichaam.
Prevalentie; hoe vaak komt het voor?
Onderzoek heeft aangetoond dat RSI-klachten voorkomen bij 19 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Volgens de arbeidsinspectie ligt het percentage nog veel hoger: bij beeldschermwerkers zou minimaal 50% er in meer of mindere mate last van hebben. En aangezien 2,5 miljoen Nederlanders dagelijks met de computer werken, kun je nagaan dat dit een heel grote groep betreft. Maar niet alleen beeldschermwerkers, ook postbestellers, caissières, lopende bandmedewerkers, musici en kappers kampen steeds meer met klachten aan armen, schouders en rug door eenzijdige werkbelasting. Zeker 40% van de werknemers in het bankwezen en verzekeringswezen en een nóg grotere groep in de IT-wereld tobt met deze klachten. In andere bedrijfstakken, zoals de industrie, wordt RSI vaak niet als zodanig herkend, terwijl bijna de helft van de mensen die werkzaam is in deze sector, een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van RSI-klachten.
Oorzaken van RSI
Waar komt de RSI-ellende vandaan? De laatste jaren is steeds meer werk geautomatiseerd of liever gezegd gecomputeriseerd. Door het overschakelen op Windows-gestuurde programma's is het gebruik van de muis toegenomen. Het werk is intensiever, langduriger en eenzijdiger geworden, waardoor de kans op RSI-klachten is toegenomen.
Daarnaast is door economische groei de werkdruk in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Nederland heeft, als koploper in Europa, de sterkste toename van de werkdruk meegemaakt. Extra werkdruk veroorzaakt een toename van zowel geestelijke als lichamelijke klachten. Verwaarlozing van de klachten kan leiden tot onherstelbare schade en blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit betekent voor de betrokkenen en hun gezinsleden vaak veel persoonlijk leed. De afgelopen paar jaar zijn in het ziekteverzuim en het aantal arbeidsongeschikten fors toegenomen. De massale arbeidsongeschiktheid kost de maatschappij bovendien veel geld.
Volgens FNV Bondgenoten heeft eenderde van het ziekteverzuim een fysieke achtergrond. Psychische klachten zoals burn-out nemen eveneens eenderde deel voor hun rekening.
RSI - en dan?
Het zijn al met al gegevens waaraan serieus aandacht geschonken moet worden en waarbij je je afvraagt: is er nog hoop op een gezonde economie in een gezonde wereld, zónder onder meer RSI en burn-out?
Het antwoord is: ja! Voor die tweederde van alle mensen die tobt met ziekteverzuim is er wel degelijk goed nieuws. Fitness heeft namelijk bewezen de lichamelijke en geestelijke belastbaarheid te vergroten. Fitness-oefeningen hebben veel mensen van hun RSI-klachten afgeholpen en begeleid naar een gezondere leefstijl. Want wie fit is, presteert beter en kan de werkdruk gemakkelijker aan, zowel geestelijk als lichamelijk.
© 2010 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Erbse Parese?Erbse parese (obstetrische plexus brachialis laesie) een verlamming aan de arm door beschadiging aan een zenuw in de sch…
Erfelijkheid en kankerKanker is een veelvoorkomende ziekte. In de meeste families worden wel één of meer leden getroffen door kanker. Dit kan…
Botontkalking (osteoporose)Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen b…