Cryotherapie of de genezende kracht van de koude

Als gevolg van onze groeiende aandacht voor gezondheid, is de sauna nu ook bij ons goed ingeburgerd. Sauna staat voor wellness, warmte, genieten en gezondheid inzoverre dat zelfs wetenschappers de heilzame werking ervan erkennen en hem tegen verschillende kwalen aanbevelen. Maar wist je dat er ook een koude sauna bestaat waarin een constante temperatuur heerst van min 110°? Deze koudetherapie is vooral doeltreffend tegen allerlei reumatsiche aandoeningen als reuma en artritis.

Therapeutisch gebruik van koude

Cryotherapie of het therapeutisch gebruik van koude is zeker niet nieuw. Zo bestaan er allerlei massagetechnieken met ijsblokjes die fysiotherapeuten toepassen bij topsorters. Nieuw hierbij is wél dat recent de genezende kracht van koude nu ook wordt gebruikt om ons gehele lichaam te behandelen en af te koelen. Ook deze cryotherapie wordt veelvuldig gebruikt door topsporters. Zo is van de Duitse voetbaltopper Bayern München onder toenmalig trainer Jurgen Klinsmann na elke wedstrijd vijf minuten onder een ijskoude douche.

Idee komt uit Japan

De idee om net als warmte ook de koude in te zetten voor allerlei therapeutische doeleinden, komt uit Japan overgewaaid. De Japanse arts Yamauchi gebruikt in het land van de rijzende zon al ruim dertig jaar de genezende kracht van koude voor de behandeling van vooral reumatische artritis. Dankzij de interesse van de befaamde Duitse reumatoloog Reinhard Fricke kreeg de laatste jaren ook de westerse wetenschap aandacht voor de cryotherapie. Reumatoloog Fricke liet in zijn reumakliniek een vrieskamer voor medisch gebruik installeren, met een constante temperatuur van maar liefst min 110°. Dankzij zijn voortrekkelijke resultaten met deze koudetherapie, kreeg hij al vlug navolging in zowat alle vooraanstaande ziekenhuizen van Europa.

Cryotherapie verzacht de pijn

Cryotherapie geneest de kwaal niet, maar verzacht wel in belangrijke mate de symptomen ervan. Deze koudetherapie bleek al efficiënt tegen reuma, pijnlijke menstruaties en migraine. Deze therapie werkt ontstekingsremmend en stimuleert je hormoonspiegel en je libido. Recent wordt deze therapie nu ook ingezet tegen huidaandoeningen als psoriasis en neurodermitis.

Verhoogd zuurstofgehalte geneest

Door de extraam lage temperatuur van min 110° die in deze cryosauna heerst, koelt zowel je lichaamstemperatuur als de temperatuur van je huid razendsnel af. Dat heeft voor gevolg dat je maximum slechts vijf minuten in zo'n cryosauna mag verblijven. Tijdens het op en neer wandeelen in de vrieskamer, jaagt de extreme koude voortdurend een stroom van prikkels en tintelingen door je lichaam. Na het verlaten van deze koude sauna of vrieskamer zetten de moleculen zich opnieuw open hetgeen zowel de zuurstoftoevoer als de hoeveelheid voedingsstoffen in je bloed drastisch de hoogte zal injagen.

Aandoeningen van rug, ruggengraat en gewrichten

Cryotherapie wordt tegen alsmaar meer aandoeningen ingezet, en zowel in Oostenrijkse als in Duitse wellnesshotels wordt deze therapie veelvuldig toegepast. Niet allen tegen reumatische aandoeningen maar ook bij kwalen aan de rug als de ruggengraat en bij spier- en gewrichtsletsels. Een kleine meerderheid zijn topsporters, maar door hun toedoen vinden nu ook particulieren meer en meer de weg naar deze cryosauna. Zo een koudebehandeling heeft immers ook gunstige gevolgen voor je psychishe weerstand, waardoor de gebruikers zich na hun bezoek ook heel wat beter in hun vel voelen.

Niet voor iedereen geschikt

Toch is deze jonge cryotherapie lang niet voor iedereen geschikt. Patiënten met hoge bloeddruk of met bloedarmoede, hartproblemen, diabetici en epileptici mogen in geen geval de vrieskamer in.

Isolerende kledij

Zo een kort verblijf in de cryosauna vraagt een aangepaste voorbereiding. Naast je badpak of zwembroek trek je isolerende handschoenen, sokken en schoenen aan. Je gebruikt eveneens een gezichtsmasker en oorbeschermers. Je komt ook geleidelijk aan in de vrieskoude van min 110° terecht. Je passeert eerst immers voorkamers met een respectievelijke temperatuur van min 10 en min 60°. In de vrieskamer met een temperatuur min 110° heerst er ook nul procent luchtvochtigheid. Deze kurkdorge lucht is noodzakelijk om condensatie en brandwonden te voorkomen. Na gemiddeld zo'n drie minuten verlaat je de vrieskamer en blijf je in beweging tot je weer op lichaamstemperatuur bent. Een volledige cryotherapie bestaat uit gemiddeld twaalf lessen. Een verblijf in de vrieskamer kost gemiddeld dertig euro.
Cryotherapie is doeltreffeld bij allerlei chronsiche pijnen en ontstekingen, cellulitis, versteviging van de huid, voorbereiding en recuperatie van (top) sporters, artrose, reuma, depressie, osteoporose, fibromyalgie, vermoeidheid, psoriasis en bij ondersteuning tijdens de menopauze.
© 2012 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Annimal Assisted TherapyAnnimal Assisted TherapyTegenwoordig is therapie met dieren in Nederland erg in opkomst. Bij deze therapie worden dieren als hulpverlener gebrui…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Cryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningenCryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningenEen patiënt met een netvliesaandoening kan soms cryotherapie ondergaan, ook wel bekend als retinale cryopexie. Bij cryot…

Oil pulling: olie trekkenOil pulling: olie trekkenOil pulling is een techniek die al heel lang in India gebruikt wordt, en zorgt voor een ontgifting van het lichaam. Met…
Quantum Touch: genezen met je handenQuantum Touch: genezen met je handenQuantum Touch is een energetische behandelmethode die overgewaaid is uit Amerika. De techniek is ontwikkeld door Richard…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.