Oil pulling, is dat wel zinvol?

Oil pulling, is dat wel zinvol? Je hoort regelmatig mensen spreken over ‘oil pulling’. Wat dat is? Oil pulling komt oorspronkelijk uit India. Met oil pulling zou je een teveel aan gifstoffen en bacteriën uit je lichaam kunnen verwijderen. Voor wie dit ook eens wil proberen, oil pulling is niet ingewikkeld en het is voor iedereen toepasbaar. Hoe werkt oil pulling en is het eigenlijk wel zinvol?

De betekenis van oil pulling

Voor de betekenis van de woorden ‘oil pulling’ moeten we de Engelse taal raadplegen. Je zult de Engelse woorden in ‘oil pulling’ wel hebben herkend. Het woord ‘Oil’ betekent letterlijk ‘olie’ en het woord ‘pulling’ betekent zoiets als ‘trekken’. Samengevoegd krijg je voor oil pulling dan dus zoiets als ‘olie trekken’. Het geeft eigenlijk precies aan wat het is. Oil pulling is een manier om door middel van olie een teveel aan schadelijke giffen en bacteriën als het ware uit je lijf te trekken. Hierbij gaat het dan vooral om die stoffen en bacteriën die zich in de mondholte en rond je gebit hebben kunnen ophopen. Oil pulling is bij ons misschien betrekkelijk nieuw, in India wordt dit al eeuwen toegepast.

Suikers en bacteriën in je mondholte

Het idee achter oil pulling is het verwijderen van stoffen en bacteriën. De opeenhoping van bacteriën en stoffen, met name suikers, in onze mondholte wordt veroorzaakt door onze moderne voedingsgewoontes. Dat heeft om te beginnen consequentie voor je mondhygiëne, maar ook voor je tanden en kiezen kan een ophoping van deze suikers en bacteriën problemen geven. Denk maar aan ontstekingen of cariës (gaatjes). En natuurlijk betekent een opeenhoping van deze stoffen in je mondholte dat elke keer dat je speeksel of voeding wegslikt, er ook wat van die bacteriën in je spijsverteringsstelsel en daarna in de rest van je lijf terecht kunnen komen. Natuurlijk is je lijf erop ingesteld om dit soort indringers zo goed mogelijk onschadelijk te maken. En natuurlijk gebeurt dat in de meeste gevallen ook wel. Maar voor het deel dat dit niet lukt zou je oil pulling moeten kunnen inzetten.

Het toepassen van oil pulling

Als je oil pulling eens wil proberen hoef je gelukkig geen ingewikkelde toeren uit te halen. Oil pulling is erg gemakkelijk in het gebruik. Je hebt een eetlepel nodig en olie. Dat kan zonnebloemolie zijn, sesamolie, olijfolie of een biologische oliesoort, zoals kokosolie. Je neemt een eetlepel vol met de olie in je mond. Slik de olie niet door, maar beweeg deze zo goed als je kunt door je mond heen en weer. Doe het niet te snel, maar wel zorgvuldig. Vergeet niet om goed aandacht te besteden aan je tanden en kiezen. Als je zo met de olie door je mond beweegt neem je een groot deel van de bacteriën mee, ze worden door de olie opgevangen en vastgehouden. De eerste keren dat je de oil pulling zult proberen zul je de neiging hebben de olie zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Onderdruk dit en probeer de olie zo’n twintig minuten in je mond te houden, dan pas spuug je alles weer uit. Je zult merken dat de olie wittig is geworden. Zijn dat de bacteriën? Die zitten er ongetwijfeld in, maar je ziet vooral je speeksel dat zich met de olie heeft kunnen vermengen.

Voordelen voor je gezondheid

Doordat je schadelijke bacteriën en gifstoffen wegwerkt voor ze tot problemen kunnen leiden, zouden gezondheidsklachten kunnen afnemen, of voorkomen kunnen worden. De eerste plek die gezonder moet worden is uiteraard de mondholte zelf. Je zult minder snel ontstekingen krijgen aan tanden en kiezen en je kunt de gaatjes voorkomen. Bovendien worden je tanden schoner en witter. Overigens helpt het oil pulling je niet van het tanden poetsen af, dat blijft nog steeds een belangrijk middel tegen tand- en tandvleesproblemen. En omdat de suikers en bacteriën door de oil pulling onschadelijk zijn gemaakt komen ze ook niet in die mate in je spijsvertering terecht. Met oil pulling moet je je dus een stuk vitaler en energieker gaan voelen. ’s Ochtends sta je fitter op, je huid gaat stralen en je hormoonhuishouding zou beter op orde komen. Allemaal mooi, maar is het ook allemaal waar?

Maar is het eigenlijk wel zinvol?

De claim van het oil pulling is duidelijk. De vraag is nu of het ook werkt, en of het beter dan bijvoorbeeld spoelen met mondwater. De Amerikaanse neuroloog Steven Novela bestudeerde een drietal onderzoeken over effecten van oil pulling, waarvan één in 2008 en twee in 2011. De bedoeling van deze onderzoeken was om te achterhalen of het oil pulling inderdaad bacteriën verwijdert en bijdraagt tot een schonere mondholte.

Conclusies van de onderzoeken

In de onderzoeken werd de effectiviteit van oil pulling vergeleken met het effect van het gebruik van mondwater. Uit de drie onderzoeken komen de volgende conclusies:
 • Het effect van een modern mondspoelmiddel op de bacterie streptococcus mutans bleek veel groter.
 • Bij het bestrijden van slechte adem was er geen noemenswaardig verschil tussen de oil pulling en een modern mondspoelmiddel.
 • De stoffen in de oliën hebben geen antibacterieel effect op een drietal soorten streptococcen.
 • Wel vindt er door het oil pulling een emulsievorming plaats, waardoor er wel wat bacteriën gebonden worden.

Doorgaan of niet?

Steven Novela concludeerde op basis van de onderzoeken dat het oil pulling altijd beter is dan helemaal niets doen, maar dat moderne tand- en mondverzorging altijd beter is. Een antibacterieel effect kan aan de oil pulling niet worden toegeschreven, dus op het punt van ziekten voorkomen en bestrijden is de oil pulling op zijn zachtst gezegd niet heel zinvol. Ofwel: oil pulling is helaas niet het wondermiddel dat onze gezondheidsproblemen kan voorkomen en oplossen. Hoewel dat ongetwijfeld zo is zijn er mensen die zeggen zich door de oil pulling prettiger te voelen. Het is geen enkel probleem er dan mee door te gaan. Dat alles onder het motto: baat het niet dan schaadt het niet.
© 2016 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van oil pullingDe voordelen van oil pullingBen je op zoek naar een relatief gemakkelijke en goedkope manier om je lichaam te zuiveren? Dan is de eeuwenoude Indisch…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Oil pulling: olie trekkenOil pulling: olie trekkenOil pulling is een techniek die al heel lang in India gebruikt wordt, en zorgt voor een ontgifting van het lichaam. Met…
Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Ontgiften met Oil Pulling: Energie, witte tanden en meer!Heb je klachten zoals terugtrekkend tandvlees, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten? Oil pulling is een makkelijke en go…

Urineonderzoek: urinetest en waarden van urineonderzoekUrineonderzoek: urinetest en waarden van urineonderzoekUrineonderzoek is een veelgebruikt (oriënterend of aanvullend) onderzoek om naar de oorzaak van klachten te zoeken. Door…
Amputatie: Oorzaken, operatie en revalidatieAmputatie: Oorzaken, operatie en revalidatieVan een amputatie is sprake wanneer een arts een lichaamsdeel geheel of gedeeltelijk verwijdert. Dit gebeurt veelal na e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Margenauer, Pixabay
 • http://kloptdatwel.nl/2014/05/02/oil-pulling-een-mondvol-nonsens/
 • https://www.happinez.nl/body/oil-pulling-simpel-en-gezond/
 • https://www.sciencebasedmedicine.org/oil-pulling-your-leg/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408265
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911944
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525674
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 29-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.