Homeopathie: anacardium als geneesmiddel

Homeopathie: anacardium als geneesmiddel Anacardium is een struik dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij zowel lichamelijke als psychische klachten. Zo wordt het toegepast bij lichte aandoeningen van het zenuwstelsel zoals nervositeit en verwarring en bij klachten van het maagdarmstelsel. Het wordt ook gebruikt bij huidirritaties en voor lichte pijn op de borst. Het middel wordt bereid uit gedroogde vruchten van de malakkanoot en kan door een homeopathische arts worden voorgeschreven.

Algemeen

De struik anacardium heeft zijn naam te danken aan het oude Griekse woord “kardia”, wat “hart” betekent. De zwarte glanzende noot van deze struik heeft de vorm van een hart. Het bevat een melkachtige sap dat zwart kleurt nadat het in aanraking komt met lucht. De tinctuur van dit homeopathische geneesmiddel wordt bereid uit rijpe gedroogde vruchten. De werkzame stoffen in het geneesmiddel zijn: vette oliën, etherische oliën, cardanol en anacardiumzuur. Het wordt toegepast bij lichte aandoeningen van het zenuwstelsel, stoornissen van de slijmvliezen van maag en darmen, nervositeit en verstopping als gevolg van nerveuze klachten. Het wordt voor zowel psychische als fysieke klachten gebruikt.

Als geneesmiddel

Traditioneel wordt anacardium gebruikt bij verwarring en geheugenstoornissen. Mensen die last hebben van innerlijke conflicten of zich tussen het goede en kwade gevangen voelen kunnen baat hebben bij dit middel. Iemand kan het gevoel hebben alsof hij twee persoonlijkheden heeft. Mensen die hieraan lijden, hebben vaak weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Ze kunnen paranoia zijn en agressief gedrag vertonen. De lichamelijke symptomen die hierbij horen zijn een knellende pijn dat voelt alsof er banden om het lichaam zijn gebonden. Ook kan er een gevoel ontstaan alsof de darmen of anus zijn dichtgestopt. Het middel wordt ook gebruikt bij huidirritaties met de symptomen jeuk en een branderig gevoel en voor lichte pijn in de borst.

Psychische problemen

Wanneer je last hebt van innerlijke conflicten, kan dit leiden tot grillig gedrag. Sommige mensen krijgen de drang om te vloeken en agressief te reageren. Vaak is een minderwaardigheidscomplex de onderliggende oorzaak voor dit gedrag. Iemand kan eerst overdreven vriendelijk zijn en dat kan zo omslaan in het tegenovergestelde. Er is sprake van wisselende stemmingen. Bij stress kan iemand verstrooid overkomen en er kunnen problemen zijn met het geheugen. Concentratie is moeilijk en dat kan leiden tot problemen met studeren of werken. De klachten worden erger door mentale inspanning, woede, angst en stress. Klachten verbeteren door de zon, een warm bad en laat in de ochtend eten.

Laag zelfbeeld

Iemand kan last hebben van sterke gevoelens van lusteloosheid, besluiteloosheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor heeft hij last van een innerlijk conflict en dat kan leiden tot een laag zelfbeeld. In extremere vormen kan iemand zichzelf willen beschadigen. Deze gedragspatronen worden gezien bij mensen die een traumatische ervaring hebben gehad, zoals seksueel misbruik, geweld, vernedering of onderdrukking.

Spijsverteringsklachten

Anacardium heeft een gunstig effect op het maagdarmstelsel. Het kan klachten zoals aambeien en verstopping doen verlichten, met name wanneer er een gevoel is alsof de darmen en de anus zijn afgesloten en er een knellend gevoel is. Soms kan de pijn meteen na het eten verminderen, maar dan komt het soms na een paar uur weer terug. Klachten kunnen verergeren door mentale inspanning, angst en stress.

Huidaandoeningen

Het middel wordt ook voorgeschreven bij eczeem en een blaarachtige uitslag. Het komt vaak op de onderarmen voor en het geeft een heftige jeuk en een branderig gevoel. De huid is overgevoelig. Soms worden wratten met anacardium behandeld. De klachten worden minder door het wassen met heet water en erger door stress en krabben.

Pijn in de borst

Bij een scherpe en prikkelende pijn in het hart, waarbij er mogelijk een druk op de borst is alsof er een band omheen zit, kan anacardium worden voorgeschreven. Mensen ervaren soms een onaangenaam gevoel in de borst dat gepaard kan gaan met hartkloppingen. Klachten verminderen door het inademen van frisse lucht en kunnen verergeren een paar uur na het eten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaPlantaardig homeopathisch middel: Anacardium/ArnicaIn de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt…
Avena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrustAvena sativa: helpt tegen nervositeit en innerlijke onrustAvena sativa wordt binnen de homeopathie aangeraden bij onder meer klachten van innerlijke onrust, concentratieproblemen…

Tips voor een gezonder gebit, voorkom gaatjes of genees zeTips voor een gezonder gebit, voorkom gaatjes of genees zeIedereen wil graag een gezond en mooi gebit. Er zijn enkele tips die ervoor zorgen, dat je tanden en kiezen gezonder kun…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.