Dagelijks meer water drinken: 15 tips

Dagelijks meer water drinken: 15 tips Water drinken is gezond! Dat weet iedereen! Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe krijg je het voor elkaar om de aanbevolen hoeveelheid, anderhalf liter vocht (het liefst water) te drinken op één dag? Met de onderstaande 15 tips zal het je zeker lukken! Heel veel succes, je lichaam zal er blij mee zijn!

Waarom moet je zoveel water per dag drinken?

‘Je moet meer water drinken, dat is gezond’. Je hebt het vast wel eens gehoord, maar waarom is het nou gezond? En hoe doe je dat, meer water drinken? Dit kan best lastig zijn als je bijna nooit dorst hebt of wanneer je de hele dag druk bezig bent. Daarom staan hieronder een heleboel tips die je kunnen helpen om meer water te drinken. Misschien lukt het al makkelijker als je weet waarom water drinken nou precies gezond is!

Water is nodig in je lichaam om:
  • voedingstoffen in de darmen op te nemen
  • voedingstoffen en afvalstoffen in het lichaam te transporteren
  • je lichaamstemperatuur te regelen (bijvoorbeeld door te zweten)
  • te kunnen ademen
  • je bloeddruk op pijl te kunnen houden
  • je huid mooi te houden (minder water geeft je meer rimpels, hoewel water huidveroudering niet tegen kan gaan)
en nog veel meer.

Het lichaam van een gemiddelde volwassen man bestaat voor ongeveer 65% uit water. Per dag verliezen we ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht via urine, ontlasting, zweet en eventueel borstvoeding. Deze hoeveelheid hangt natuurlijk af van een aantal factoren, zoals omgevingstemperatuur (hoe hoger, hoe meer je zweet en dus hoe meer vocht je verliest), lichamelijke activiteit (zweten), leeftijd (hoe ouder, hoe slechter de nieren werken: te veel vocht wordt verwijderd) en ziektes (zoals braken en diarree). Om gezond te blijven, moet je de waterbalans weer aanvullen! Het Voedingscentrum beveelt anderhalf liter vocht per dag aan. Dit hoeft trouwens niet per se water te zijn: alle dranken tellen mee. Water is natuurlijk wel het gezondste, omdat er geen toegevoegde stoffen zoals suikers in zitten.

15 tips om meer water te drinken

Tip 1: begin de dag met een glas water

Als je wakker wordt na een nacht slaap, heeft je lichaam urenlang geen vocht binnen gehad. Wel is er water uit je lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door zweet. Voeg het waterniveau weer aan met één glas water. Als je lichaam (bijvoorbeeld na het volgen van deze tips) gewend is om meer water te drinken, kan je de dag starten met twee of drie glazen water.

Tip 2: drink een glas water bij het eten / stel vaste tijden in

Het kan je ook helpen om op vaste tijden water te drinken. Makkelijk is om dat bij de maaltijden te doen: ontbijt, lunch en diner. Zet standaard een glas water op tafel en neem af en toe een slokje tijdens de maaltijd. Zorg dat je het glas leeg drinkt, eventueel na de maaltijd. Wat ook helpt: een pittige maaltijd. Hierdoor zal je sneller naar het water grijpen!

Bron: Frolicsomepl, PixabayBron: Frolicsomepl, Pixabay

Tip 3: geef het water een smaakje

Als je veel water drinkt, kan het je op een keer tegen gaan staan. Je kunt natuurlijk een smaakje toevoegen aan je water! Dit kan natuurlijk met aanmaak limonadesiroop. Let er wel op: deze bevatten vaak veel suikers. Het is gezonder om vers fruit (zoals citroen, limoen, aardbeien), groente (zoals komkommer, wortel) of kruiden (zoals munt, rozemarijn) toe te voegen. Er zijn veel variaties en combinaties: proberen dus wat je lekker vindt!

Tip 4: houd bij hoeveel je drinkt

Om aan minstens 1,5 liter vocht te komen wat je moet drinken, kan het je helpen om op te schrijven of bij te houden hoeveel je al gedronken hebt. Je kunt bijvoorbeeld een doel stellen om 3 flesjes water (3*0.5 liter is 1,5 liter) te drinken gedurende de dag. Elke keer als je een flesje opgedronken hebt, kan je dit afstrepen. Zo zie je hoe ver je al bent en of je op schema loopt (inname verdelen over de gehele dag). Zet het op papier, in je telefoon of op je computer. Dit kan natuurlijk ook met glazen water. Naarmate je lichaam mee gewend is aan het drinken van water, kan je je doel omhoog stellen naar 4 flesjes bijvoorbeeld.

Tip 5: houd altijd een flesje water bij de hand

Als je altijd een flesje water bij je hebt zal dit je er toe zetten om vaker te drinken. Probeer jezelf aan te leren af en toe een slokje te nemen, met bijvoorbeeld als doel het leegdrinken van een flesje water voor de lunch. Je kunt in plaats van een flesje natuurlijk ook een glas nemen. Dit heeft wel als resultaat dat je vaker om water zult moeten lopen. Dit is geen probleem (en natuurlijk goed voor je) maar het kan de drempel om water te drinken verhogen.

Ga je sporten? Neem dan altijd een fles(je)water mee! / Bron: Byrev, PixabayGa je sporten? Neem dan altijd een fles(je)water mee! / Bron: Byrev, Pixabay

Tip 6: verspreid de vochtinname over de dag

Probeer niet in één keer een liter water te drinken. Dit is niet gezond en hierdoor zal het water je gaan tegen staan. Je schiet er niets mee op: het water wat je lichaam op dat moment (nog) niet nodig heeft, zal gewoon via je urine het lichaam verlaten. Het is beter om gedurende de dag slokjes/slokken water te nemen. Zo blijft je lichaam de hele dag voldoende gehydrateerd.

Tip 7: drink na elk toiletbezoek wat water

Leer jezelf aan om water te drinken nadat je naar het toilet bent geweest. Zo krijg je een soort vicieuze cirkel: van het drinken moet je naar de wc, na de wc drink je wat, waardoor je weer naar het toilet moet.

Tip 8: zet elke dag de waterhoeveelheid al klaar

Om het meer visueel te maken, kan je als je bijvoorbeeld de hele dag thuis bent, het water al klaar zetten. Hierbij kan je denken aan meerdere flesjes of bijvoorbeeld een kan met water. Door het water al klaar te zetten kan je snel kijken hoeveel je die dag nog moet drinken.

Tip 9: kies een groot glas

Met een groot glas hoef je minder vaak water te pakken. Als je jezelf aanleert altijd je glas leeg te drinken (bijvoorbeeld bij het eten), zal je meer binnen krijgen dan met een klein glas.

Tip 10: zet flesjes water op plekken waar je veel komt

Om jezelf te herinneren aan het water drinken, kan je flesjes water zetten op plekken (thuis of op je werkplek) waar je veel komt, bijvoorbeeld naast je computer of bij de bank. Als je langs deze plekken komt, neem je minstens één slok water. Ook kan het helpen om een slok water te drinken als je bijvoorbeeld wacht tot je printje uit de printer rolt. Als je bijvoorbeeld bij je printer op je werkplek geen flesje kan zetten, leer jezelf dan aan dat je je flesje meeneemt, elke keer als je naar de printer loopt. Een andere mogelijkheid is in de auto. Zet een flesje binnen handbereik zodat je tijdens het rijden wat kan drinken.

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay

Tip 11: zet een herinnering op je telefoon

Natuurlijk kan je je telefoon inzetten om je te helpen. Er zijn verschillende applicaties/apps die je kunnen helpen om meer water te drinken. Stel herinneringen/alarmen in (gewoon van je telefoon of via de app) en houd bij hoeveel je gedronken hebt. Een voorbeeld van zo’n app is ‘Water your body’. Deze app herinnert je dat je water moet drinken. Als je weer wat op hebt (bijvoorbeeld een glas), vul je dat in op de app. Zo zal de app allerlei statistieken berekenen. Je kunt ook je gewicht laten bijhouden, wanneer je wilt afvallen.

Tip 12: drink eens een glas water (of spa) in plaats van frisdrank of alcohol

Drink je standaard ’s avonds (een glas) frisdrank, sap of alcohol? Probeer dat dan voor een deel te vervangen door water. Alcohol onttrekt vocht (om de alcohol via de urine te kunnen verwijderen), dus neem als je dat toch wil drinken er ook een glas water bij.

Tip 13: gebruik water om iets aan te lengen

Probeer meer water te gebruiken tijdens het koken / bereiden van voedsel. Probeer eens een scheutje water in plaats van olijfolie in een dressing. Pak bij het wokken niet alleen maar saus maar leng de saus wat aan met water. Bij het maken van smoothies kan je verdunnen met water in plaats van zuivel of sap. Zo wordt je drankje ook nog gezonder! Sommige mensen vinden het ook lekker om havermout met water in plaats van melk te drinken. Drink je graag sap? Je kunt je sap ook gezonder maken door het wat aan te lengen met water.

Bron: PDPics, PixabayBron: PDPics, Pixabay

Tip 14: eet voeding wat veel water bevat

Natuurlijk hoef je niet alleen water te drinken om water binnen te krijgen. Je krijgt al een deel van het water uit voeding. Nu kan je natuurlijk ook voeding eten wat een hoog percentage water bevat. Je kunt hierbij denken aan komkommer, watermeloen en grapefruit.

Tip 15: vraag je familie / vrienden om te helpen

Als je familie / vrienden weten dat je jezelf probeert aan te leren om meer water te drinken, kunnen ze je helpen met herinneren. Zo sta je er niet alleen voor! Natuurlijk kan je ook elkaar helpen herinneren, als jij niet de enige bent die meer water wilt drinken per dag.

Advies van de hoeveelheid vochtinname hangt af van je leeftijd

Naar mate we ouder worden, hebben we minder water in ons lichaam. Dit heeft onder andere te maken met een slechtere nierfunctie. Om in balans te blijven, zullen we dus meer water moeten drinken. In de onderstaande tabel van het Voedingscentrum kan je kijken wat de aanbevolen vochtinname per dag is.

Leeftijd in jaren Mannen Vrouwen
1-41,11,1
4-71,21,2
7-101,31,2
10-131,61,4
13-161,81,5
16-1921,7
19-222,21,9
22-502,52,3
50-652,52,4
Ouder dan 652,52,4

Let op: te veel water drinken is slecht!

Wanneer je te veel water drinkt, in een veel te korte tijd (bijvoorbeeld 2 liter in een kwartier), kan je een watervergiftiging oplopen. Dit komt neer op een tekort aan natrium in het bloed. De medische term hiervoor is hyponatriëmie. De concentratie van het natrium daalt omdat je bloed verdunt raakt omdat je veel gedronken hebt. Patiënten met hyponatriëmie hebben een opgeblazen gevoel en kunnen last hebben van misselijkheid, braken en hoofdpijn. De hoofdpijn is te verklaren omdat er vocht ophoopt in de hersenen. Er is weinig ruimte hiervoor, dus de cellen worden in elkaar gedrukt en hoofdpijn zal ontstaan. Als de hersencellen te veel opzwellen kan je in coma raken.
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Twee liter water per dag drinken is niet nodigTwee liter water per dag drinken is niet nodigIedereen heeft wel eens gehoord dat we minimaal twee liter water per dag moeten drinken om gezond te blijven. Maar deze…
Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krij…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…

Superfoods tegen tandbederfSuperfoods tegen tandbederfDat goed poetsen en weinig snoepen goed is voor de tanden weet zo'n beetje iedereen nu wel. Maar door het eten van bepaa…
Top 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopTop 8 beste supplementen voor vrouwen, in een notendopSoms heb je als vrouw iets extra's nodig om het immuunsysteem en energieniveau een boost te geven. Ook helpt de voedings…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cromaconceptovisual, Pixabay (bewerkt)
  • Wijn en koffie dehydraterend? http://whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=159
  • Watercontent in lichaam (Engelse wikipedia): http://en.wikipedia.org/wiki/Body_water
  • Wat tips in het Engels: http://www.buzzfeed.com/melissaharrison/how-to-drink-more-water#plbxaw
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Byrev, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Biancamentil, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: PDPics, Pixabay
Reactie

Wil Marijt, 17-05-2015
Bedankt. Dankzij deze tips ben ik er eindelijk in geslaagd een goede routine in te bouwen wat betreft vochtinname. Dat liet in het verleden nog wel eens de wensen over. Merk al een aanzienlijke positieve verbetering in mijn energiepeil. Bovendien heb ik ook minder opwellingen (overgang) Reactie infoteur, 13-06-2015
Water is heel erg belangrijk, dat blijkt maar weer! Fijn dat het nu gelukt is om dagelijks meer binnen te krijgen!

Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.