Bloedarmoede en gebrek aan vitamine B12

Bloedarmoede en gebrek aan vitamine B12 Iemand die last heeft van bloedarmoede heeft te weinig rode bloedcellen in het bloed of de rode bloedcellen werken niet goed. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en zweten. Mensen die veganistisch zijn, alcoholist zijn of extreem lijnen, kunnen een tekort krijgen aan vitamine B12. Ook dit kan leiden tot bloedarmoede. Een tekort aan vitamine B ontstaat meestal geleidelijk.

Wat vitamine B12 inhoudt

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Een mens heeft vitaminen nodig via de voeding om aan voedingsstoffen te komen die nodig zijn om goed te functioneren. Vitaminen worden onderverdeeld in vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (B en C). Vitamine B12 valt onder de B-vitaminen en kan worden opgeslagen in het lichaam. Het lichaam is in staat om een voorraad aan te kunnen leggen van vitamine B12 voor jarenlang. Daarom krijgt men niet gauw een tekort hieraan. Een tekort aan vitamine B12 ontstaat niet van de één op andere dag, maar ontstaat geleidelijk.

Nodig via de voeding

Micro-organismen die van nature voorkomen in de darmen, zijn in staat om vitamine B12 te maken, maar het lichaam is niet in staat om deze vitaminen op te nemen. Daarom heeft een mens vitamine B12 nodig via de voeding. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in vlees, vis, eieren en zuivel. Daarom zullen mensen die geen dierlijke producten eten, zoals veganisten, een groter risico lopen op een tekort.

Symptomen tekort vitamine B12

Vitamine B12 draagt bij de aanmaak van de rode bloedlichaampjes in het bloed. We hebben deze vitamine ook nodig voor allerlei functies in het lichaam, het draagt bij aan de goede werking van het zenuwstelsel, immuunsysteem, hart- en vaatstelsel, bewegingsstelsel, urogenitaal systeem en maag-darmstelsel. Wanneer er een tekort aan vitamine B12 ontstaat, kan dat leiden tot bloedarmoede. De klachten die iemand kan krijgen zijn:
 • Vermoeidheid
 • Gevoel dat je verzwakt bent
 • Het koud hebben
 • Ontstoken of dikke tong
 • Kortademigheid
 • Duizeligheid en gevoel dat je flauw kunt vallen
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Zweten
 • Bleke huid
 • Depressief zijn
 • Verlies van eetlust
 • Menstruatieklachten

Een tekort aan vitamine B12 zal zich bij iedereen anders uiten. Zo heeft de een meer last van vermoeidheid en concentratieproblemen, kan de ander last krijgen van een ontstoken tong of spierkrampen. Klachten die vaker voorkomen zijn: vermoeidheid, psychische problemen en neurologische klachten.

Oorzaken

Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door te weinig van deze vitamine in het voedsel, het lichaam is niet in staat het voldoende op te nemen of er is een stoornis in de stofwisseling. Het is niet altijd even eenvoudig om de exacte oorzaak te achterhalen. Wanneer de oorzaak ligt bij de bacterie die in de maag voorkomt, de helicobacter bacterie, of parasieten in de in de darmen, kan dit goed worden behandeld.

Bloedarmoede

Doordat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of de bloedcellen werken niet goed, kan er minder zuurstof worden vervoerd door het lichaam. Rode bloedcellen kunnen namelijk zuurstof aan zich binden omdat zij hemoglobine bevatten en dit door het hele lichaam verspreiden. Wanneer er een tekort ontstaat aan ijzer, kan er bloedarmoede ontstaan, ook wel anemie genoemd.

Bloedarmoede door tekort aan vitamine B12

Meestal is er sprake van een aandoening in de maag of darmen, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn in de darmen. Hierdoor is het lichaam niet of niet voldoende in staat deze vitamine op te nemen. Mensen die langere tijd geen dierlijke producten binnenkrijgen, kunnen een tekort krijgen aan vitamine B12. Dit komt wel eens voor bij veganisten (mensen die geen vlees, vis of zuivel eten) en vegetariërs (mensen die geen vlees eten), alcoholisten, mensen die streng lijnen en bij gebruik van bepaalde medicijnen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Vitamines en hun functiesVitamines en hun functiesVoldoende vitamines nemen is heel belangrijk, want iedere vitamine heeft weer zijn eigen bijzondere eigenschap. Ons lich…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport…

Te hoge cholesterol? Het cholesterol verlagend dieet helptIs je slechte cholesterol te hoog? Dan is het de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Een te hoge concentratie aan slec…
Het Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagenHet Soepdieet: snel kilo's kwijt in 7 dagenHet Soepdieet, dat ook bekend staat als het Sacred Heart dieet, is een dieet dat valt onder het rijtje van crashdiëten.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • www.stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/
 • www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Bloedarmoede
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.