Wrat zelf verwijderen: tips & middeltjes tegen wratten

Wrat zelf verwijderen: tips & middeltjes tegen wratten Wratten zijn erg vervelende afwijkingen van de huid en kunnen je erg veel last bezorgen. Zo kan een wrat op de voet erg hinderlijk zijn bij het stappen, terwijl een wrat op je gezicht je zelfvertrouwen kan aantasten. Wratten worden veroorzaakt door een virus dat zich makkelijk verspreidt in vochtige ruimtes zoals douches of zwembaden. Deze vervelende huidfenomenen zijn niet gevaarlijk maar wel besmettelijk. Je kan dit probleem laten behandelen door een arts maar je kan ook zelf wratten verwijderen door middel van wrattenpleisters of een wrattenpen. Ook met behulp van wrattenstaafjes en specifieke tinctuur of olie kan je je wratten verzorgen. Welke tips en middeltjes zijn nog zoal nuttig om wratten te voorkomen en hoe kan je ze zelf verwijderen?

Wat is een wrat?

De meeste mensen hebben wel eens last gehad van wratten. Een wrat is een opvallende afwijking van de huid die vooral voorkomt op handen en voeten, maar ook op andere delen van het lichaam kan toeslaan, zoals op de geslachtsdelen. In dat geval spreekt men van genitale wratten. Een wrat wordt gevormd door een wit, verhard stukje huid dat vol staat met witte puntjes.

Oorzaak wratten

De oorzaak van wratten is terug te brengen tot de verspreiding van het papillomavirus. Dat virus verspreidt zich makkelijker via natte en vochtige oppervlakken, zoals zwembaden en douches. Doordat in openbare doucheruimtes, kleedkamers van sportclubs en zwembad veel mensen samenkomen is de kans op het ontstaan van wratten daar dan ook groter.

Wratten: gevaarlijk of besmettelijk?

Hinderlijk

Wratten zijn erg vervelend en kunnen je nerveus maken eens je er op gaat letten. Vooral als je last hebt van wratten op je gezicht kan dit erg irritant zijn. Maar doorgaans zijn wratten niet gevaarlijk of ongezond. Wel zijn ze hinderlijk en kunnen ze je zelfbeeld soms aantasten, in het bijzonder wanneer ze voorkomen op een opvallende plek op lichaam of gezicht.

Besmettelijk

Het is inderdaad zo dat wratten besmettelijk zijn. Ze kunnen zich van de ene plaats op het lichaam makkelijk verspreiden naar een andere plek. Maar besmetting is ook mogelijk door aanraking met het virus van andere lichamen, zoals bijvoorbeeld in kleedkamers of openbare zwembaden. Kinderen lopen bovendien meer kans op de ontwikkeling van wratten doordat hun immuunsysteem nog niet ten volle is ontwikkeld.

Wratten voorkomen: tips

Om wratten te voorkomen is het cruciaal om te zorgen voor een goede hygiëne van handen en voeten. Zo is het belangrijk om je voeten na het wassen heel zorgvuldig af te drogen, en hierbij vooral de ruimte tussen de tenen niet te vergeten. Sommige mensen vergeten nogal makkelijk om de tenen en de voeten af te drogen omdat ze ervan uitgaan dat deze plekken wel vanzelf drogen. Toch is dit heel belangrijk als je wratten wilt vermijden. Als je gebruik maakt van een openbaar zwembad let er dan op om slippers te dragen. Daarnaast is het ook aangeraden om in openbare toiletten steeds je handen met zeep te wassen en deze keurig af te drogen.

Behandeling wratten

Wrat bevriezen

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je wratten af: ze zien er lelijk uit en ze zijn erg hinderlijk. Maar doorgaans verdwijnen wratten vanzelf na een of twee jaar. Wil je echter niet wachten dan kan je best eens een bezoekje brengen aan de huisarts of dermatoloog die je verder zullen helpen. Mogelijke behandelingen in dit geval zijn het wegsnijden en het bevriezen van de wrat.

Salicylzuur

Maar sommige mensen verwijderen hun wratten liever zelf. Dit kan onder meer door de wrat te bevriezen met vloeibare stikstof. Ook kan je de wrat laten weken in een warmwaterbad van 45 graden. Wil je het stap voor stap proberen dan kan je de wrat behandelen met salicylzuur: dit is een wekenlange behandeling waarbij stukjes wrat geleidelijk aan loskomen.

Wrat verwijderen: middeltjes

Als je zelf je wrat wilt verwijderen zijn er tal van mogelijkheden en middeltjes. Je kan een wrat behandelen en verzorgen met speciale wrattenolie of tinctuur, waarbij je gebruik kan maken van wrattenstaafjes. Een andere optie is het aanbrengen van een wrattenpleister op de getroffen plek. Maar de meest praktische oplossing is allicht om gebruik te maken van een wrattenpen. Een wrattenpen bevat een gel waarmee je de wrat op een pijnloze manier kan behandelen en verwijderen. Ook op hygiënisch vlak is dit waarschijnlijk de meest praktische keuze.
Enkele voorbeelden van effectieve middeltjes tegen wratten:
  • Wartner Wrattenpen
  • Aromed Thurana Wrattenolie
  • Wortie Wrattenverwijderaar
© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf wratten verwijderen: verschillende methodesZelf wratten verwijderen: verschillende methodesWil je van een wrat af dan is het niet noodzakelijk hiervoor naar de huisarts te gaan. Er zijn ook diverse zelfzorgmidde…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…

BloedstollingsafwijkingenBloedstollingsafwijkingenAls je een wondje krijgt, verschijnt er binnen een korte tijd een korstje. Het is een ingewikkeld proces van bloedstolli…
Jeuk: maakt krabben het alleen maar erger?Jeuk: maakt krabben het alleen maar erger?Jeuk die volslagen gek maakt. Wie kent het niet? Alleen krabben helpt. Maar krabben helpt maar kort. Hoe vaak hoor je ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Euthman, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.wrattenverwijderen.eu/
  • http://www.hoemoethet.be/hoe-wratten-verwijderen/ (bronnen geraadpleegd op 09/08/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.