Zelf wratten verwijderen: verschillende methodes
Wil je van een wrat af dan is het niet noodzakelijk hiervoor naar de huisarts te gaan. Er zijn ook diverse zelfzorgmiddelen waarmee je zelf thuis wratten kun verwijderen. Hiervoor kunnen verschillende methodes gebruikt worden. Zo kun je kiezen voor een wrattenpen die werkt door middel van bevriezing. Ook kan een wrat effectief verwijderd worden door deze aan te stippen met een zuur zoals mierenzuur, trichloorazijnzuur, monochloorazijnzuur of salicylzuur. Kies je liever voor een natuurlijk middel dan kun je gaan voor een tinctuur op basis van stinkende gouwe. Er bestaan daarnaast ook wrattenpleisters met een sterk verdund zuur die de wrat na verloop van dagen laten verschrompelen.
Wratten zelf verwijderen
Over wratten
Een
wrat (
verruca vulgaris) is een verhard, bloemkool-achtig knobbeltje op de huid. Wratten komen veel voor op de handen, vingers, voetzolen en tenen. Een wrat ontstaat als gevolg van een virus. Dit virus - waar er honderden van bestaan - zet de huidcellen ertoe aan zich overmatig snel te gaan delen waardoor de vergroeiing ontstaat die wij een wrat noemen. Een dergelijk virus kan makkelijk worden opgepikt door bijvoorbeeld met blote voeten in het zwembad, in een gymzaal of over een natte kleedkamervloer te lopen. Wanneer je al een wondje aan je voetzool hebt of de huid verweekt is door bijvoorbeeld het zwemmen dan is de kans op besmetting alleen maar groter.
De meeste mensen hebben er weleens mee te maken gehad en zullen gemerkt hebben dat wratten vaak ook weer vanzelf verdwijnen. Over het algemeen zijn wratten - zeldzame uitzonderingen daar gelaten - ook niet schadelijk voor de gezondheid. Toch vinden veel mensen het vervelend om een wrat te hebben. Men vindt het vaak lelijk en bovendien kan het op een vervelende plek zitten. Als het bijvoorbeeld op je teen of voetzool zit dan kan dit pijnlijk zijn bij het lopen en door schuring tegen een sok of schoen bestaat de kans dat de wrat gaat bloeden. Je vergroot daarmee ook weer het risico dat je er een ander mee besmet. Om die reden kiezen veel mensen ervoor wratten te laten verwijderen wanneer ze er last van hebben.
Methodes om zelf wratten te verwijderen
Heb je last van wratten op je hand of voet dan is het redelijk eenvoudig om deze te verwijderen. Vroeger ging men hiervoor steevast naar de huisarts. Deze gebruikte dan vloeibaar stikstof om de wrat aan te stippen en zo te bevriezen. Deze verschrompelde dan vervolgens tot hij van de huid afviel. Tegenwoordig bestaan er diverse verschillende soorten zelfzorgproducten die een bezoekje aan de huisarts voor het laten verwijderen van een wrat overbodig maken. Daarbij kun je onder meer kiezen voor een product waarmee je de wrat zelf kunt bevriezen, kunt aanstippen met zuur of kunt aanstippen met een natuurlijk middel. Er bestaan ook wrattenpleisters die de wratten geleidelijk doen verdwijnen.
Bevriezen
Zoals gezegd gebruikt de huisarts doorgaans vloeibaar stikstof om wratten te bevriezen en ze zo te laten verschrompelen. Er bestaan echter ook zogenoemde wrattenpennen waarmee je dit zelf kunt doen. Dit is de meest gebruikte methode voor het zelf thuis verwijderen van wratten. Dergelijke wrattenpennen bevatten vaak een mengsel van dimethylether en propaan. Wanneer men de instructies uit de bijsluiter goed opvolgt dan kan het uiteinde van de pen tegen de wrat worden gedrukt waarmee deze tot in de kern bevriest. Het is daarbij belangrijk de pen niet korter of langer tegen de wrat te houden dan aangegeven in de bijsluiter. Men dient daarom ook altijd een stopwatch bij de hand te houden.
Men kan onder meer kiezen uit de volgende producten:
- Wartner Hand en Voet Wrattenverwijderaar
- HeltiQ Wratweg
- Excilor Wrat 2-in-1
- Scholl SOS Wratten
- Wortie Wrattenverwijderaar
Aanstippen met zuur
Naast wrattenpennen waarmee de wrat bevroren kan worden bestaan er ook wrattenpennen of kwastjes met een zuur dat de wrat als het ware weg kan bijten. Er wordt ook wel gesproken van een chemische peeling. Hiervoor kunnen verschillende soorten zuur gebruikt worden zoals mierenzuur, trichloorazijnzuur, monochloorazijnzuur of salicylzuur. In tegenstelling tot de methode waarbij de wrat wordt bevroren moet bij het aanstippen van de wrat met zuur de behandeling vaak meerdere keren herhaald worden. Het is belangrijk hierbij de instructies uit de bijsluiter op te volgen.
Men kan onder meer kiezen uit de volgende producten:
- Wratx - Wrattenbehandeling (op basis van mierenzuur)
- Wartner wrattenpen - TCA Gel aanstip methode (op basis van trichloorazijnzuur)
- Lucovitaal Wratweg (op basis van monochloorazijnzuur)
- Formule W Wrattenpen (op basis van salicylzuur)
Aanstippen met tinctuur van stinkende gouwe
Kies je liever voor een natuurlijk product dan kun je een wrat ook verwijderen met een vloeistof op basis van stinkende gouwe. Van de plant stinkende gouwe wordt Chelidonium Majus-tinctuur gemaakt, welke ook zeer geschikt is voor het verwijderen van wratten. De vloeistof - die rijk is aan alkaloïden en saponinen - kan met een kwastje op de wrat worden aangebracht. Na het product een week lang twee keer per dag gebruikt te hebben kun je resultaat verwachten in de vorm van het verschrompelen van de wrat. Anti-wrattenmiddelen op basis van stinkende gouwe zijn onder meer verkrijgbaar van Berivita en Aromed.
Wrattenpleisters
Voor het verwijderen en tevens tijdelijk maskeren van wratten kan ook gekozen worden voor een wrattenpleister. Een wrattenpleister bevat doorgaans een zuur dat dusdanig verdund is dat het probleemloos langere tijd contact mag maken met de huid. Deze zorgt dan voor een geleidelijke chemische peeling waardoor de huid gaat vervellen waarbij de wrat eerst krimpt en na verloop van dagen uiteindelijk helemaal verdwijnt. Wrattenpleisters zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Wartner, Epitact en Klinion.