Van de hoofdluis af zonder gifmiddelen

Van de hoofdluis af zonder gifmiddelen Wanneer de kinderen na de vakantie weer naar school gaan, ziet men vaak een uitbraak van hoofdluis. Er zijn diverse middeltjes op de markt die hoofdluis kunnen doden, maar deze zijn alles behalve gezond voor u en uw kind.

Wat is hoofdluis

De hoofdluis is een luizensoort die zich nestelt in de hoofdharen van mensen. Vaak wordt aangenomen dat luizen op vieze hoofden leven en dat mensen met luizen niet schoon op zichzelf zijn of hun haren niet wassen. Niets is minder waar, luizen houden van schone hoofden. De hoofdluis loopt ook graag over van het ene naar het andere hoofd, zodat er op scholen vaak hele groepen kinderen besmet zijn met de hoofdluis.

Hoe voorkom je het krijgen van hoofdluis?

Hoofdluis is niet altijd te voorkomen, maar er kunnen wel voorzorgsmaatregelen genomen worden. Op steeds meer scholen worden er “luizenmoeders” ingesteld. Dit zijn moeders van leerlingen die na iedere schoolvakantie alle kinderen controleren op luizen. Wanneer bij een kind hoofdluis geconstateerd wordt, dan krijgt het betreffende kind een briefje mee naar huis met het verzoek het kind te behandelen met een luizenwerend middel.

Steeds meer scholen bieden ook de mogelijkheid om luizencapes te kopen voor de kinderen. Deze luizencape wordt over de jas van het kind gehangen, zodat luizen niet meer van de ene op de andere jas kunnen overlopen en zich zo van hoofd naar hoofd kunnen verplaatsen. Wanneer de school van je kind geen luizencapes heeft, laat je kind dan zijn of haar jas in een tas aan de kapstok hangen.

Wat kun je doen tegen hoofdluis?

  • Wanneer jij of je kind last heeft van hoofdluis, dan kun je naar de apotheek of drogist gaan voor een luizendodende shampoo. Nadeel van dit middel is dat het giftig is, en dat het bovendien niet altijd werkt. De hoofdluis blijkt steeds vaker resistent te zijn tegen dit soort middelen. Wil je een dergelijk middel niet gebruiken, of helpt het niet ga dan over op de volgende methode:
  • Kijk alle gezinsleden na op hoofdluis
  • Was het haar met hoofdluis met gewone shampoo
  • Spoel het haar uit
  • Wrijf het haar volledig in met crèmespoeling
  • Terwijl de crèmespoeling nog in het haar zit, kam het haar met een netenkam goed door. De luizen in het haar komen samen met de smurrie van de crèmespoeling in de kam te zitten. Spoel de kam steeds goed uit onder heet stromend water. Kam net zolang tot er geen luizen meer op de kam zitten.
  • Spoel het haar goed uit, net zolang tot alle crèmespoeling er goed uitgespoed is.
  • Herhaal bovenstaande iedere dag, gedurende twee weken.
  • Was na de eerste behandeling alle beddengoed, knuffels en kleding schoon (ook de jas!).
  • Was na de laatste behandeling nogmaals alle beddengoed, knuffels en kleding.

Bovenstaande methode blijkt vaak nog veel effectiever te werken dan een luizendodende shampoo en de methode is veilig voor u en voor uw kind.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Hoofdluis, hoe kom je er vanaf?Je loopt een besmetting met hoofdluis op door in contact te komen met iemand die al besmet is met hoofdluis. Kinderen lo…
Manieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenManieren om hoofdluizen (neten) te bestrijdenDe hoofdluis is een insect die vaak basisscholen teistert. Elk jaar hoor je wel berichten in de omgeving dat de hoofdlui…

Het Menselijk LichaamOver het menselijk lichaam, en de meest vitale functies ervan. Leer in het kort hoe ons lichaam werkt.
Gezichtsblindheid: het niet kunnen herkennen van gezichtenBijna iedereen heeft wel eens moeite met het onthouden van gezichten. Maar er zijn mensen die hun eigen moeder niet herk…
Reactie

Hikari (infoteur), 10-09-2008 #1
Wat ook vaak gedaan wordt (en ook echt helpt!) is gewoon met pure afwaszeep (dus waar je thuis de afwas mee doet). Dit in nat haar smeren en een kwartiertje laten zitten. Daarna goed uitwassen en uitkammen. Daarna met een luizenkam door het haar.
Luizen kunnen namelijk niet tegen afwaszeep, schijnt beter te werken dan met shampoo! Reactie infoteur, 10-09-2008
Goed te lezen dat er nog meer mogelijkheden zijn, alleen kan afwaszeep wel irriterend zijn voor de luchtwegen. De truc bij mijn advies zit 'm in de crèmespoeling. Door de dikte van de crèmespoeling kam je de luizen gemakkelijk uit het haar. Ooit mijn 3 kinderen volledig luizenvrij gekregen hiermee.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.