Jicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandeling

Jicht in gewrichten: Oorzaak, symptomen en behandeling Jicht is een pijnlijke vorm van artritis veroorzaakt door te veel urinezuur in het lichaam. De pijnlijke uitbarstingen kan worden gevonden in de grote teen (een symptoom genoemd podagra), maar ook als zwelling en pijn in de enkels, de knieën, voeten, polsen of ellebogen. Het komt in het begin om de paar dagen oplaaien, maar kan steeds langer duren en pijnlijker geworden. Onbehandeld kan jicht blijvende schade aan gewrichten en de nieren veroorzaken. Wat zijn de oorzaken van jicht en is het nog wel te behandelen?

De definitie van jicht

Jicht is de meest voorkomende pijnlijke vorm van ontstekings-artritis. Het wordt veroorzaakt door een verhoging van het niveau van het serum urinezuur dat kan leiden tot kristallen. Deze kristallen zullen zich ophopen in de gewrichten en een jichtaanval veroorzaken. Jicht wordt het meest gezien bij mannen, met name die tussen de leeftijden van 40 en 50 jaar. Het is een veel voorkomende ziekte. Zeker drie miljoen volwassenen in de leeftijd van 20 jaar en ouder zijn gediagnosticeerd met jicht.

Oorzaken

Urinezuur is een afvalproduct gemaakt tijdens de normale afbraak van purines. Purines is een natuurlijk voorkomende stof die zit in voedingsmiddelen zoals lever, champignons, ansjovis, makreel en gedroogde bonen. Urinezuur wordt normaal uit het bloed gereinigd door de nieren en verlaat daarna het lichaam samen met de urine. Echter kunnen hoge niveaus van urinezuur zich ophopen in het lichaam. Dit gebeurd wanneer de nieren te weinig urinezuur verwerken of wanneer het lichaam te veel urinezuur binnenkrijgt. Deze aandoening wordt ook wel hyperurikemie genoemd. De hoge concentratie van urinezuur in het bloed zal uiteindelijk omgezet worden in uraatkristallen, die vervolgens kunnen ophopen rond de gewrichten en het zachte weefsels. Uraatkristallen zijn naaldachtige afzettingen en zijn verantwoordelijk voor de ontsteking en de pijnlijke symptomen van jicht.

Er zijn verschillende factoren die een persoon meer vatbaar voor jicht kan maken:
 • Het hebben van een familiegeschiedenis van jicht
 • Overgewicht
 • Het hebben van nierproblemen
 • Blootstelling aan lood
 • Het drinken van teveel alcohol
 • Het nemen van bepaalde medicijnen, zoals diuretica of niacine

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van jicht zijn:
 • Intense gewrichtspijn die het hevigst is in de eerste 12 tot 24 uur
 • Gewrichtspijn die enkele dagen duurt tot een paar weken en zich verspreid
 • Roodheid, gevoeligheid en zwelling van de gewrichten

Jicht versus reumatische artritis

Jicht en reumatoïde artritis (RA) kunnen leiden tot hobbelige, pijnlijke gewrichten, maar ze konden niet meer verschillend zijn. Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam zelf aantast, waardoor schade aan weefsels en organen ontstaat. Jicht heeft niets te maken met het immuunsysteem. Wanneer jicht chronisch is en het betrekking heeft op veel gewrichten kan het moeilijk zijn jicht te onderscheiden van reumatoïde artritis. Als de patiënt een hoog reumatische factor heeft en een hoge anti-CCP kan dit de diagnose helpen. Toch zullen er altijd enkele patiënten zijn die gelijktijdig RA en jicht hebben ontwikkeld.

Jicht versus pseudojicht

Jicht en pseudojicht lijken op elkaar, maar ze hebben elk zeer verschillende kenmerken. De gradatie van de pijn door een patiënt met pseudojicht is meestal minder hoog dan wordt ervaren door een patiënt met jicht. Het belangrijkste verschil tussen jicht en pseudojicht zijn de soorten kristallen die zich ontwikkelen in de gewrichten en tot ontsteking leiden. Monosodium uraat (MSU) kristallen leiden tot jicht, terwijl pseudojicht wordt veroorzaakt door calcium pyrofosfaat kristallen.

diagnose

Hoewel jicht pijnlijke en kenmerkende opvlammende, onvoorspelbare symptomen heeft, kunnen de symptomen tijdens andere momenten weer compleet zijn weggevaagd. Een arts kan een monster gewrichtsvocht nemen, zodat onder een microscoop de aanwezigheid van uraat kristallen kan worden onderzocht. Bepaalde gezamenlijke infecties kunnen de symptomen op jicht verergeren. Als er een infectie wordt vermoed, kan de arts gewrichtsvloeistof controleren op bacteriën.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan de concentratie van urinezuur in het bloed onthullen om verder de diagnose te bevestigen. Echter kan bloedonderzoek misleidend zijn, omdat sommige jicht patiënten niet over een uitzonderlijk hoog niveau van urinezuur in hun bloed beschikken en sommige mensen met hoge niveaus van urinezuur niet direct jicht hebben ontwikkelt.

Behandeling en preventie

Jicht zal bij een patiënt niet beter worden totdat ze beginnen met urinezuur-verlagende medicijnen. Patiënten moeten weten dat hun serum urinezuur niveau onder de grens van 6 milligram per deciliter (mg / dL) zou moeten zijn. Hoewel jicht niet volledig kan worden genezen, kan het prima worden beheerst of zelfs volledig gecontroleerd. Hiervoor heb je de juiste medicatie en levensstijl nodig.
 • In de meeste gevallen zullen lange termijn medicijnen voor het verlagen van urinezuur gebruikt worden om jicht te behandelen en te voorkomen. Over het algemeen hebben patiënten met jicht deze medicijnen voor de rest van het leven. Al zal het even duren, na verloop van tijd zullen jicht symptomen en het risico van misvorming of handicap sterk worden verminderd.
 • De pijnlijke symptomen van jicht kunnen worden verkleind door niet-steroïde anti-ontstekingen geneesmiddelen (NSAIDs), die zowel pijn als de ontsteking rond de gewrichten verminderd. Afhankelijk van de ernst van de ontvlamming van pijn kunnen patiënten worden behandeld met NSAIDs zoals ibuprofen (Advil of Motrin) of naproxen (Aleve) of voorgeschreven sterkte pijnstillers zoals indomethacine (verkrijgbaar onder de handelsnaam Indocin).
 • Corticosteroïden, zoals prednison, kunnen direct worden geïnjecteerd in de getroffen gewrichten en zorgt voor verlichting binnen enkele uren. Echter worden corticosteroïden spaarzaam gebruikt, ondanks hun effectiviteit, omdat ze botten en wondgenezing kunnen verzwakken.
 • Een andere pijnstiller die vaak wordt gebruikt om jicht pijn te verminderen is colchicine. Het is het meest effectief wanneer dit genomen wordt binnen de eerste 12 uur van de symptomen. Zodra de ontvlamming van pijn afneemt, kan de arts lage, dagelijkse doseringen van colchicine voorschrijven om toekomstige aanvallen af te weren.
 • Buiten medicijnen kunnen patiënten ook de frequentie van de ontvlamming van pijn controleren door middel van lichaamsbeweging en aanpassingen in de voeding. Omdat urinezuur wordt gemaakt tijdens de spijsvertering en tijdens de afbraak van purines, kunnen patiënten de concentratie van urinezuur in het bloed verminderen door het vermijden van hoge purine voedingsmiddelen, zoals ansjovis, asperges, gedroogde bonen, erwten, champignons en orgaanvlees (zoals lever en nieren). Het is ook aan te raden meer water en minder alcohol te drinken, omdat alcohol het niveau van urinezuur in het bloed kan verhogen.
© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jicht: symptomen, voeding en dieetJicht: symptomen, voeding en dieetJicht: jichtknobbel, gewrichten, urinezuur. Jicht ontstaat door een andere concentratie in het urinezuur. Jicht in een p…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…
Jicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht: symptomen, diagnose en behandelingJicht is een aandoening waarbij gewrichtontstekingen ontstaan als gevolg van een verhoogde concentratie urinezuur in het…
Kersen tegen jichtKersen tegen jichtVeel mensen drinken kersensap of eten kersen voor de behandeling van jicht en behaalde daardoor verbazingwekkende result…

Anesthesie bij een operatie voor overgewichtAnesthesie bij een operatie voor overgewicht(Morbide) obesitas, een ziekte die tegenwoordig meer en meer voorkomt, is een erg complex en onderschat probleem. Vaak h…
Prikkelbare darmsyndroom: wat je moet wetenPrikkelbare darmsyndroom: wat je moet wetenHet prikkelbare darmsyndroom wordt ook wel spastische darm genoemd en is een chronische aandoening. Geschat wordt dat 10…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cnick, Pixabay
 • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/gout.html
 • http://gouteducation.org/patient/what-is-gout/gout-symptoms-stages/?gclid=CIGqqcLR1MACFcI-MgodXCQAIw
 • http://nihseniorhealth.gov/gout/research/01.html
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 12-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.