Wat is Erbse Parese?

Erbse parese (obstetrische plexus brachialis laesie) een verlamming aan de arm door beschadiging aan een zenuw in de schouder. Deze aandoening komt het meest voor bij pasgeborenen als gevolg van de bevalling. De schouder komt bij de bevalling klem te zitten waardoor de zenuw kan kneuzen of scheuren. De gevolgen variëren van totale verlamming tot het minder goed kunnen bewegen van de arm.

Wat is Erbse parese?

Technisch gezien zit het zo. Van de nek naar de arm (plexus brachialis) lopen vijf hoofdzenuwen. De C5, de C6, de C7, de C8 en de Th1. De C5 zorgt voor de aansturing van de schouderfunctie. De C6 voor de elleboogbuiging, de C7 strekt de elleboog en de C8 de pols. De Th1 zorgt voor de handfunctie. Bij een Erbse parese is er sprake van een beschadiging van de zenuwen C5, C6 of eventueel C7. Zijn de zenuwen C8 en Th1 (en eventueel C7) beschadigd, dan spreken we van Klumpke parese.

Hoe ontstaat Erbse parese?

In de meeste gevallen ontstaat Erbse parese bij de geboorte. De baby blijft met de schouder haken achter het schaambeen waardoor de zenuw die van de nek naar de schouder loopt uitgerekt word en eventueel kan scheuren. Erbse parese komt voor bij 1 tot 3 op de 1000 geboortes. Bij baby's die een Erbse parese oplopen is de arm vaak verlamd en kan het kind de arm niet of nauwelijks bewegen. Ook kan het gevoel in de arm minder zijn. In 80% - 90% van de gevallen zal de arm zich vanzelf weer herstellen. Hoe sneller de arm zich na de bevalling herstelt, hoe beter dit zal zijn voor het verdere herstel en ontwikkeling van de arm. Bij ernstige gevallen kan men de arm of een deel van de arm niet bewegen, maar het kan ook zo zijn dat de arm zich in dermate hersteld dat er niks meer van te zien is. Vaak is de beweging in de schouder en arm minder dan bij iemand zonder Erbse parese maar dat verschilt per persoon. Gewrichtsproblemen zijn door fysiotherapie te voorkomen.

Wat kunt u doen?

Als er Erbse parese geconstateerd is, is er in principe weinig aan te doen. Wel kunt u het herstel een duwtje in de goede richting geven door de baby te stimuleren de arm te gebruiken;
  • Laat de baby de arm voelen met de andere hand, of leg het handje bij de mond.
  • Streel of masseer zachtjes de arm zodat de baby bewust word van de arm.
  • Lok uit de arm te gebruiken door hem speeltjes te laten zien.
  • Beweeg de arm van de baby zodat de spieren en gewrichten soepel blijven.
  • Wissel de baby van houding.

Waar kunt u heen?

Met een kindje met Erbse parese moet nu natuurlijk ten alle tijden naar een arts. Daarnaast kunt u op het internet veel informatie en tips krijgen over deze aandoening.

Ervaringen

Sanne (26)
'Bij mijn geboorte is een van de zenuwen in mijn schouder gescheurd en kon ik mijn arm als baby niet bewegen.
Toen ik een paar weken oud was begon ik langzaam mijn vingers te bewegen, daarna mijn hand en tot slot m'n hele arm. Volgens de artsen was ik compleet genezen en heb nooit fysiotherapie gehad. Nu 26 jaar later is mijn rechter arm minder soepel dan mijn linker. Ik kan een aantal bewegingen niet maken en niet volledig mijn arm strekken. Als kind kan ik me niet herinneren dat ik hier last van had maar naarmate ik ouder word, word de arm steeds slechter. Volgens fysiotherapeuten is er weinig aan te doen aangezien het om een zenuwprobleem gaat. En zenuwen vallen nu eenmaal niet te trainen.
© 2011 - 2024 Sannem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cubitaal tunnel syndroomHet Cubitaal tunnel syndroom is een beknelling van de elleboogzenuw. Doordat de zenuw bekneld is geraakt gaan er vingers…
Verlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming of verlammingsverschijnsel: het is de benaming voor uitval van kracht aan de spieren. Verlamming kan optreden…
Hemiplegie: een halfzijdige verlammingHemiplegie: een halfzijdige verlammingBij Hemiplegie of Hemiplegia word er gesproken van een een halfzijdige verlamming van het lichaam dat rond de geboorte k…
Lijst chronische aandoeningenFysiotherapie wordt voor bepaalde chronische aandoeningen vanuit het basispakket vergoed. Een overzicht van aandoeningen…

Baarmoederverzakking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederverzakking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederverzakking, baarmoederprolaps of uterusprolaps komt veel voor, ongeveer één op de vijf tot tien vrouwen krijgt…
Oorlelontsteking (ontstoken oorlel): symptomen & behandelingOorlelontsteking (ontstoken oorlel): symptomen & behandelingEen oorlelontsteking is een ontsteking van de oorlel, hetgeen gepaard kan gaan met roodheid, oedeem (zwelling en ophopin…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Erbse_parese
  • http://www.epvn.nl
Sannem (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.