20 Top Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaam

20 Top Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaam Als je denkt aan afvallen en gezonder leven door te ontgiften, denk je aan het volledig veranderen van je leefstijl. Vaak zakt je dan al de moed in de schoenen, want hoe doe je dat, een streng dieet combineren met alle verplichtingen en afleidingen van de dag? Doe rustig aan, langzame verandering is uiteindelijk de beste manier om vooruitgang te boeken. Je kunt vandaag al beginnen met kleine stapjes naar een gifvrij en fit lichaam. Geen stress door diëten, dat is schadelijker dan ongezond eten! Hieronder staan een paar stappen waar je in je eigen tempo mee kunt beginnen:

1. Drink water

Zet overal waar een kraan is een glas neer. Zodra je het glas ziet, vul het en drink het leeg. Maak er de gewoonte van om bij bepaalde routines van de dag een glas water te drinken. Bijvoorbeeld vlak nadat je bent opgestaan, als je naar het toilet gaat op je werk, als je gaat koken. Drink bij voorkeur geen water uit plastic containers. De gifstoffen in deze containers lekken in het water.

2. Gebruik zuiveringszout en azijn als schoonmaakmiddel

Reguliere schoonmaakmiddelen zitten vol giftige stoffen, die vrijkomen tijdens het schoonmaken. Zuiveringszout en azijn zijn niet giftig en perfect te gebruiken voor allerlei schoonmaakklussen. Het is goedkoop en te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

3. Plan wat je gaat eten, en maak het zelf

Door ons drukke rooster en de vele mogelijkheden om snacks te kopen, slaan we heerlijke en gezonde voeding snel over. Als je er steeds meer de gewoonte van maakt om wat eerder te bedenken wat je gaat eten, en dit zelf bereidt en inpakt, wordt het makkelijker de verleiding te weerstaan van kant en klaar eten te halen.

4. Ga naar de sauna

Als je al naar de sportschool of yoga gaat, maak dan gebruik van de sauna. De hitte doodt vele ziektekiemen en bacteriën op je lichaam. Een Turks stoombad doodt bovendien de bacteriën op je huid en opent je poriën, zodat giftige stoffen je lichaam kunnen verlaten.

5. Stop met roken

Dit zou al overbodig moeten zijn, maar ik herhaal het toch. De rook van sigaretten zit vol met schadelijke chemische stoffen, niet alleen van de tabak, maar ook toegevoegde chemicaliën en bijproducten die vrijkomen bij het verbrandingsproces.

6. Eet biologisch

Pesticiden vormen het merendeel van de giftige stoffen in ons lichaam. Het is belangrijk om biologisch vlees te eten, omdat de gifstoffen in de lichamen van dieren en de meeste omgevingsgifstoffen in vet oplosbaar zijn. Fruit en groente met het hoogste gehalte aan gifstoffen zijn perziken, appels, paprika's, bleekselderij en nectarines. Uien, avocado's, mais, ananas en mango bevatten de minste bestrijdingsmiddelen.

7. Verwarm of bewaar geen voedsel in plastic

Het meest ongezonde is wel het verwarmen in plastic in de magnetron. Des te flexibeler het plastic, des te meer gifstoffen, waarbij plastic folie het ergste is. Dit geldt ook voor de wegwerpbekers waar je koffie uit drinkt. Ook bevatten blikken voedsel van binnen een plastic laag om het voedsel niet tegen het metaal te laten komen. Deze plastic laag lekt ook gifstoffen in het voedsel.

8. Vermijd voedsel met een hoog gehalte aan kwik

Vis bevat veel kwik. Vermijd het eten van tonijn, makreel, zwaardvis, baars, kabeljauw en haai, aangezien deze vissoorten het hoogste gehalte aan kwik bevatten. Ook voedingsmiddelen waar maissiroop in zit scoren hoog op kwikmeter. Als iets zoet is en je kunt het in de winkel kopen, kun je er gerust van uitgaan dat er maissiroop in verwerkt is.

9. Neem veel planten in huis

Hoe gek het ook klinkt, de lucht in je huis is vaak meer vervuild dan de lucht buiten. Binnenplanten filteren en reinigen de lucht en geven je wat extra zuurstof!

10. Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen

Er is steeds meer bekend over de effecten die deze kunstmatige stoffen op je lichaam hebben, in enkele landen mogen sommige stoffen zelfs niet meer gebruikt worden. Zoetstoffen zoals aspartaam en de smaakversterker E621 zijn hulpstoffen die zeer discutabel zijn. Maak er een gewoonte van de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen te lezen, je zult versteld staan van alle schadelijke stoffen die toegevoegd worden. Op internet kun je opzoeken welke stoffen je absoluut moet vermijden.

11. Vermijd de stomerij

Een stof die gebruikt wordt bij het chemisch reinigen, Perchloroethyleen, staat bekend als een kankerverwekkende stof. "Milieuvriendelijke" stomerijen gebruiken een alternatief, DF-2000, wat iets minder schadelijk is. Het is beter gewoon nat te wassen.

12. Deze voedingsmiddelen helpen bij het ontgiften

 • Broccoli ontgift de lever en bestrijdt kankerverwekkende stoffen
 • Citroen ontgift en reinigt het darmkanaal en brengt de zuurtegraad in balans
 • Koriander ontgift en vermindert het kwik in je lichaam
 • Pruimen reinigen je darmen en voorkomt constipatie
 • Knoflook en ui stimuleren de lever om reinigende enzymen te produceren
 • Groene thee zit vol antioxidanten die je leverfunctie op peil houden en spoelt giftige resten uit je lichaam
 • Zaden en noten zijn makkelijk te verteren, eet regelmatig lijnzaad, pompoenzaad, amandelen, walnoten, sesamzaad en zonnebloempitten. Vermijd echter pasta's gemaakt van noten, zoals pindakaas.
 • Omega-3 vetten zoals in avocado, eerste persing olijfolie en lijnzaadolie geven een olielaagje aan de darmen. Dit laagje neemt giftige stoffen op die dan het lichaam verlaten.
 • Artisjokken verhogen de galproductie, reinigen en beschermen de lever en hebben een reinigend effect op de nieren.
 • Spirulina is een natuurlijke multivitamine, met een ontgiftende en stimulerende werking op het gehele lichaam.
 • Bosbessen zijn een weldaad voor je darmen en hersens, en bevatten veel antioxidanten.

En heb je eenmaal de smaak te pakken, dan hier wat stappen voor de echte detox doorzetter, je kunt dit een paar dagen proberen of langer, zo lang je je er goed bij voelt:

13. Drink geen of minder alcohol en cafeïne

Stop met alcohol, koffie, thee en andere dranken met cafeïne. Is dit te moeilijk, houd het dan bij een of twee kopjes per dag. Probeer alternatieven te drinken, zoals versgeperst vruchtensap, smoothies, tarwegras, gemberthee en kokosmelk.

14. Stop met suiker en witte meelproducten, zoals brood en pasta

Het elimineren van suiker en witte koolhydraten uit je dieet is de snelste manier om overtollig vet te verliezen en je energie te verhogen. Als je bloedsuikerspiegel uit balans is, kan dat dips en zelfs depressies veroorzaken.

15. Stop met het eten van vlees en bewerkte voeding.

Eet alleen voedsel waar geen ingrediëntenlijst op zit, zoals fruit, groente en noten. Vermijd voeding dat door allerlei verwerkingsprocessen is gegaan en waar van alles aan toegevoegd is.

16. Eet zoveel mogelijk vezels (fruit en groente)

Door veel vezels te eten, maak je het makkelijker voor je lichaam om opgebouwde afvalstoffen in de darmen te verwijderen.
Vezels helpen allerlei aandoeningen te voorkomen zoals darmkanker, hart-en vaatziekten, en ouderdomsdiabetes. Verhoog je inname van vezels geleidelijk zodat je lichaam kan wennen. Door elke dag wat meer groente en fruit te eten, kun je al veel bereiken.

17. Doe aan yoga en meditatie, en slaap acht uur per dag.

Vind de ideale balans tussen rust en beweging, en zorg dat je van beide genoeg krijgt. Concentreer je een aantal keer per dag op je ademhaling, en adem vanuit je buik door je neus. Door te mediteren, geef je jezelf een pauze van de constante gedachtestroom die stress kan geven en je uit het hier en nu haalt. Oordeel niet over jezelf als het niet lukt om lang te mediteren of bepaalde yoga oefeningen te doen.

18. Kijk geen of nauwelijks tv, beperk het gebruik van internet en je mobiel

Een beeldscherm geeft straling en maakt je eerder moe dan dat je echt ontspant. Natuurlijk is het prima om eens wat te kijken of online te doen, maar probeer eens een tijd zonder, en voel wat het met je doet. Heb aandacht voor het moment, de dingen en personen om je heen. Ontdek waar je allemaal aan toekomt als je niet continue zit te staren naar een beeldscherm.

19. Stop met roddelen

Slecht spreken over anderen of hun prive-zaken bespreken met anderen doet af aan je integriteit. Ook verlies je hierdoor veel energie aan negativiteit. Het kan zelfs een verslaving zijn en een manier om je eigen problemen te compenseren. Roddelen trekt als een gif door gemeenschappen heen, en verstoort vele relaties.

20. Zie vaak de humor in van situaties en lach zo vaak als het kan.

Relativeer, en neem jezelf niet te serieus. Er zijn meer waarheden en door humor zet je de dingen op hun kop.

Zoals eerder gezegd hoef je niet meteen je hele leven om te gooien. Als je begint met een stap elke week, zullen de effecten genoeg motivatie geven om de andere tips te proberen. Succes!

Lees verder

© 2011 - 2020 Lacuna, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam ontgiften en daarmee afvallenJe lichaam ontgiften en daarmee afvallenDetoxen, oftewel in het Nederlands vertaald "ontgiften", is de nieuwe trend in de Verenigde Staten op dit moment en begi…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…

De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Diëten met je hersenenDiëten met je hersenenHet klinkt wellicht vreemd maar diëten met je hersenen/je brein is de basis van een gezonde balans in eten, bewegen, gew…
Bronnen en referenties
 • http://everyhomeremedy.com/
 • http://www.nursingschoolsearch.com/blog/2008/07/detoxify-yourself-101-tips-to-remove-the-poison-from-your-body-and-your-life/

Reageer op het artikel "20 Top Tips voor het ontspannen ontgiften van je lichaam"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rb, 15-08-2015 17:53 #4
Wat een goed artikel en bruikbare tips.

@martine,

Toch even een reactie van een vegetariër.
Ik ben zeker met je eens dat de natuur gecreëerd is met een zekere balans. Ook ben ik met je eens dat mensen omnivoren zijn.
Waar ik echter niet in kan geloven is dat de wereld geschapen is waarbij de mens dieren kan laten groeien enkel om te eten. De bio-industrie is staat wat mij betreft loodrecht tegenover mijn principes.
Hier speelt de mens zelf voor pseudo-god door het dier te zien als niets minder dan een grondstof om winst te behalen.
Ik geloof niet dat dierenleed als dat tot het grote plan behoort en kan daar niet met goed fatsoen aan meewerken. Mocht de biologische veehouderij zich verder ontwikkelen tot de norm dan zal ik mijn vegetarische leven stijl met een gerust hart aan de wilgen hangen.
Tot die tijd blijf ik ver bij het vlees vandaan dat overigens volgespoten wordt met onnatuurlijkheden als antibiotica etc.

Martine, 22-03-2015 12:17 #3
Leuk artikel, iets gevarieerder dan menig ander (di)eet-advies.
Alleen ben ik er zelf nooit voorstander van om geen brood te eten, hetzij dan wel bruin brood, of geen vlees.
Ik denk echt dat God het zo bedoeld heeft voor de mens, om brood(wat ook uit arbeid en verbouwing uit de natuur komt)en het vlees van de dieren die Hij voor ons ter consumptie heeft gegeven(wat dus ook een natuurlijk gebruik is), te eten.
Ik denk dat hoe een mens van nature dit ook probeert te calculeren, hij er toch uiteindelijk(hoe lang dat ook dure moge) ervan op terug moet komen, want de wetenschap der mensen blijft veranderen, maar de natuur blijft altijd dezelfde.
Dit m.b.t. vegetariërs etc.

Ik heb veel baat bij het eten van veel fruit en groentes, veel vezels dus, en hierdoor ben ik automatisch gaan afvallen.

Lacuna (infoteur), 22-04-2014 13:36 #2
Hoi Manon,

Er zijn verschillende opvattingen over wat je wel en niet eet tijdens een detox kuur. Ook veranderen de opvattingen met de tijd, en verschillen de detox effecten per persoon. In de bronnen die ik heb gebruikt worden deze voedingsmiddelen niet aanbevolen. Ook zou je spinazie volgens die bronnen moeten vermijden in verband met nitraat. Je kunt de kwikhoudende vis ook in je dieet laten, en zien wat het verschil is. Ik heb zelf bijvoorbeeld spinazie juist veel gegeten in smoothies tijdens het ontgiften, en voor zover ik kan merken had het geen negatief resultaat. Eigenlijk zou je bloedtesten moeten doen voor een detx kuur en erna, om precies te kijken wat het effect is. Maar ik kijk liever naar hoe ik me voel.

Succes!

Manon, 16-04-2014 23:44 #1
In dit artikel staat 'vermijdt voedsel met een hoog gehalte aan kwik zoals kabeljauw, makreel, zwaardvis etc', maar in het artikel 'waarom een detoxkuur' onder het kopje welke voeding eet je tijdens je detoxkuur staat wel vis zoals kabeljauw en makreel. Hoe zit dit?

Infoteur: Lacuna
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!