Stem: stembanden en aandoeningen

De stem gebruiken we dagelijks. Hoe de stem precies werkt, word al snel duidelijk. Soms word er teveel van de stembanden gevraagd en kunnen er problemen ontstaan. Ook aangeboren afwijkingen of bepaalde ziekten kunnen een andere stem veroorzaken. Vaak kan er met stemrust, logopedie of een operatie wel iets aan te doen zijn:

Wat is de stem

De stem is het geluid dat word voortgebracht door de stembanden, deze trillen. De hoogte van het stemgeluid hangt af van de bouw van het strottenhoofd. Bij vrouwen is deze kleiner dan bij mannen. Ook de lengte en de spanning die op de stembanden staat, speelt een rol in de hoogte van het stemgeluid. Het timbre, dit is de eigenschap van de klank, is afhankelijk van de bouw van het strottenhoofd, maar ook van het aanzetstuk. Het aanzetstuk is de mond en keelholte. Deze ruimte ligt onder en boven de stembanden. De stemhebbende klanken vormt men door aangesloten en trillende stembanden. De stemloze klanken daarentegen vormt men door geopende stembanden. Dit door alleen het aanzetstuk te bewegen en in verschillende standen te plaatsen.

Stembanden

De stembanden worden ook wel plicae genoemd. Ze bestaan uit twee paar slijmvliesplooien, die zich in het strottenhoofd bevinden. Het bovenste paar stembanden zijn de valse stembanden. De valse stembanden kan men niet in trilling brengen. De onderste stembanden zijn de ware stembanden, ook wel stemplooien genoemd. De ware stembanden bevatten spiervezels. Aan de zijde van de stemspleet zit een bindweefselband, deze is bekleed met slijmvlies. De stembanden kunnen de stemspleet verbreden, vernauwen en ook geheel afsluiten. De spieren in het strottenhoofd regelen de wijdte van de stemspleet. Voor een gedeelte regelen ze ook de spanning in de stembanden. Door de nauwe opening van de stemspleet stroomt lucht. Deze lucht zorgt ervoor dat de stembanden gaan trillen.

Zingknobbeltjes of poliep op de stemband

Door het verkeer gebruik van de stembanden of het veelvuldig gebruik ervan, kunnen zingknobbeltjs ontstaan. Dit worden ook wel poliepen genoemd. Een poliep bevindt zich meestal op 1 van de 2 stembanden. Vaak komt een poliep ook voor bij meestal mannen van middelbare leeftijd die onder spanning staan. Vervuilde lucht of een te droge en warme lucht kan ook een poliep veroorzaken. In het begin is er sprak van een hese stem. Vaak worden er ook toonhoogtebreuken vastgesteld. Dit klinkt tijdens het praten als het overslaan van de stem. Met behulp van een operatie worden de poliepen weg gehaald. Gedurende twee weken zal er stemrust worden voorgeschreven, men mag dus niet praten. Vaak word er daarna ook logopedie gegeven om de stem goed te leren gebruiken. Een bekende artiest met een stempoliep is de Nederlandse zanger Frans Bauer.

Heesheid

Onder heesheid verstaat men stemloosheid en ook veranderingen van de stem. Schorheid is een rauwe stem. Een ontsteking van het strottenhoofd kan heesheid veroorzaken. De stembanden zijn hierbij rood en gezwollen. Wanneer de ontsteking chronisch word, kan deze overgaan in poliepen op de stembanden. Wanneer er sprake is van een stembandverlamming, kan dit ook heesheid veroorzaken. Wanneer er volledige stemloosheid optreedt, is dit vaak de oorzaak van een psychische oorzaak. Ook keelkanker kan dit veroorzaken. Heesheid moet men voorzichtig behandelen omdat deze over kan gaan in poliepen. Na zes weken moet de heesheid over zijn, anders moet men ermee naar een arts. Schreeuwen en gillen is af te raden. Roken en alcohol en giftige stoffen zijn niet goed voor de stembanden. Praten tijdens ziekte of vermoeidheid word ook afgeraden. Tenslotte moet men niet teveel gaan fluisteren.

Stembandverlamming

Wanneer de stembanden volledig verlamd zijn heeft dit heesheid als gevolg. Soms is de patiënt hevig benauwd.

Spraakstoornissen

Een spraakstoornis kan aangeboren zijn zoals bij een hazenlip of open gehemelte. ook kunnen zenuwstammen beschadigd zijn. Verder kan er ook een oorzaak in de hersenen gevonden worden: coördinatiestoornissen kunnen er voor zorgen dat de fijne afstemming van de spierbewegingen niet goed verlopen. Bij een hersenbloeding kan de spraak ernstig aangetast worden.

Spraakgebrek

Een spraakgebrek is het slissen of stotteren. Afwijkingen aan de spraakorganen kunnen dit veroorzaken. Ook ontwikkelingsstoornissen zijn een van de oorzaken. Wanneer men helemaal niet kan spreken, word dit stomheid genoemd.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmspraak, betekenis en aanlerenSlokdarmspraak, betekenis en aanlerenSlokdarmspraak of oesofagusspraak is een methode van spreken zonder stembanden. De stembanden kunnen verwijderd zijn tij…
Stembanden en aandoeningenStembanden en aandoeningenDe stembanden zijn nodig voor de stem, dat is duidelijk. We hebben ware en valse stembanden. Het belangrijkste zijn de w…
Schorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem (hese stem): oorzaken van heesheidSchorre stem, hese stem, schorheid of heesheid is een abnormale verandering in je stemgeluid. Een schorre stem of schorh…
StembandpoliepenStembandpoliepenStembandpoliepen zijn poliepen op de ware stembanden die heesheid kunnen veroorzaken. Dit komt doordat deze poliepen de…

Gezondheid is balans en alles met mateGezondheid is balans en alles met mateHet lijkt en cliché en mogelijk is dit het ook, maar als je de maat en de balans probeert te houden, komt dit de kwalite…
Dopjesactie voor blindengeleidehondenDopjesactie voor blindengeleidehondenGroene dopjes, blauwe dopjes, rode dopjes, gele dopjes. Van flessen melk of frisdrank. Gooi ze niet weg! Immers, met het…
Bronnen en referenties
  • http://www.angelfire.com/al/logopedie/stem/stembandpoliepen.html
Reacties

G. O. Damsma, 11-10-2012
Door de KNO arts is geconstateert dat de stembanden te dun en/of te slap zijn. Is hier iets aan te doen? Medicijnen of homeopathie? Reactie infoteur, 14-10-2012
Logopedie kan bij te slappe stembanden helpen.

Pedro van Haren, 31-08-2011
Ik heb ca 35 jr. trompet gespeeld totdat ik last kreeg van een knobbel (?) op 'n stemband wat tot gevolg had dat na een half uur ik het gevoel had van een bal in mijn keel waardoor het blazen gevoelig werd. Heb 3 ziekenhuizen bezocht voor onderzoek waarbij het laatst aan AMC A'DAM waar men vertelde mij te kunnen opereren wat echter tot gevolg zou hebben problemen te kunnen krijgen met praten en slikken waarop ik besloot te stoppen met spelen van trompet (amateur niveau). Zouden er nog mogelijkheden zijn om geholpen te worden? Reactie infoteur, 19-09-2011
Meestal is een operatie de enige mogelijkheid. Let erop dat deze knobbel niet groter wordt. Geef de stembanden voldoende rust. In sommige gevallen kan een knobbel spontaan genezen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.