Top 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendop

Top 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendop Soms heb je als vrouw iets extra's nodig om het immuunsysteem en energieniveau een boost te geven. Ook helpt de voedingskeuze bij PMS klachten, behoud van jeugdig uiterlijk en van gezonde, sterke botten. Red je dit niet via de voeding, geen probleem: in dit artikel staan de top 8 beste supplementen voor vrouwen op een rijtje, in een notendop.

Calcium

Vooral voor vegetariërs, sportsters en vrouwen met een lactose-intolerantie. Botten zijn het krachtigst op een leeftijd van 30 jaar. Ook de calciumconcentratie in het bloed is dan het hoogst. Dit mineraal houdt de botten langer sterk. Bovendien ondersteunt calcium de signaaloverdracht van zenuwen naar lichaam. Calcium verlicht PMS klachten, zoals opgezwollenheid en hoofdpijn.

Voorbeeld van een calciumrijke maaltijd: 1 schaal yoghurt, 1 portie spinazie of harde kaas

Vitamine D

Voor vrouwen die niet veel buiten komen. Zonlicht helpt het lichaam bij de aanmaak van vitamine D, maar dit is vaak niet genoeg, met name in de winter. Ook vitamine D geeft krachtige botten. Ook wordt het immuunsysteem door deze vitamine versterkt en verbetert het humeur. Volgens een studie in journal of Clinical Sleep vermindert vitamine D ook sacherijnigheid.

Voorbeeld van een bijgerecht vol vitamine D: zalm met paddenstoelen

Co-enzym Q10

Voor wie lang jeugdig wil blijven, zowel van buiten als van binnen. Dit co-enzym is een antioxidant die door het lichaam wordt aangemaakt. Het enzym bewerkstelligt groei van nieuwe cellen en beschermt tegen schade door vrije radicalen. Q10 werkt samen met Vitamine E en geeft de huid een mooie glans, vermindert migraine en is goed voor een portie energie.

Voorbeeld van een maaltijd met Q10: vette vis met broccoli en/of bloemkool

B-vitaminen

Voor vegetariërs en vrouwen die weinig koolhydraten eten. Deze nutriënten (denk aan foliumzuur, B6 en B12) verbeteren de stemming, beschermen zenuwen en bloedcellen wat garant staat voor gezond DNA. Ook voorkomen B vitaminen geheugenstoornissen en extreme vermoeidheid.

B-vitaminen via de voeding: ontbijtgranen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten (melk, melkproducten, vlees en vleeswaren, eieren en vis).

IJzer

Voor vegetariërs en vrouwen die extreem moe zijn.IJzer transporteert zuurstof naar het bloed, verhoogt het energieniveau en vermindert hoofdpijn en irritaties. IJzertekort komt onder 30% van de bevolking voor en is hiermee het meest voorkomende tekort.

Voorbeeld van een ijzerrijke maaltijd: omelet met spinazie, pompoenzaden, linzen.

Probiotica

Voor elke vrouw die last heeft van een opgezette, dikke buik, krampen en verstopping. Probiotica staat bekend om de gunstige bacteriën. Deze micro-organismen ondersteunen niet alleen een gezonde spijsvertering maar ook een goede gezondheid van de urinewegen. Probiotica verhoogt de weerstand en dus vermindert het de ernst van verkoudheid en griep.

Via de voeding: yoghurt met micro-organismen, kefir, kimchiwawapoeder.

Omega-3-vetzuren

Voor elke vrouw die geen fan van vis is. Omega-3 bevordert een goede gezondheid van hersenen en lichaam, verbetert het humeur en werkt ontstekingwerend. Het lichaam maakt dit niet zelf aan, dus het is belangrijk om dit via een supplement of voeding binnen te krijgen. Wat betreft omega-6: deze krijgt men al meer dan genoeg binnen via de voeding.

Voorbeeld van een maaltijd met omega-3-vetzuren: lijnzaadolie in combinatie met tonijn, spinazie, bruine rijst, banaan.

Magnesium

In tijden van stress en bij slapeloosheid.Het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol bij meer dan 300 biochemische lichaamsprocessen. Het verbetert de kwaliteit van botten, slaap en versterkt de weerstand. Ook reguleert magnesium de bloedsuikerspiegel en vermindert het PMS klachten en humeur.

Voorbeeld van magnesiumrijke maaltijd: heilbot, spinazie, bruine rijst en een blok donkere chocolade.
© 2014 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
Ongezonde supplementenOngezonde supplementenVoedingssupplementen zijn vandaag de dag wereldwijd geaccepteerd in ons dieet. Toch zijn lang niet alle supplementen ong…
Zwangerschap en vitamineZwangerschap en vitamineJe bent zwanger en mensen zeggen tegen je dat je nu 'mag eten voor twee'. Dat is dus niet nodig. Waar je wel op moet let…
Vitamine D en calcium: de perfecte combinatieVitamine D is een vitamine die in vet wordt opgelost. Onder invloed van zonlicht word het gevormd in je lichaam en het i…

Dagelijks meer water drinken: 15 tipsDagelijks meer water drinken: 15 tipsWater drinken is gezond! Dat weet iedereen! Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe krijg je het voor elkaar om de aanbevol…
Afvallen met FoodzyFoodzy is je persoonlijke logboek voor alles wat je eet en drink. De applicatie is beschikbaar via de website www.foodzy…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.