Hoeveel en wat kun je het beste drinken tijdens een dieet?

Veel mensen zijn zich er vaak niet van bewust hoeveel calorieën sommige dranken bevatten. Een glas cola bevat bijvoorbeeld al 90 calorieën. Deze calorieën komen overeen met een tussendoortje als een schaaltje met magere yoghurt een kiwi en wat aardbeien. Een glas frisdrank kan dus hetzelfde aantal calorieën bevatten als een tussendoortje. Als dit allebei genuttigd zou worden, betekent dit dat er onnodig het dubbele aantal aan calorieën binnenkomt in het lichaam. Toch blijven veel mensen deze calorierijke dranken drinken. Tijdens een dieet is het zonde om deze onnodige calorieën binnen te krijgen. Maar als je geen frisdranken meer mag drinken, wat mag je dan nog wel drinken om te zorgen dat je niet uitdroogt?

Hoeveel vocht moet je binnenkrijgen op een dag?

Voor de gemiddelde mens geldt dat 1,5 liter water op een dag voldoende is. Dit hoeft overigens niet alleen uit water te bestaan, alle andere soorten vocht tellen ook mee. Door plassen, ademen en zweten verbruikt het lichaam zo'n 2,5 liter per dag. Dit moet aangevuld worden. Er wordt al een liter vocht uit de genuttigde voeding gehaald. De rest moet dus aangevuld worden door middel van drinken. De hoeveelheid vocht die je per dag nodig hebt varieert per persoon. Dit hangt af van verschillende factoren zoals beweging. Als je veel sport, is het belangrijk om meer water te drinken. Tijdens het sporten verlies je namelijk veel vocht door middel van zweten en dit moet weer aangevuld worden.

Hoe weetje of je genoeg vocht binnenkrijgt?

Aan de kleur van de urine kan er gecontroleerd worden of er genoeg water gedronken wordt. Als de urine donker van kleur is, wordt er te weinig vocht gedronken. Dorst moet voorkomen worden. Als het signaal van dorst verkregen wordt, betekent dit dat het lichaam al 1,5 liter aan vocht tekort heeft. Het lichaam begint op dit moment al uit te drogen. Dit wordt gemerkt aan signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een droge mond. Water in het lichaam zorgt ervoor dat het bloedvolume normaal blijft. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, gaat je hart sneller kloppen omdat de bloedvolume daalt en dus de bloeddruk ook. Doordat het lichaam hard aan het werk is om dit voor elkaar te krijgen kan er dus hoofdpijn ontstaan en raakt je lichaam uitgeput.

Water drinken

Water bevat geen calorieën dus dit is optimaal tijdens een dieet en mag dan ook onbeperkt gedronken worden. Het is soms lastig om in een keer uit het niets veel water te gaan drinken. Zorg er daarom altijd voor dat je een flesje met water bij je hebt. Als je het water een beetje beu begint te worden, kun je ook wat schijfjes citroen toevoegen. Dit geeft net weer even een andere smaak.

Voordelen van water drinken

Er zijn veel voordelen te noemen voor het drinken van water. Je stofwisseling gaat tot wel 3 procent sneller. Dit betekent dat je meer vet verbrand. Daarnaast krijg je meer energie. Ook vermindert water drinken het hongergevoel. De hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen hongergevoel en dorst. Als je dorst hebt, kun je het signaal krijgen dat je honger hebt en gaat dus eten. In plaats van iets te eten, kun je er ook voor kiezen om een glas water te drinken. Vaak gaat dit het hongergevoel tegen. Als dit niet het geval is, kun je er altijd voor kiezen om nog wat te gaan eten. Water helpt ook om voedsel beter op te nemen in het lichaam en verwijderd afvalstoffen uit het lichaam. En natuurlijk zorgt water er drinken ervoor dat je de onnodige calorieën uit frisdrank of andere suikerrijke vermijd.

Makkelijker afvallen

Door water te drinken voor een maaltijd, zorgt dit ervoor dat je eerder vol zit. Drink voor elke grote maaltijd 1 tot 2 glazen water leeg. Hierdoor zit je veel eerder vol en eet je dus minder. Probeer hier van een gewoonte te maken en verlies naast het afvallen nog meer kilo's.

Wat kun je nog meer drinken in plaats van water?

Thee

Dit mag ten alle tijden tijdens het dieet gedronken worden. Dan wel zonder suiker. Kies er vooral om groene thee te drinken, deze zijn al wat zoeter van zichzelf en zo mis je de suiker ook niet. Daarnaast geeft groene thee het metabolisme een boost, controleert je bloedsuikerspiegel en helpt bij afslanken.

Koffie

Ook dit mag gewoon gedronken worden. Hierbij moet je ook weer de suiker en (koffie)melk laten staan. Let er wel op dat koffie vocht ontrekt uit het lichaam, je droogt hier meer van uit. Zorg dat je na elk kopje koffie een glas water drinkt.

IJsthee

Mits je het zelf maakt, mag ook ijsthee gedronken worden. Zet een pot thee en laat dit afkoelen. Doe er een paar druppeltjes citroensap in en zet voor een paar uur in de koelkast. Zo heb je lekker ijsthee zonder de onnodige toevoegde suikers.
© 2014 - 2024 Marissabakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…
Broodbuik, afslanken met een dieet zonder tarweBroodbuik, afslanken met een dieet zonder tarweHet broodbuik dieet van de Amerikaanse cardioloog William Davis laat mensen afvallen door het drastisch verminderen van…
Bronnen en referenties
  • http://fitbeauty.nl/wat-gebeurt-er-als-je-niet-voldoende-water-drinkt/
  • http://martevansanten.wordpress.com/2012/07/07/fabels-en-feiten-over-waterdrinken/
  • http://gezondafvallen.nl/eenvoudig-afvallen-met-water
Marissabakker (9 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.