Twee liter water per dag drinken is niet nodig

Twee liter water per dag drinken is niet nodig Iedereen heeft wel eens gehoord dat we minimaal twee liter water per dag moeten drinken om gezond te blijven. Maar deze informatie is achterhaald. Deze informatie is echter gebaseerd op oud onderzoek dat verkeerd geïnterpreteerd is. Een groot deel van het vocht dat we binnen moeten krijgen krijgen we binnen via ons eten. Eten bestaat vaak voor meer dan 50% uit water en zorgt er dan ook voor dat we per dag gemiddeld al een liter vocht binnen krijgen. Belangrijk is om te drinken wanneer je dorst hebt omdat dat een teken is van een tekort aan vocht. Daarnaast is een goede maatstaf voor een tekort aan vocht om te kijken naar de urine, donkere urine kan een teken zijn van een tekort aan vocht.

Waar hebben we water voor nodig?

Mensen bestaan voor ongeveer 65% uit water, een volwassen man van 70 kg bevat dus ongeveer 45.5 liter water. Water is belangrijk bij allerlei processen in het lichaam. Zonder water kunnen er geen voedingstoffen opgenomen worden uit eten en kunnen deze stoffen niet getransporteerd worden in het bloed. Vocht zorgt ervoor dat onze cellen kunnen functioneren en zo alle taken uit kunnen voeren die het lichaam nodig heeft zoals onze temperatuur reguleren. Ons lichaam heeft ongeveer 2 tot 2.5 liter water per dag nodig, maar studies laten zien dat je dit niet alleen binnen kan krijgen door water te drinken maar ook via voedsel krijg je veel water binnen.

Wat gebeurt er als je te weinig drinkt?

Bij een gezond persoon zal als diegene niet genoeg water binnenkrijgt dit worden gecompenseerd. De nieren zullen de urine meer gaan concentreren waardoor er meer water in het lichaam blijft, de urine zal dan donkerder worden. Daarnaast zullen je hersenen je vertellen dat je meer moet drinken door je dorstig te laten voelen.

Twee liter water per dag, waar komt het vandaan?

Water is heel belangrijk voor onze gezondheid we hebben het voor veel processen in ons lichaam nodig. Er zijn al tientallen jaren discussies over de hoeveelheid water die we binnen moeten krijgen zodat we gezond blijven. De eerste keer dat werd gemeld dat we 2.5 liter water (8 glazen) moesten drinken was in 1945 door het Food and Nutrition Board. Er werd verteld dat voor elke kilocalorie die een mens binnen krijgt 1 mL water moest worden ingenomen. Aangezien een gemiddeld dieet voor mannen bestaat uit 2500 kilocalorieën en voor vrouwen uit 2000 kilocalorieën komt dit neer op 2.5 en 2 liter respectievelijk. In 1948 werd de aanbeveling herhaald, beide keren zonder wetenschappelijk onderzoek als bron.

Hoeveel water bevatten voedingsmiddelen?

Veel mensen weten niet dat niet al het vocht dat je binnenkrijgt binnen hoeft te komen door water te drinken. Onderstaande tabel geeft de hoeveelheid water in verschillende producten uit de verschillende vakken van de schijf van vijf weer. Zoals te zien is bevat bijna elk product meer dan de helft van het gewicht aan water. Door te eten komt dus al een grote hoeveelheid vocht het lichaam binnen. De hoeveelheden die je binnen krijgt via voeding zorgen er voor dat je de twee liter niet volledig via het drinken hoeft binnen te krijgen. Ongeveer 1 liter vocht krijg je per dag binnen via je voeding bij een normaal dieet, ook dit wordt gebruikt om de waterbalans te herstellen.

VoedingsmiddelHoeveelheid water (per 100 gram)
Appel86 gram
Sinaasappel/ mandarijn88 gram
Sperziebonen91 gram
Sla92-96 gram
Melk88-90 gram
Yoghurt89-91 gram
Kip (bereid)57-60 gram
Rundvlees (bereid)52-64 gram
Brood37-39 gram
Pasta65 gram
Gekookte aardappelen78 gram
Gebakken aardappelen74-75 gram
Bron voedingscentrum

Hoeveel moet je dus drinken?

Een mens verliest gedurende de dag ongeveer 2 tot 2,5 liter water door te zweten, te ademen en via de urine en ontlasting. Deze hoeveelheden moeten worden gecompenseerd. De hoeveelheid kan oplopen of afnemen afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur, hoe actief iemand die dag is, wat iemand gegeten heeft en door medische condities. Aangezien we dus ongeveer 1 liter water binnen krijgen via ons eten moeten we de rest, 1 tot 1,5 liter, binnenkrijgen via andere manieren. Het wordt daarom aangeraden om 1,5 liter water binnen te krijgen zodat je aan de veilige grens zit.

Daarnaast is het belangrijk om te drinken wanneer je dorst hebt, omdat dit de beste natuurlijke maatstaf is voor de hoeveelheid vocht die je nodig hebt. Ook is het belangrijk om de kleur van de urine in de gaten te houden, donkere urine gedurende de dag kan ook een teken zijn van een tekort aan vocht.
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water drinken is belangrijkWater drinken is belangrijkHet is een feit dat water niet te missen is in het leven van de mens. Zonder voedsel kun je ongeveer vijf weken, terwijl…
Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krij…
Hoeveel en wat kun je het beste drinken tijdens een dieet?Veel mensen zijn zich er vaak niet van bewust hoeveel calorieën sommige dranken bevatten. Een glas cola bevat bijvoorbee…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…

De Schijf van Vijf, van 1953 tot en met 2016De Schijf van Vijf, van 1953 tot en met 2016De adviezen van het Voedingscentrum worden gebundeld in de Schijf van Vijf. Deze adviezen zijn bedoeld om een gezond eet…
Afvallen met Slimex 15 PlusAfvallen met Slimex 15 PlusWereldwijd doen jaarlijks miljoenen mensen een vergeefse poging om gewicht te verliezen. Naast een vaak moeilijk vol te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ColiN00B, Pixabay
 • Tsindos, Spero. "What drove us to drink 2 litres of water a day?." Australian and New Zealand journal of public health 36.3 (2012): 205-207.
 • Valtin, Heinz. "“Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8× 8”?." American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology 283.5 (2002): R993-R1004.
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vocht.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/appel.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sinaasappel-en-mandarijn.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sperziebonen.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sla.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/melk-en-melkproducten.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/yoghurt.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aardappelen.aspx
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.