Top Tips voor het ontgiften van je longen

Top Tips voor het ontgiften van je longen Hoewel de longen een zelfreinigende cyclus hebben, kan het goed zijn om je longen te ontgiften, zodat ze zichzelf optimaal kunnen herstellen. Het is gebleken dat zelfs bij rokers die al jaren gestopt zijn nog steeds sporen van beschadigingen aan de longen te vinden zijn. Het is echter niet zo dat die schade niet te repareren is. Met de juiste leefstijl en voeding kun je je longen uiteindelijk herstellen. Hieronder volgen praktische en makkelijke tips om zelf je longen te reinigen.

Geen melkproducten

Het verteren van melk kan de ontgifting verstoren, en de gifstoffen in de melk zelf moeten het lichaam verlaten voordat je begint met je longen te ontgiften. Drink een glas kruiden laxeerthee de nacht voordat je begint met ontgiften. Dit verwijdert de gifstoffen in de darmen die constipatie kunnen veroorzaken. De longen moeten niet overheerst worden door verstopping tijdens het reinigen.

Citroensap

Knijp twee citroenen uit in een glas met water voor het ontbijt. Dit is een voorbereiding op het verteren van voeding die de ontzuring bevordert. Ontzuring helpt het regenereren van de longen.

Grapefruitsap

Drink een glas grapefruit sap als snack. Als je het niet lekker vindt, vervang het door ananassap. Deze vruchten bevatten natuurlijke antioxidanten die gezonde luchtwegen stimuleren.

Groentesap

Tijdens de lunch drink je een groot glas met wortelsap, bleekselderij, spinazie en peterselie. Deze cocktail bevat veel kalium wat een reinigende werking heeft. Wortelsap ontzuurt het bloed tijdens de ontgifting.

Cranberrysap

Drink voor het slapen gaan een groot glas cranberry sap, dat bacteriën in de longen bestrijdt die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Badkuur

Neem een week lang elke dag een heet bad van 20 minuten. Het is belangrijk dat het lichaam zoveel mogelijk gifstoffen vrijgeeft door transpiratie.

Dagelijkse wandeling

Maak elke dag een wandeling, waarbij je stevig doorstapt. Probeer hetzelfde tempo aan te houden en te concentreren op een langzame ademhaling. Hiermee reinig je de longen en bouw je je longcapaciteit op.

Stomen met eucalyptus

Voeg vijf druppels eucalyptus olie aan heet water toe. Doe een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom totdat het water niet meer heet is. De olie en de stoom zorgen ervoor dat vastzittend slijm loskomt.

Dagelijkse ademhalingsoefeningen

Oefen elke dag met diep ademhalen: haal rustig adem en zoveel als je longen kunnen bevatten. Adem rustig uit. De beste positie hiervoor is liggend op je rug. Je kunt ook oefenen met ademen met weerstand, hierbij maak je het jezelf moeilijker om te ademen. Dat kan door bijvoorbeeld door de neus in te ademen en door de mond uit, een van de neusgaten dicht te houden en dat bij elke ademhaling af te wisselen. Je kunt ook je lippen meer gesloten houden zodat er weinig lucht uit en in kan komen.

Sporten en blazen

Je kunt ook door te sporten in water of een blaasinstrument te bespelen je longcapaciteit vergroten.

Stop met roken

Roken brengt teer in de longen, en een lange lijst van schadelijke chemicaliën. Deze chemicaliën verstoren de mechanische werking van longen en dragen bij aan de ontwikkeling van ernstige aandoeningen zoals emfyseem en kanker.

Houd je huis vrij van luchtvervuiling

De lucht in huizen kan vervuild zijn met over 1000 verschillende soorten schimmels. Huidschilfers van huisdieren staan bekend als een oorzaak voor allergieën. Synthetische en chemische schoonmaakproducten zijn giftige substanties met giftige dampen. Bekleding van meubels, tapijt, verf en bouwmaterialen vervuilen eveneens de lucht binnenshuis. Vermijd ook brandwerende stoffen; De chemicaliën die hiervoor zijn gebruikt bevatten kankerverwekkende stoffen. Doordat huizen tegenwoordig veel meer geïsoleerd zijn dan vroeger, worden de vervuilende stoffen eerder vastgehouden in de lucht. Een tochtig huis is slecht voor de elektriciteitsrekening, maar beter voor de longen! Houd je huis zo vrij mogelijk van luchtvervuilende factoren en gebruik luchtzuiverende systemen om de lucht schoon te houden. Planten kunnen hierbij een belangrijke ondersteuning vormen.

Longzuiverende voeding

Pistachenoten en cayennepeper zijn beiden voedingsmiddelen die een gezonde longfunctie bevorderen. Pistachenoten bevatten gamma-tocopherol, een type vitamine E die het risico op longkanker kan verminderen. Cayennepeper verlicht geïrriteerde luchtwegen en helpt goed tegen hoesten en keelpijn. Ingrediënten zoals oregano, sinaasappelschillen, zoethout, eucalyptus en pepermunt reinigen de longen en zijn makkelijk te vinden. Chlorella en koriander helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam.

Er zijn naast deze relatief gewone huismiddelen ook andere speciale middelen zoals serrapeptase enzymen en kruidenpreparaten met ingrediënten zoals lobelia, elecampane en longkruid. Deze middelen kunnen aanzienlijke heilzame effecten hebben op de longen en luchtwegen. Door echter de bovengenoemde veranderingen in leefstijl en voeding toe te passen zul je ook snel grote vooruitgang boeken en beter kunnen ademen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pulmonale hypertensiePulmonale hypertensieDe Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan het VU medisch centrum een Vidi-subsidie toegekend…
Asbestose: ademhalingsproblemen door asbestAsbestose, de naam zegt het al, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de inademing van asbest. De longen worden m…
Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenVocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenSlecht kunnen ademen, pijn op de borst, benauwdheid, paniek, angstzweet en een wegtrekkende huidskleur kunnen tekenen zi…
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilLast van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilBijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daa…

Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Hoe voel ik me meteen gelukkiger?Spoken er veel negatieve gedachten door je hoofd? Kan je niet stoppen met piekeren? Leer met deze simpele methodiek hoe…
Wat doet mindfulness met je hersenenWat gebeurt er wanneer je mindfulness toepast? Wat gebeurt er in de hersenen wanneer je mindfulness technieken toelaat i…
Bronnen en referenties
  • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/lung-cleansing-benefits-elecampane/
  • http://www.lef.org/magazine/mag2003/sep2003_report_aas_01.htm
  • http://detoxthebodymcs.com/how-to-deox-the-lungs/
  • http://cleanyourlungs.tumblr.com/
  • http://www.menshealth.com/mhlists/self_repairing_body/Your_Lungs.php
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 18-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.