InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Beauty > Fijne tandpasta's zonder fluor

Fijne tandpasta's zonder fluor

Fijne tandpasta's zonder fluor Veel tandpasta's bevatten fluoride, daardoor zou gaatjes in het gebit voorkomen kunnen worden. Maar wist je dat fluoride helemaal niet zo gezond is om binnen te krijgen in het lichaam? Daarom is het wellicht erg verstandig eens rond te kijken naar een tandpasta zonder fluor erin. En echt, die tandpasta's zijn ook gewoon goed voor de tanden. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een soort van tandpasta te maken, dat kan al heel simpel. Ook voor implantaten wordt vaak een tandpasta zonder fluor aangeraden. Van steeds meer merken zijn er nu ook tandpasta's te verkrijgen zonder fluoride erin, gewoon omdat er steeds meer vraag is naar tandpasta zonder fluor. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een soort van tandpasta te maken, helemaal op basis van natuurlijke ingrediënten. De onderstaande merken hebben allemaal wel één of meerdere soorten tandpasta in hun assortiment zonder fluor.

Weleda

Weleda is een merk dat wat meer bekend staat als een product met natuurlijke bestanddelen erin. Deze fabrikant werkt ook veel met verschillende kruiden. Weleda heeft meerdere soorten tandpasta's zonder fluor erin. De keuze hangt af van het feit of je bijvoorbeeld last hebt van gevoelige tanden en kiezen of misschien meer van gevoelig tandvlees etc..
de volgende tandpasta's van Weleda zijn allemaal zonder fluoride:
  • Weleda calendula tandpasta is speciaal gemaakt voor mensen die niet met een mintsmaak of pepermunt willen poetsen. Bijvoorbeeld omdat ze homeopatische middelen innemen. Munt staat erom bekend dat het de werking van homeopathische middelen vermindert.
  • Weleda Planten tandpasta is speciaal ontwikkeld tegen terugtrekkend tandvlees en blootliggende tandhalzen. Voor gevoelige tanden en kiezen dus. Weleda Ratanhia is voor mensen met gevoelig tandvlees, terwijl Weleda Saline een tandpasta is met een zoute smaak en ook goed werkt tegen tandplak en tandsteen. Voor kinderen is er een tandpasta van Weleda zonder fluor, kindertandpasta.

Lavera

De tandpasta van Lavera zonder fluoride erin bevat ook Echinacea en propolis voor een gezond tandvlees.

Sensodyne

Sensodyne is een "gewone" tandpasta waarvan er één ook zonder fluor gemaakt is, Sensodyne Original genoemd.

Parodontax

Parodontax is een tandpasta met een vrij zoute smaak. Dat is vaak even wennen, maar wel heerlijk fris. Ook Parodontax heeft een variant zonder fluoride erin, te herkennen aan de blauwe verpakking.

Splat

Splat tandpasta's zijn bij de Etos en de Dio drogist te vinden en hebben in hun assortiment meerdere tandpasta's, bijna allemaal zijn fluoride-vrij. Zo is er de biologische tandpasta lijn (Biomed) met onder andere: Propoline, Sensitive, Calcimax en Superwhite. Maar ook de Junior-lijn is fluoride-vrij en bevat meerdere soorten tandpasta.

Eigen merk

Veel drogisterijen hebben ook een eigen merk tandpasta zonder fluoride.

Bluem

Bluem is een tandpasta oorspronkelijk ontwikkeld door Nederlandse tandartsen en kaakchirurgen in verband met implantaten. Maar deze tandpasta is ook gewoon goed te gebruiken voor mensen die geen implantaten hebben. Dit is de enige tandpasta in Nederland die toegevoegde zuurstof bevat. Dit werkt enorm goed tegen bacteriën.
Wel is deze tandpasta behoorlijk aan de prijs, houd rekening met ongeveer 12,50 euro per tube.

Zelf tandpasta maken

Als je echt precies wilt weten wat er in je tandpasta zit of je vindt het gewoon leuk om te doen, dan is het vrij simpel om zelf een tandpasta te maken.
De benodigdheden hiervoor zijn:

En eventueel ook:
  • xylitol
  • paar druppels etherische olie

Kokosolie is zelf al goed werkend tegen bacteriën. Het is alleen wat moeilijk te verwerken omdat kokosolie bij kamertemperatuur hard is. Voor het maken van tandpasta is het handig de kokosolie even wat te verhitten en dan de verdere ingrediënten naar keuze toe te voegen. Ook kan je de kokosolie wat zachter maken door er wat olie aan toe te voegen en goed te mixen met elkaar.

Natrium bicarbonaat heeft een wat schurend effect. Sommige mensen krijgen er wat last door van gevoelige tanden, dan is het aan te raden of geen bica te gebruiken of maar een paar keer per week. Want bica werkt wel erg goed tegen de vorming van tandsteen. Ook zeezout werkt als een schuurmiddel voor de tanden.

Als je wat meer of een andere smaak wilt toevoegen kan je denken aan bijvoorbeeld xylitol. Xylitol lijkt een vreemde toevoeging, maar de xylitol gemaakt van berkenbast is een goede bacterieremmer en tegelijkertijd maakt de xylitol je eigen gemaakte tandpasta wat zoeter van smaak. De smaak van de tandpasta kan je ook beïnvloeden door het toevoegen van een paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld perpermuntolie.

Lees verder

© 2014 - 2019 Zonne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tandbederf en fluorEr is door de jaren heen veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van fluor. Maar fluor blijft voor kinderen en volw…
Fluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor of fluoride is een sporenelement, die vooral aanwezig is in de botten en tanden. Teveel fluor kan lijden tot tandv…
Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)Fluoride in tandpasta: bescherming tegen gaatjes (caries)In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës), zij zagen namelijk ste…
Natuurlijk tandenpoetsenNatuurlijk tandenpoetsenSteeds meer mensen realiseren zich dat kwalen en ziektes mede kunnen worden veroorzaakt door ongezonde leefgewoonten. He…
mijn kijk opWaarom zit fluor in tandpasta?Fluoride is een bijproduct van de atoombom. Toen de VS atoombommen gingen produceren in de tweede wereldoorlog had men d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay

Reageer op het artikel "Fijne tandpasta's zonder fluor"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mario, 13-05-2018 11:23 #1
Splat tandpasta bij Etos mis ik in dit rijtje, is prima en niet zo duur. Reactie infoteur, 14-05-2018
Ik zal deze tandpasta toevoegen aan het artikel, dank je wel voor je tip!

Infoteur: Zonne
Laatste update: 15-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Special: Beautygeheimen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!