Amalgaam veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten
De gaatjes in tanden van mensen worden al meer dan honderdvijftig jaar gevuld met amalgaam, een legering van onder andere zilver en kwik. Er is al jaren een discussie gaande over het gevaar van deze vullingen, en in landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk is het gebruik hiervan al verboden. Er zijn veel aanwijzingen dat amalgaamvullingen het giftige kwik lekken, en zo voor veel gezondheidsklachten kunnen zorgen.
Amalgaamvullingen bestaan voor meer dan 50% uit kwik. Dit metaal is zeer giftig voor mens en dier. Uit uitgebreide analyses is gebleken dat er kleine hoeveelheden kwik vrijkomen uit amalgaamvullingen in tanden. Volgens veel tandartsen en amalgaamproducenten is de hoeveelheid kwik die vrijkomt niet schadelijk voor mensen. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat, hoewel er meestal geen acute gezondheidsklachten optreden na een amalgaambehandeling, er op de lange termijn een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten kunnen optreden.
Vage gezondheidsklachten
Vooral vage klachten waar dokters geen oorzaak voor kunnen vinden kunnen een gevolg zijn van amalgaamvullingen. Het is zelfs waarschijnlijk zo dat iedereen die amalgaam in zijn mond heeft, een slechtere gezondheid heeft dan dat hij zou hebben zonder deze vullingen.
Batterijwerking in combinatie met andere metalen in de mond
In combinatie met gouden vullingen en andere metalen, bijvoorbeeld van een brug of een beugel, kan er een potentiaalverschil ontstaan in de mond (er ontstaat een batterijwerking). Hierdoor wordt de hoeveelheid kwik die vrijkomt aanzienlijk groter. Ook het kauwen van kauwgom zorgt voor verhoogde concentraties kwik in de mond.
Bijwerkingen
Er is een lange lijst van aandoening die amalgaam zou kunnen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:
- chronische vermoeidheid
- concentratieproblemen
- depressiviteit
- gedragsverandering
- geheugenklachten
- slapeloosheid
- gewrichtsklachten
Maar er zijn zelfs aanwijzingen dat amalgaam een (mede)oorzaak is voor zeer ernstige ziekten zoals Parkinson, Alzheimer, leukemie en kanker. Ook zouden vrouwelijke tandartsen en assistentes vijfentwintig procent meer miskramen krijgen dan gemiddeld het geval is.
Afname gebruik amalgaam in Nederland
Veel tandartsen onderkennen inmiddels dat het gebruik van amalgaam risico’s met zich meebrengt. De meesten gebruiken dan ook alternatieve middelen voor het vullen van gaatjes, zoals composiet. Toch zijn er nog steeds tandartsen die amalgaam blijven gebruiken, omdat ze de risico’s niet onderkennen, en omdat amalgaam langer goed blijft zitten in een tand dan andere vulmiddelen. Ook is het makkelijker en sneller om een tand te vullen met amalgaam dan met composiet. Deze tandartsen beweren nog steeds dat amalgaam absoluut niet gevaarlijk is, tenzij je er allergisch voor bent.
Amalgaam is verboden in sommige landen
In verschillende landen, zoals Zweden, Denemarken en Oostenrijk is het gebruik van amalgaam al enkele jaren verboden. De officiële reden zou zijn om de milieubelasting te verminderen (omdat het amalgaam na overlijden in de grond komt). Deze reden werd volgens een lid van het Zweedse parlement echter alleen gegeven om de tandheelkundige lobby te omzeilen. De echte reden zou zijn om de steeds duidelijker wordende gezondheidsrisico’s te vermijden. In Nederland is het gebruik van amalgaam nog steeds toegestaan.
Oplossingen
Gelukkig is het tegenwoordig bijna altijd mogelijk om aan de tandarts te vragen of hij een ander middel dan amalgaam wilt gebruiken. Doet hij dit niet, dan kunt u altijd op zoek gaan naar een andere tandarts.
De amalgaamvullingen die u reeds in uw tanden heeft kunt u laten vervangen door composiet. Dit wordt normaal gesproken vergoed door alle ziektekostenverzekeringen (controleer dit wel even eerst voor de zekerheid). Als uw verzekering maar een klein bedrag vergoed is het een optie om een uitgebreider tandarts pakket te nemen. Het is verder van groot belang dat het vervangen op de juiste manier gedaan wordt.
Twee manieren om amalgaam te verwijderen
Er zijn twee manieren om de amalgaamvullingen veilig te verwijderen. Als ze zonder veiligheidsmaatregelen worden verwijderd kunnen de klachten sterk verergeren door de vrijkomende damp en deeltjes.
Cofferdam/rubberdam
De eerste manier is de cofferdam of rubberdam. Hierbij wordt een rubber lap over de mond gespannen, waarbij alleen de tanden waaraan gewerkt zal worden bloot liggen. Zo wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de giftige damp en de stukjes amalgaam die vrijkomen in contact komen met het wangslijmvlies, of ingeademd worden. Dit neemt namelijk zeer snel kwikdeeltjes op. Toch is het met deze methode niet honderd procent mogelijk om alle dampen en deeltjes tegen de houden. Daarom moet er voor de behandeling en tot enkele maanden erna ontgift worden met chlorophyl, wat de kwikdeeltjes in het lichaam bindt.
De Cleanup
Bij deze methode wordt de tand overkapt, terwijl de dampen en deeltjes met grote kracht weggezogen worden. Ook deze methode is niet perfect, al is de bescherming volgens veel tandartsen beter dan bij de cofferdam. Er moet dus ook, net als bij de cofferdam enkele maanden ontgift worden
Ontgiften
Omdat er tijdens de behandeling altijd kwik vrijkomt, en omdat er door het jarenlange lekken van de vullingen in het hele lichaam kwik aanwezig is, moet er chlorophyl geslikt worden. Het beste is om hier al voor de behandeling mee te beginnen. Na de behandeling moet er nog enkele maanden doorgegaan worden met het ontgiften met chlorophyl.
Het is mogelijk dat de klachten vlak na de behandeling tijdelijk verergeren. Maar na enkele maanden ontgiften zal er meestal een duidelijke verbetering optreden.