Hoeveel vet heb je nodig?

Hoeveel vet heb je nodig? De meeste mensen eten veel te veel vet. Hierdoor ontstaat er overgewicht. Vet wordt namelijk opgeslagen door het lichaam, met name rond de organen in de buikholte. Dit verhoogt de kans op onder andere hart-en vaatziekten en kanker. Te weinig vet is ook niet goed. Mensen die bijna geen vet eten krijgen last van een slecht werkend immuunsysteem en slecht werkende organen. De hoeveelheid vet die we dagelijks nodig hebben wordt uitgedrukt in energieprocenten. Dit betekent dat vet een bepaald percentage van de dagelijkse hoeveelheid energie moet bevatten.

Vet zit in voeding

Onze voeding levert energie. Deze energie heeft het lichaam nodig om alle lichaamsprocessen te laten functioneren. Er zijn drie vormen van energie:
  • Koolhydraten (suikers en zetmeel)
  • Eiwitten (aminozuren)
  • Vetten

Om goed te functioneren heeft het lichaam ook nog vitamines en mineralen nodig. Ook deze halen we grotendeels uit de voeding. Voeding is dus belangrijk, zonder kunnen we niet leven.

Vetten bevatten vitamine A, D en E. Maar niet alle vetten bevatten dit in gelijke hoeveelheid. Zo onderscheiden we verschillende soorten vetten.

Onverzadigde vetten

Deze zitten in plantaardige (veel) en dierlijke producten (minder). Hierin onderscheiden we weer:
  1. Enkelvoudige onverzadigde vetten.
  2. Meervoudige onverzadigde vetten:
    • a) Omega 3 vetzuren
    • b) Omega 6 vetzuren
    • c) Omega 9 vetzuren

Verzadigde vetten

Deze zitten in harde margarine, (vol)vette kaas, koek, snacks en alles wat smelt bij hitte. Vooral dierlijke producten bevatten dit.

Transvetten

Onverzadigd vet dat een afwijkende structuur heeft. Zit in frituurvet, harde margarine, braadvet, gebak, koek, snacks.

20 tot 40 procent vet per dag

Hoeveel vet heb je per dag nodig? Voedingsdeskundigen bevelen de volgende verdeling aan:
  • 10-15 procent van de voeding bestaat uit eiwitten
  • 55 procent bestaat uit koolhydraten
  • 20-40 procent bestaat uit vet

Dit betekent dat 20 tot 40 procent van de dagelijkse energie uit vet gehaald zou moeten worden (energieprocenten). Voor mensen met overgewicht geldt dat ze 20 tot 35 energieprocent vet nodig hebben. Maar dan hebben we het hier over de vetten algemeen. Van die 20 tot 40 procent vetten uit voeding bestaat maximaal 12 procent uit meervoudig onverzadigd vet, minder dan 10 procent uit verzadigd vet en minder dan 1 procent uit transvetten. In totaal is dit 23 procent. De overige procenten bestaan uit 2 energieprocent linolzuur, 1 energieprocent alfalinoleenzuur en overige.

Minder vet, is dat beter?

Vaak wordt gedacht dat minder of geen vet eten beter is. Dit zou bijdragen in het afvallen. Maar vet is nodig om gezond te blijven. Zo zijn er vitaminen die alleen in vet oplosbaar zijn. Zonder vet kunnen deze vitaminen niet door het lichaam opgenomen worden. Bovendien zijn essentiële vetzuren belangrijk voor de gezondheid. Ze verlagen onder andere de kans op hart-en vaatziekten en kanker. Ook zijn bepaalde vetzuren belangrijk voor de aanleg van de hersenen en organen. Het immuunsysteem heeft ook vetten nodig, net als de spieren. Geen of te weinig vet is dus heel slecht voor de gezondheid.

Lichaam slaat teveel vet op

Het lichaam slaat graag vet op. Deze opslag neemt niet veel ruimte in beslag en het lichaam reserveert zogenaamde vetcellen voor de opslag van vet. Vet wordt verbrandt wanneer er geen glucose meer voorradig is. Glucose wordt vanuit koolhydraten aangemaakt en is de eerste brandstof.

Omdat het lichaam dol is op het opslaan van vet, zal het dit blijven doen. Bij een te vette voeding is de energie die binnenkomt veel hoger dan er verbruikt wordt. Dit wordt allemaal opgeslagen, vaak rond de organen in de buikholte. Dit brengt een verhoogd risico op onder andere hart-en vaatziekten met zich mee. Vooral de inname van verzadigde vetten moet niet te hoog zijn (voornamelijk dierlijke vetten). Transvetten moeten helemaal beperkt worden. Deze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed ernstig.

Hoeveel gram vet is 20-40 procent?

Veel mensen hebben er moeite mee om te bepalen hoeveel energieprocent 20 tot 40 procent vet is. Algemeen kan gezegd worden dat vrouwen dagelijks ongeveer 80 gram vet, en mannen dagelijks 100 gram vet mogen eten. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen staat altijd de hoeveelheid vet. Vaak staat er ook op of dit verzadigde of onverzadigde vetten betreft. Vaak wordt de hoeveelheid vetten per 100 gram of per 100 milliliter van het product weergegeven. Er zal dus even een rekensommetje gemaakt moeten worden hoeveel er daadwerkelijk gegeten of gedronken wordt.

Kinderen eten anders

Veel kinderen houden er andere voedingsgewoontes op na. Zet je een uitgebalanceerde maaltijd op tafel, wil het kind dit niet eten. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen op een week precies datgene eten wat ze nodig hebben. Wanneer het kind zelf mag kiezen, zal het de ene dag heel wat anders kiezen dan de andere dag. Zelfs de meest kieskeurige kinderen komen zelden in de problemen door hun voedingskeuze. Wel moet gelet worden op snacks, chips, zoutjes en snoepgoed. Veel kinderen eten hier teveel van, waardoor sommige kinderen met (ernstig) overgewicht kampen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macronutriënten - Een practische benaderingMacronutriënten - Een practische benaderingEiwitten, vetten en koolhydraten vallen onder de macronutriënten. Het lichaam heeft alle macronutriënten nodig om goed t…
Tekort en overmaat vetTekort en overmaat vetDe macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten zijn voor ons lichaam essentieel. Van elk nutriënt moeten we voldoende bin…
Eet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetEet vet, verlies gewicht! Een optimaal dieetHebt u een 'vetvrij' dieet geprobeerd en heeft het niet echt gewerkt zoals u het verwachtte? U dacht dat u ponden met ve…
Suikers en zoetstoffenSuikers en zoetstoffenAangezien het aantal mensen met overgewicht in Nederland groeit, wordt van steeds meer producten een light-variant op de…

Het Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet: een gezonde manier om af te vallenHet Brooddieet is een gezonde manier om af te vallen. Je beperkt je calorie-inname niet, maar je maakt alleen bewustere…
Afvallen: Feiten, fabels en tipsAfvallen: Feiten, fabels en tipsAfvallen is iets wat menigeen bezig houdt. Diëten, sporten en gezond eten. Er zijn tal van verschillende verhalen en men…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vetten.aspx
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.