Jicht is pijnlijk maar gelukkig vaak goed te behandelen
Jicht is een pijnlijke kwaal. Het is een reumatische aandoening die zich meestal openbaart aan de grote teen. Jicht is eerder een mannenziekte dan een vrouwenziekte en komt vooral op latere leeftijd voor. Een gezondere levensstijl heeft een gunstige invloed en anders zijn medicijnen een remedie tegen jicht. Maar beginnen met een gezonder voedingspatroon is sowieso verstandig.
Wat is jicht
Jicht is een pijnlijke kwaal. Het is in feite een ontsteking van de gewrichten als gevolg van een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Meestal omdat de nieren niet goed functioneren. In normale gevallen breekt het lichaam het urinezuur af in het bloed, waarna het via de urine het lichaam verlaat. Dat lukt echter soms niet (voldoende) en dan hou je teveel urinezuur in je bloed. Dat urinezuur vormt zich dan tot urinekristallen, die zich gaan hechten op de gewrichten. Dat leidt echter tot ontstekingen, met alle pijnlijke gevolgen van dien, en is er sprake van jicht. Meestal treedt de pijn op in de vorm van periodieke aanvallen. Heb je die aanvallen meerdere malen per jaar dan wordt de jicht chronisch genoemd.
Is jicht schadelijk
Jicht is niet echt schadelijk, maar als de aanvallen te vaak voorkomen, kan er toch aan het gewricht slijtage optreden, met als gevolg, bewegingsbeperking en stijfheid. Behandeling is dus wel gewenst als de klachten aanhouden. Chronische jicht gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk en ook is er een groter risico op hart- en vaatziekten.
Alleen in de grote teen?
Jicht komt heel vaak voor in de grote teen, maar kan ook optreden in bijvoorbeeld de ellebogen, vingers, polsen, knieën, enkels. Daarentegen worden wervelkolom en heupen zelden aangetast. Jicht openbaart zich meestal na de 40.
Klachten van jicht
De voornaamste klacht is de hevige pijn in het betreffende gewricht, waardoor de beweging lastig wordt. De plek kan rood en gezwollen zijn en voelt vaak warm aan. Eveneens kan koorts optreden. Na een tijdje kunnen zogenaamde jichtknobbels ontstaan, dat zijn verdikkingen onder de huid. Sommige mensen worden na verloop van tijd met nierklachten geconfronteerd, wat geen verbazing hoeft te wekken omdat jicht vaak al een symptoom is van niet goed functionerende nieren.
Voeding
Hoewel voeding voor een klein deel verantwoordelijk is voor jichtklachten, verdient het toch aanbeveling, om niet al te veel producten te nuttigen die van nature te veel purine bevatten. Purine is namelijk de veroorzaker van urinezuur. Producten die veel Purine bevatten zijn: orgaanvlees, schaal- en schelpdieren, forel, zalm, kabeljauw. (vette zeevis als paling en makreel kan geen kwaad).
Spinazie en peulvruchten zijn ook verkeerd. Als het gaat om vlees, is niet goed doorbakken roodvlees een boosdoener. Wijn is de enige alcoholhoudende drank die vermoedelijk geen kwaad kan. Maar bier, port en sterke drank is beter te vermijden. Mensen met jichtaanvallen doen er goed aan veel water te drinken verdeeld over de gehele dag.
Voedingsmiddelen die beschermen tegen jicht zijn vitamine-C, melkproducten, cafeïne en theïne
Snel afvallen kan jicht veroorzaken
Te snel afvallen kan schadelijk zijn. Dergelijke snelresultaat diëten bevatten vaak veel eiwitten, en tegelijkertijd weinig koolhydraten. Daardoor kan het urinezuurgehalte in het bloed hoger worden.
Erfelijk?
Erfelijkheid speelt maar voor een deel een rol om de ziekte ook daadwerkelijk te krijgen. Zonder erfelijke factoren kun je namelijk ook met jicht worden geconfronteerd. Een gezonde levenswijze schijnt een belangrijker factor te zijn.
Wat kun je tegen de pijn laten doen
Koeling van het gewricht kan de pijn doen verminderen. Bevindt de jicht zich in de knie of de voet, dan is het gunstig het been hoog te houden en druk op het gewricht (lopen) proberen te vermijden. Een aanval gaat overigens vaak binnen een week weer vanzelf over. Bij ernstige pijnklachten, kan de huisarts ontstekingsremmende geneesmiddelen voorschrijven:
- Diclofenac of Naproxen zijn ontstekingsremmend.
- Meestal wordt Colchicine voorgeschreven als het 100% zeker is dat het om jicht gaat.
- Bij chronische klachten wordt Allopurinol voorgeschreven, een doeltreffend medicijn dat het urinezuurgehalte in het bloed vermindert. Bij dit middel verminderen de klachten sterk en verdwijnen soms zelfs volledig.
Bij twijfels over de diagnose en geen verbetering, is doorverwijzing naar een reumatoloog soms gewenst. Dat geldt ook als de jicht in meerdere gewrichten optreedt, of als zich complicaties (nierstenen, nierfalen) voordoen.