Wat is de beste houding tijdens een toiletbezoek

Wat is de beste houding tijdens een toiletbezoek We gaan elke dag naar het toilet om te plassen en/of te poepen. Maar wat is eigenlijk de beste houding op het toilet? De meeste mensen gaan gewoon zitten of staan en doen daar hun behoefte zonder er over na te denken. Maar een verkeerde (zit)houding kan gevolgen hebben voor de gezondheid. In onderstaand artikel kunt u lezen wat de beste houdingen zijn tijdens het plassen en poepen voor zowel mannen als vrouwen.

Gezondheidsrisico's

Elke dag moeten we naar het toilet, meestal om te plassen en met grote regelmaat ook om te poepen. Onze ouders leren ons veel over hygiëne rondom het toilet bezoek maar leren ons niet hoe we het beste kunnen zitten of staan terwijl we onze behoefte doen. Een verkeerde houding op het toilet is niet zo onschuldig dan men in eerste instantie misschien denkt.
Indien u niet op de juiste manier plast kan er bijvoorbeeld een restje urine in de blaas achterblijven. Zo'n urinerestje in de blaas is een ideale broedplaats voor bacteriën en kunnen vervolgens een blaasontsteking veroorzaken.
Het niet op de juiste manier ontlasten van de darmen kan leiden tot obstipatie (verstopping). Doordat de endeldarm vocht onttrekt aan de ontlasting zal het, als het te lang in de endeldarm aanwezig is, steeds harder worden met alle gevolgen van dien.
Bij een verkeerde houding zal de ontlasting het lichaam moeilijker kunnen verlaten en men vervolgens de neiging heeft om harder te gaan persen waardoor er bijvoorbeeld aambeien kunnen ontstaan.
Op zich zijn bovenstaande problemen (met eventueel medicatie) goed te verhelpen maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Voordat u naar het toilet gaat

Stel uw toilet bezoek niet te lang uit, u mag het wel even ophouden maar te lang ophouden kan problemen opleveren. Indien u uw plas te lang ophoudt kan dit blaasklachten veroorzaken. Ook moet u vrij snel opnieuw plassen doordat de plas er bij "hoge nood" te snel wordt uitgeperst en de blaas hierdoor niet optimaal wordt geleegd.
Wanneer u uw ontlasting te lang ophoudt, kan de aandrang tijdelijk verdwijnen. Dit lijkt misschien niet zo erg maar niets is minder waar want hierdoor kunnen er eveneens vervelende verstoppingen ontstaan.
De meeste mensen willen "gauw even naar de wc" en nemen niet echt de tijd om hun behoefte te doen. Dit eveneens onverstandig, neem altijd rustig de tijd om uw blaas en darmen te legen. Want ook hier geldt: haastige spoed is zelden goed.

De juiste houding en techniek bij het plassen

Zittend plassen voor zowel mannen als vrouwen

 • Ga goed op de wc-bril zitten, niet op het voorste puntje, ook niet zover mogelijk naar achteren en ga absoluut niet boven het toilet hangen. Plaats uw billen zo centraal mogelijk op de bril en hang niet te ver door de wc bril heen.
 • Ga rechtop op het toilet zitten met uw knieën en heupen in een hoek van 90° en voeten plat op de grond. Maak eventueel gebruik van een voetenbankje, dit is vooral bij kleine volwassen en kinderen sterk aan te raden.
 • Laat kledingstukken voldoende zakken of trek, in het geval van een jurk of rok, de kleding dusdanig omhoog dat u niet wordt belemmert in uw bewegingsvrijheid.
 • Doe uw knieën iets uiteen.
 • Neem uw tijd en ontspan uw bovenlichaam maar blijf wel rechtop zitten zodat de urinebuis in verticale stand blijft.
 • Ontspan de bekkenbodem en wacht tot de urine vanzelf komt, plas vervolgens helemaal leeg zonder te stoppen. Pers niet mee, hierdoor kan er druk op de urinebuis ontstaan waardoor de buis deels dicht wordt geknepen en het plassen wordt bemoeilijkt.
 • Pers voorzichtig na, wiebel een beetje heen en weer en span de bekkenbodem even aan om de laatste restjes uit de blaas te laten lopen.

Staand plassen voor mannen

 • Zet uw voeten iets uiteen en een beetje naar buiten gericht, overstrek uw knieën hierbij niet.
 • Kantel het bekken naar voren en maak uw onderrug hol, in deze houding kan de urineblaas optimaal worden geleegd.
 • Neem de tijd en ontspan maar blijf wel de juiste houding vasthouden.
 • Ontspan de bekkenbodem en laat de urine uit zichzelf op gang komen, plas vervolgens helemaal leeg zonder te stoppen. Ga nooit hard mee persen, hierdoor zal het plassen juist moeilijker gaan.
 • Pers nog een klein beetje na en span de bekkenbodem kort aan om zo het laatste urine uit de blaas te verwijderen.

Soms moet men erg nodig plassen maar zit men eenmaal op het toilet dan lukt het niet meer. Om de plas op te wekken kunt u uw bekkenbodem spieren een paar keer aan spannen en vervolgens weer ontspannen. Ook wil het wel eens helpen om de bekken een aantal keren te kantelen.

De juiste houding en techniek bij het poepen

 • Ga goed op de wc-bril zitten, niet op het voorste puntje, niet te ver naar achteren en ga vooral niet boven het toilet hangen. Plaats uw billen zo centraal mogelijk op de bril.
 • Zorg dat uw kledingstukken niet in de weg zitten.
 • Uw heupen en knieën horen in een hoek van 90° te staan waarbij u de voeten plat op de grond plaatst.
 • Ga een beetje onderuit zitten (maak uw rug bol) om de anus in een verticale positie te plaatsen. Let er wel goed op dat u niet met de billen door de bril heen zakt, uw heupen dienen onder een hoek van 90° te blijven staan.
 • Doe uw knieën iets uiteen en ontspan de bekkenbodem.
 • Neem uw tijd en wacht op de natuurlijke aandrang. Soms duurt het even voordat u de aandrang voelt, in zo'n geval kunt u uw bekken enkele malen kantelen en rustig via uw buik ademen. Hierdoor wordt de aandrang meestal opgewekt.
 • Bouw vervolgens rustig de druk naar uw anus op: adem licht in en hou de adem even vast, maak vervolgens een bolle buik en zet wat druk op uw anus zodat de kringspier open gaat. Pers vervolgens rustig met de ontlasting mee.
 • Ondanks dat u een sterke aandrang heeft, kan het gebeuren dat er toch geen ontlasting komt. In zo'n geval kunt u het beste een kwartiertje actief bewegen en het vervolgens opnieuw het toilet bezoeken.

Wat u juist niet moet doen tijdens uw toiletbezoek

 • Sla uw benen niet over elkaar heen tijdens het plassen en/of poepen.
 • Ga nooit achterste voren op het toilet zitten, u kunt dan niet de juiste houding aannemen.
 • Hang of leun niet voorover.
 • Plas niet met pauzes ertussen (streepjes plassen) hierdoor kan er urine in de blaas achterblijven en de kans op blaasontsteking toeneemt.
 • Hard persen.

Tot slot

Eet vezelrijke voeding, drink zo'n twee liter water (vocht) en beweeg elke dag een half uur intensief om optimaal te kunnen poepen en plassen. Indien u ondanks een gezonde levensstijl en een goede toilethouding toch regelmatig problemen ervaart met het ontlasten dan is het raadzaam om een (huis)arts te raadplegen.
© 2011 - 2020 El-ja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zitte…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Hillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie)recensieHillie en Billie leren poepen en plassen (boekrecensie)Zindelijk worden is een ingewikkeld proces waarbij een helpende hand in de vorm van een boek voor zowel kind als ouder z…
Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenRechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenDoor te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm h…

De 'Zwarte Dood' en de 'Sint Vitusdans'De 'Zwarte Dood' is een andere benaming voor de ziekte 'de pest'. Europa werd vanaf de Oudheid tot in de achttiende eeuw…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Snoopingasusual, Openclipart
 • www.antoniusziekenhuis.nl
 • Albert Sweitzerziekenhuis

Reageer op het artikel "Wat is de beste houding tijdens een toiletbezoek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tamara, 18-06-2015 15:52 #3
Tegenwoordig is de opinie gewijzigd en gaat men er van uit dat de beste houding tijdens een toiletbezoek gehurkt is. Zoals de mens dat al vele duizenden jaren deden tot de komst van het moderne toilet. Giulia Enders geeft dat aan in haar boek de mooie voedsel machine. Ook op www.squattypotty.eu leggen ze dit verhaal nog is duidelijk uit aan de hand van leuke filmpjes en wetenschappelijke studies. Ze hebben zelfs een soort van speciaal voetenbankje ontwikkeld waardoor je gemakkelijk in een gehurkte houding op het toilet kunt zitten.

Ghysels, 05-10-2014 07:46 #2
Nog steeds geen antwoord, wat is nu het beste " staand plassen " of "zittend plassen ". In de wereld zijn minstens 20 maal meer Afrikaanse, Franse of Indische toiletten al dan niet met beugels om je vast te grijpen, maar welke zijn nu beter zittend, hurkend of hangend aan de beugels? Misschien zijn de niet zittende toiletten hygiënischer, maar tegenwoordig heb je al toiletten met afscheur-brillen en fonteintjes en drogers voor de nazorg.

Meesie, 31-05-2013 01:11 #1
Er was eens een profeet die vertelde… staand plassen is verboden. 1400 jaar geleden… en sinds kort is er door wetenschap bevestigd niet staand plassen! Blaas raakt zo niet leeg, en wordt i.v.m prostaatkanker gebracht Denk of Google daar maar eens na!
Groet

Infoteur: El-ja
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!