Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten

Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten De gaatjes in tanden van mensen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder andere zilver en kwik. Er is al jaren een discussie gaande over het gevaar van deze vullingen, en in landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk is het gebruik hiervan al verboden. Er zijn veel aanwijzingen dat amalgaamvullingen het giftige kwik lekken, en zo voor veel gezondheidsklachten kunnen zorgen. Amalgaamvullingen bestaan voor meer dan 50% uit kwik. Dit metaal is zeer giftig voor mens en dier. Uit uitgebreide analyses is gebleken dat er kleine hoeveelheden kwik vrijkomen uit amalgaamvullingen in tanden. Volgens veel tandartsen en amalgaamproducenten is de hoeveelheid kwik die vrijkomt niet schadelijk voor mensen. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat, hoewel er meestal geen acute gezondheidsklachten optreden na een amalgaambehandeling, er op de lange termijn een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten kunnen optreden.

Vage gezondheidsklachten

Vooral vage klachten waar dokters geen oorzaak voor kunnen vinden kunnen een gevolg zijn van amalgaamvullingen. Het is zelfs waarschijnlijk zo dat iedereen die amalgaam in zijn mond heeft, een slechtere gezondheid heeft dan dat hij zou hebben zonder deze vullingen.

Batterijwerking in combinatie met andere metalen in de mond

In combinatie met gouden vullingen en andere metalen, bijvoorbeeld van een brug of een beugel, kan er een potentiaalverschil ontstaan in de mond (er ontstaat een batterijwerking). Hierdoor wordt de hoeveelheid kwik die vrijkomt aanzienlijk groter. Ook het kauwen van kauwgom zorgt voor verhoogde concentraties kwik in de mond.

Bijwerkingen

Er is een lange lijst van aandoening die amalgaam zou kunnen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:
  • chronische vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • depressiviteit
  • gedragsverandering
  • geheugenklachten
  • slapeloosheid
  • gewrichtsklachten

Maar er zijn zelfs aanwijzingen dat amalgaam een (mede)oorzaak is voor zeer ernstige ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, leukemie en kanker. Ook zouden vrouwelijke tandartsen en assistentes vijfentwintig procent meer miskramen krijgen dan gemiddeld het geval is.


Afname gebruik amalgaam in Nederland

Veel tandartsen onderkennen inmiddels dat het gebruik van amalgaam risico’s met zich meebrengt. De meesten gebruiken dan ook alternatieve middelen voor het vullen van gaatjes, zoals composiet. Toch zijn er nog steeds tandartsen die amalgaam blijven gebruiken, omdat ze de risico’s niet onderkennen, en omdat amalgaam langer goed blijft zitten in een tand dan andere vulmiddelen. Ook is het makkelijker en sneller om een tand te vullen met amalgaam dan met composiet. Deze tandartsen beweren nog steeds dat amalgaam absoluut niet gevaarlijk is, tenzij je er allergisch voor bent.

Amalgaam is verboden in sommige landen

In verschillende landen, zoals Zweden, Denemarken en Oostenrijk is het gebruik van amalgaam al enkele jaren verboden. De officiële reden zou zijn om de milieubelasting te verminderen (omdat het amalgaam na overlijden in de grond komt). Deze reden werd volgens een lid van het Zweedse parlement echter alleen gegeven om de tandheelkundige lobby te omzeilen. De echte reden zou zijn om de steeds duidelijker wordende gezondheidsrisico’s te vermijden. In Nederland is het gebruik van amalgaam nog steeds toegestaan.

Oplossingen

Gelukkig is het tegenwoordig bijna altijd mogelijk om aan de tandarts te vragen of hij een ander middel dan amalgaam wilt gebruiken. Doet hij dit niet, dan kunt u altijd op zoek gaan naar een andere tandarts.

De amalgaamvullingen die u reeds in uw tanden heeft kunt u laten vervangen door composiet. Dit wordt normaal gesproken vergoed door alle ziektekostenverzekeringen (controleer dit wel even eerst voor de zekerheid). Als uw verzekering maar een klein bedrag vergoed is het een optie om een uitgebreider tandarts pakket te nemen. Het is verder van groot belang dat het vervangen op de juiste manier gedaan wordt.

Twee manieren om amalgaam te verwijderen

Er zijn twee manieren om de amalgaamvullingen veilig te verwijderen. Als ze zonder veiligheidsmaatregelen worden verwijderd kunnen de klachten sterk verergeren door de vrijkomende damp en deeltjes.

Cofferdam/rubberdam

De eerste manier is de cofferdam of rubberdam. Hierbij wordt een rubber lap over de mond gespannen, waarbij alleen de tanden waaraan gewerkt zal worden bloot liggen. Zo wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de giftige damp en de stukjes amalgaam die vrijkomen in contact komen met het wangslijmvlies, of ingeademd worden. Dit neemt namelijk zeer snel kwikdeeltjes op. Toch is het met deze methode niet honderd procent mogelijk om alle dampen en deeltjes tegen de houden. Daarom moet er voor de behandeling en tot enkele maanden erna ontgift worden met chlorophyl, wat de kwikdeeltjes in het lichaam bindt.

De Cleanup

Bij deze methode wordt de tand overkapt, terwijl de dampen en deeltjes met grote kracht weggezogen worden. Ook deze methode is niet perfect, al is de bescherming volgens veel tandartsen beter dan bij de cofferdam. Er moet dus ook, net als bij de cofferdam enkele maanden ontgift worden

Ontgiften

Omdat er tijdens de behandeling altijd kwik vrijkomt, en omdat er door het jarenlange lekken van de vullingen in het hele lichaam kwik aanwezig is, moet er chlorophyl geslikt worden. Het beste is om hier al voor de behandeling mee te beginnen. Na de behandeling moet er nog enkele maanden doorgegaan worden met het ontgiften met chlorophyl.

Het is mogelijk dat de klachten vlak na de behandeling tijdelijk verergeren. Maar na enkele maanden ontgiften zal er meestal een duidelijke verbetering optreden.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vullingen in kiezen of tandenVullingen in kiezen of tandenEen vulling wordt gebruikt voor kiezen en tanden. Dit in gevallen wanneer er een gaatje (cariës) is ontstaan als gevolg…
Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021De tarieven van tandarts en orthodontist gaan omhoog, wat betaalt u in 2020 en 2021 voor de behandeling van een tandarts…
Spaarlampen onder vuurSpaarlampen liggen al een tijd onder vuur. Met de afschaffing van de gloeilamp krijgen de tegenstanders van de spaarlamp…
10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiest10 redenen waarom je voor de biologische tandarts kiestZoals je voor biologische voeding kiest, zou je ook kunnen stilstaan bij andere stoffen die in je mond aanwezig zijn. De…

Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezenBeauty: Goede verzorging van tanden en kiezenWe weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen…
Ceder, bijbels aroma voor onze tijdDe Libanonceder (Cedrus libani), die we uit de Bijbel kennen, bedekte in de oudheid samen met cypressen en eiken in enor…
Bronnen en referenties
Reactie

J. Assinck, 19-05-2009
Ik ben 38 jaar en heb al drie jaar de ziekte van Parkinson. Nu heeft iemand mij verteld dat ik waarschijnlijk al 3 jaar zo moe ben omdat ik niet tegen amalgaan in mijn mond kan. Ik laat mijn vullingen dan ook verwijderen. Ik ben verbijsterd. Alle veel voorkomende klachten heb ik. Reactie infoteur, 19-05-2009
Erg om te horen. Ik hoop dat het na het verwijderen beter gaat. Zorg ervoor dat u het bij een tandarts laat doen die hier ervaring mee, en expertise in heeft. Ook ontgiften is heel belangrijk, met Chlorofyl. U moet hier al mee beginnen voor de behandeling van de tandarts. Sterkte

Doeldertje (40 artikelen)
Laatste update: 15-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.