Zingen met open en gesloten stembanden

Soms, als je een mooie ballad zit te luisteren van je favoriete artiest, denk je: wow wat een mooie, warme stem heeft die zanger of zangeres. Denk bijvoorbeeld aan het nummer Heaven van Do. Maar hoe maak je die sound met je stembanden? Sommige mensen denken dat dit warme, hese geluid aangeboren is en velen weten niet hoe je dit geluid produceert. Toch kun je meer met je stembanden dan je denkt.

Je stembanden

De stembanden zijn 2 spieren die in het strottenhoofd liggen. Het strottenhoofd vindt plaats in de hals, het voorste puntje hiervan is de bekende 'adamsappel'. De stembanden vormen een belangrijk deel van het instrument en kunnen allerlei vormen aannemen. Hoe langer de stembanden zijn, hoe lager ze klinken. Mannen hebben langere stembanden dan vrouwen, en daarom ook een lagere stem.

Gesloten stembanden

Wanneer de lucht wordt uitgeademd en tussen de stembanden wordt geperst, gaan de stembanden trillen. De lucht wordt ook in trilling gebracht en hierdoor ontstaat geluid. Met onze stembanden kunnen we verschillende sterkes van geluid en toonhoogte voortbrengen. De toonhoogte hangt af van de trilsnelheid van de stembanden. Hiermee kunnen we hoog en laag zingen. Wanneer we laag + hard zingen zijn de stembanden kort en dik. De stembanden zijn hierbij voor 80 % gesloten.
Dit kun je bereiken door een lage toon te zingen op een A. Je zegt hierbij een duidelijk A en zorgt ervoor dat je je adem in en vasthoudt. In de EVT methode (ontwikkelt door Jo Estill) noemen we dit: dikke stembanden. Luistervoorbeeld: Pink - Trouble.

We kunnen ook in de hoogte met gesloten stembanden zingen. Doordat de stembanden gesloten zijn, klinkt de stem vrij hard. Dit noemen we dunne stembanden. Het is eigenlijk dezelfde techniek als bij 'dikke stembanden' maar deze stem is voor de hogere noten. Dit kun je gebruiken in de liedjes waar je in de hoogte wat meer volume wilt maken.

Open stembanden

Naast het sluiten van de stembanden kunnen we ook met open stembanden zingen. Dit betekent dat ze niet gesloten zijn en dat er dus een kier tussen de stembanden te zien is. In de EVT methode wordt dit de falset stem genoemd. Een bekend voorbeeld is het nummer 'heaven' van Do. Do zingt met veel lucht waardoor er een warm, zacht geluid ontstaat. Deze stem kun je bij hoge en lage noten gebruiken in de wat rustige (stukjes van) nummers. Deze stem kun je produceren door een toon te zingen met een zucht erdoor heen, zing een 'h' voor de klinker.

Welke stem kun je het beste gebruiken bij het zingen

In principe kun je alledrie de stemmen gebruiken; afwisselend zingen met open en gesloten stembanden is erg mooi; juist de variatie zorgt ervoor dat het publiek geboeid blijft. Zingen met open stembanden (de falset stem, met veel lucht) is in principe gezond (mits je het zacht houdt en niet te hard gaat zingen zodat er te veel druk ontstaat) maar aangeraden wordt om allebei de technieken (gesloten en open) goed te trainen zodat je het allebei kunt. Op het moment dat je je stembanden namelijk niet kunt sluiten en alleen met lucht zingt, ga je vaak ongezond zingen wanneer je harder wilt. Zo ontstaat er druk en is het schadelijk voor de stembanden. Hierdoor kunnen stemproblemen ontstaan. Dit is vanzelfsprekend dat dit vermeden moet worden. Zorg daarom dat je een goede zangdocent hebt die jou kan helpen je stembanden te trainen zodat je volledige controle hebt hierop.
© 2011 - 2020 Maartje87, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Stem: stembanden en aandoeningenDe stem gebruiken we dagelijks. Hoe de stem precies werkt, word al snel duidelijk. Soms word er teveel van de stembanden…
Menselijke stem en werking stembandenMenselijke stem en werking stembandenOnder de menselijke stem kan het vermogen om geluid voort te brengen door middel van het laten trillen van de stembanden…
Stembanden en aandoeningenStembanden en aandoeningenDe stembanden zijn nodig voor de stem, dat is duidelijk. We hebben ware en valse stembanden. Het belangrijkste zijn de w…
Knobbels op stembanden: symptomen, diagnose en behandelingKnobbels op stembanden: symptomen, diagnose en behandelingKnobbeltjes op de stembanden (ook wel zangersknobbeltjes of stembandknobbels genoemd) komen voor na overbelasting of een…

Gezondheid: ToiletgewoontesGezondheid: ToiletgewoontesWe doen het allemaal, maar we vinden het ook moeilijk om er over te praten. Problemen rond poepen en plassen. Wat kan je…
Ontspannen met Chinese ballenOntspannen met Chinese ballenDe bedoelde Chinese ballen ofwel meridiaankogels zijn de uit China afkomstige massagekogels. De werking van meridiaankog…
Bronnen en referenties
  • http://www.nsvg.nfk.nl

Reageer op het artikel "Zingen met open en gesloten stembanden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Maartje87
Gepubliceerd: 15-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!