Gezondheid: Toiletgewoontes
We doen het allemaal, maar we vinden het ook moeilijk om er over te praten. Problemen rond poepen en plassen. Wat kan je er aan doen om het op te lossen en wat kan je er aan doen om problemen voor te zijn? Een aantal van de veel voorkomende problemen op dit gebied.
Algemeen
Het is geen overbodige luxe om te melden dat hygiëne een basiselement is en toch krijgen we het nog steeds voor elkaar om er geen gewoonte van te maken om de handen te wassen na het gebruik van het toilet. Toch kan het een hoop leed voorkomen.
Verder kunnen zich allerlei problemen voordoen bij het toilet gebruik, problemen waar we zelfs niet eens altijd de oorzaak van kennen. Veel is wel relatief eenvoudig op te lossen dan wel te voorkomen.
Plassen na seks
Als je niet direct na de seks gaat plassen kunnen er bacteriën uit de plasbuis in de blaas terechtkomen. Door direct te plassen komen de bacteriën niet zo ver en voorkom je een mogelijke blaasontsteking.
Aandrang
Sommige mensen hebben de neiging om als ze aandrang krijgen, niet direct naar het toilet te gaan. Dit is niet goed, want ook hier riskeer je een blaasontsteking of een verstopping. Dit staat los van hoe vaak iemand naar het toilet moet. Sommige mensen hebben meerdere keren op een dag ontlasting en andere enkele keren per week. Het gaat om het ritme.
Obstipatie
Obstipatie kan iedereen overkomen, toch hebben meer vrouwen dan mannen hier last van. Voldoende vocht innemen is een basis, maar ook stress vermijden, veel bewegen en niet direct naar het toilet gaan als je aandrang voelt. Als schadelijke afvalstoffen te lang in de darmwand blijven zitten kunnen ze zelf darmkanker veroorzaken.
Winderigheid
Lucht is een grote boosdoener als het om winderigheid gaat. Bij iedere hap of slok neem je lucht mee naar binnen en dit kan uiteindelijk in de darmen terecht komen. Rustig eten is dus essentieel, sowieso om je voeding goed klein te kauwen, maar dus ook om winderigheid te voorkomen. Als het niet van snel eten komt, kunnen bepaalde voedingsstoffen mede veroorzaker zijn. Te denken valt aan: spruitjes, kool en bonen. Verder is het koolzuur in frisdrank een veroorzaker en met kauwgom gaat er ook veel lucht mee naar binnen.
Als je het al hebt en je moet een wind laten, is het enigszins gênant. Maar inhouden is slecht voor je. Op den duur kunnen uitstulpingen in de darmen ontstaan, wat weer ontstekingen tot gevolg kan hebben. Giftige darmgassen zijn ook slecht als deze in de bloedbaan terecht komen. Wel doen dus, bij voorkeur in afzondering om de medemens er niet mee op te zadelen.
Aambeien
Aambeien zijn lastig en pijnlijk. Aambeien kunnen aan de rand van de anus zitten (zowel binnen als buiten) en er komt bij ontlasting meestal wat bloed mee en soms jeukt het wat. Er zijn zalfjes te koop om de aambeien in toom te houden, maar beter is andere voeding tot je te nemen. Denk aan vezelrijke voeding en vooral veel drinken. Als je nog steeds last hebt, niet te hard persen. Even een laxerende thee is niet erg (om de ontlasting iets dunner te maken), maar niet te lang innemen (zie ook luie darmen).
Bewegen
Bewegen is goed voor je hele lichaam, ook voor de stoelgang. Want als je sport stimuleer je je stoelgang. De spijsvertering komt op gang en de peristaltische bewegingen van de darmen worden gestimuleerd. Bovendien is sporten goed tegen stress …wat ook op je stoelgang zo weer zijn uitwerking heeft.
Urineverlies
Urineverlies, zeker bij vrouwen, komt relatief veel voor (1:5 vrouwen van >40). De spieren van het bekken rond de blaas nemen in de loop der jaren in kracht af. Er zijn speciale oefeningen om de bekkenboedemspieren sterker te maken.
Natuurlijk kan er ook een andere oorzaak zijn en dan is de huisarts raadplegen geen overbodige luxe. Sommige mensen vinden het gênant, maar er is vaak een oplossing voor.
Luie darmen
Laxeermiddelen zijn in principe niet goed, ze maken de darmen lui. Dan hebben we het over langere tijd laxeermiddelen gebruiken. Er zijn tabletten, maar je kunt ze ook in theevorm krijgen. De uitwerking is hetzelfde. Nooit te lang gebruiken want je darmen worden er lui van (maximaal één week). Als je toch iets nodig hebt, neem dan iedere ochtend wat gebroken lijnzaad in een bakje met yoghurt of kwark. Smaakt prima, werkt uitstekend en kan blijvend ingenomen worden.
Tot slot
Natuurlijk zijn er altijd zaken die een dieperliggende oorzaak hebben en bij enige twijfel altijd de huisarts raadplegen, maar een gezond eet- en beweegpatroon kan een hoop problemen voorkomen.