Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezen

Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezen We weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen en de tandenstoker goed te hanteren. Waarom hebben dan toch nog zoveel mensen last van de tanden. Verzorging niet goed, zwak gebit? Wie zal het zeggen. Hierbij uitleg over de verschillende zaken die de mond aan kunnen doen en wat we er zelf aan kunnen doen.

Beginnen bij het begin

Het lijkt overbodig maar helaas is dat het nog steeds niet. Poets iedere ochtend en iedere avond je tanden goed. Bij voorkeur ook na de middagmaaltijd. Poets per keer ook een aantal minuten (er zijn apparaatjes in de handel die het bijhouden) en zorg dat je alles goed raakt, ook achter in de mond. De tandenstoker of flosdraad kan de lastige plekken tussen de tanden aanpakken en spoelen met mondwater is ook tenslotte goed tegen eventueel achtergebleven bacteriën. De monddouche kan weer een aanvulling op het geheel zijn.

Iedere half jaar naar de tandarts voor controle en je zou zeggen dat er niets kan gebeuren. Helaas is dat niet zo. Hieronder e.e.a. uiteengezet.

Bloedend tandvlees

Bloeding van het tandvlees kan ontstaan tijdens het poetsen. Een te harde tandenborstel kan dit bewerkstelligen, maar het kan ook zo zijn dat er een ontsteking bij het tandvlees zit. Tandvlees wat gezond is moet goed roze van kleur zijn en goed om de tanden aansluiten. Als een of beide niet het geval is, is het tandvlees niet in optimale conditie en het zinvol de tanden en het tandvlees “rustiger” te behandelen. Een zachtere tandenborstel en speciale tandpasta kunnen hier prima bij helpen. Verder is het raadzaam de juiste vitamines in te nemen. Het betreft hier vitamine C wat in fruit en koolsoorten is terug te vinden.
Blijft de situatie hetzelfde raadpleeg dan de tandarts of mondhygiëniste.

Tandbederf

Cariës is er een mooi woord voor, maar helaas komt tandbederf nog erg veel voor. Het kan komen doordat er doorgedrongen is door het glazuur of de wortel is ontstoken. Er is dan ook geen andere mogelijkheid hiervoor dan nar de tandarts te gaan. Een gaatje kan gevuld worden en voor een ontstoken wortel zijn ook talloze mogelijkheden. De een wat pijnlijker dan de ander.
Om deze pijnlijke situaties te voorkomen is ieder half jaar naar de tandarts gaan belangrijk. Periodiek wordt er nl. ook een foto van je tanden en kiezen gemaakt en men kan dat gaatjes die nog niet zichtbaar of voelbaar zijn tijdig opsporen en behandelen. Dit kan een pijnlijke behandeling in de toekomst voorkomen.
Verder zal de tandarts ook tandsteen verwijderen en dit kan weer terugtrekkend tandvlees voorkomen.

Tand trekken

Soms kan het niet anders dan dat de tand of kies toch getrokken moet worden. Het verwijderen kan nodig zijn wanneer tand of kies ernstig is aangetast en het vullen van een gaatje niet meer mogelijk is. Een andere reden, en minder ernstig, om een tand of kies te trekken, is wanneer dit het beste voor het gebit is. Als tanden en kiezen te dicht bij elkaar staan kan het beter zijn een kies te verwijderen om zo de rest van het gebit netjes te krijgen. Een doorgekomen verstandkies kan ook voor een dergelijke situatie zorgen en beter is het dan deze te verwijderen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaatjes (cariës) voorkomenCariës, ook wel “gaatjes” of “tandbederf” genoemd, is een proces waarbij het tandglazuur oplost. Hoe kun je voorkomen da…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Hoe kun je tandplak verwijderen?Hoe kun je tandplak verwijderen?Het hebben van een mooi en schoon gebit is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Niet alleen aan het oppervlak…

Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…
Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachtenAmalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachtenDe gaatjes in tanden van mensen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder ander…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.