Oil pulling: olie trekken

Oil pulling: olie trekken Oil pulling is een techniek die al heel lang in India gebruikt wordt, en zorgt voor een ontgifting van het lichaam. Met oil pulling worden gifstoffen en bacteriën uit het lichaam verwijderd. Het is een goedkope techniek die door iedereen toegepast kan worden.

Wat is oil pulling?

Oil pulling wordt in het Nederlands ook wel vertaald naar olie trekken. Het is een manier om het lichaam te ontgiftigen. Het lichaam maakt continue afvalstoffen aan, die normaal gesproken ook weer verwijderd moeten worden door het lichaam. Echter, bij een teveel aan afvalstoffen, stapelen deze zich op in het lichaam. Er ontstaan zodoende gifstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

De mond zit vol bacteriën. Op zich is dat niet een heel groot probleem, en worden deze bacteriën door speeksel afgebroken. Echter, in sommige gevallen, vooral met onze huidige voedselgewoonten, stapelen de bacteriën zich in de mond op. Het eten van vaak en veel suikers in combinatie met een slechte mondhygiëne, zorgt ervoor dat er een teveel aan schadelijke bacteriën in de mondholte achterblijven.

Deze bacteriën veroorzaken schade aan de tanden en kiezen. Tandsteen, gaatjes (cariës), tandvleesontsteking en parodontitis zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Maar ook is bekend dat bacteriën in de mond voor problemen elders in het lichaam kunnen zorgen. Zwangere vrouwen met veel bacteriën in de mond hebben eerder kans op een vroeggeboorte. Hartfalen komt ook eerder voor bij mensen met een overdaad aan bacteriën in de mondholte.

Met oil pulling worden deze schadelijke bacteriën uit de mondholte getrokken. Door het duwen en trekken van de olie door de mond, wordt der stofwisseling geactiveerd. Gifstoffen worden via de slijmvliezen aan het speeksel afgegeven, dat zich vermengt met de olie. Bacteriën in de mondholte worden door de olie aangetrokken. Na de werkingstijd worden bacteriën en gifstoffen tezamen met olie en speeksel uitgespuugd.

Welke olie te gebruiken?

Voor oil pulling is zonnebloemolie of sesamolie het meest effectief. Belangrijk is dat de olie koudgeperst is. Bij koudgeperste olie wordt deze niet extra verhit, waardoor voedingsstoffen behouden blijven. De meeste supermarkten verkopen olie die verhit is. De reformzaak of natuurwinkel verkoopt wel vaak de koudgeperste olie.

Hoe pas je oil pulling toe?

Oil pulling is niet moeilijk. Het vergt wel doorzettingsvermogen. Men neemt één eetlepel koudgeperste olie in de mond zonder deze door te slikken, en duwt en trekt de olie gedurende 15 tot 20 minuten door de mond. Het is niet de bedoeling om flink te spoelen of te gaan gorgelen met de olie. De olie moet langzaam door de mond geduwd en getrokken worden, tussen de tanden door. Na 15 tot 20 minuten moet de olie uitgespuugd worden, bij voorkeur in het toilet vanwege de grote hoeveelheid aan bacteriën die zich in de olie bevindt. De olie moet wit tot witromig van kleur zijn. Wanneer de olie nog geel is, is de olie niet lang genoeg in de mond gehouden.

Spoel na afloop de mond goed met water en poets de tanden en tong schoon, hierbij hoeft er geen tandpasta gebruikt te worden. Pas oil pulling bij voorkeur tweemaal daags toe, maar houdt minimaal eenmaal per dag aan. Drink ook voldoende water: dit zorgt ervoor dat gifstoffen en afvalstoffen beter afgevoerd worden door het lichaam.

Slik de olie nooit door. De olie zit vol bacteriën, die we uit het lichaam willen verwijderen. Met het doorslikken komen deze bacteriën alsnog in het lichaam terecht. Het per ongeluk doorslikken van de olie kan geen kwaad, maar de werking van oil pulling wordt dan wel teniet gedaan.

Pas oil pulling toe op een lege maag, of wacht drie uur na de maaltijd voordat oil pulling wordt toegepast. Drink een half uur van te voren niks meer.

Werkt oil pulling ook?

Oil pulling is al een eeuwenoude methode die in India gebruikt wordt. Hij is in de vergetelheid geraakt, totdat Dr.Med.F.Karach deze techniek opnieuw onder de aandacht bracht. Volgens deze Dr. zullen de volgende ziekten genezen worden: hoofdpijn, loszittende tanden, parodontitis, eczeem, bronchitis, trombose, verschillende soorten allergieën en maagaandoeningen. Het zou ook de groei van kwaadaardige tumoren doen afnemen.

Hoewel bovenstaande beweringen niet allemaal bewezen zijn, zijn een aantal van deze ziekten of aandoeningen wel verminderd bij mensen die oil pulling toepassen:
  • tanden worden witter
  • tandvleesontstekingen verdwijnen
  • men voelt zich energieker en frisser
  • hoofdpijn verdwijnt

Kwalen kunnen binnen één tot twee weken verdwijnen of verminderen, maar soms moet de oil pulling enkele maanden tot een jaar worden volgehouden. Nadat men zich beter voelt, kan oil pulling preventief tweemaal per week worden toegepast.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Simpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingSimpele manier van gebitsreiniging/ontgifting: oil pullingHet schoonhouden van de tanden en kiezen doe je natuurlijk door middel van het poetsen van de tanden. Maar daarnaast is…
Oil pulling, is dat wel zinvol?Oil pulling, is dat wel zinvol?Je hoort regelmatig mensen spreken over ‘oil pulling’. Wat dat is? Oil pulling komt oorspronkelijk uit India. Met oil pu…

Zweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur ontstaat wanneer zweet zich vermengd met bacteriën. Spijtig genoeg zorgen de meeste deodorants voor allergisch…
Cryotherapie of de genezende kracht van de koudeAls gevolg van onze groeiende aandacht voor gezondheid, is de sauna nu ook bij ons goed ingeburgerd. Sauna staat voor we…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.