Afvallen: Feiten, fabels en tips

Afvallen: Feiten, fabels en tips Afvallen is iets wat menigeen bezig houdt. Diëten, sporten en gezond eten. Er zijn tal van verschillende verhalen en meningen omtrent dit onderwerp. Maar wat is nu eigenlijk waar? En hoe zorg ik ervoor dat ik gezond (en snel) afval? Om door het doolhof toch nog het bos te vinden zijn de belangrijkste feiten, fabels maar ook tips op een rijtje gezet. De meeste mensen kunnen wel een handje gebruiken als het gaat om afvallen. Vaak vallen mensen terug in hun oude gewoonten, waardoor er een jojo effect ontstaat. Ook zijn er tal van voorbeelden te noemen waarbij mensen een bepaald crashdieet volgen en hierdoor ernstige tekorten aan essentiële voedingsstoffen oplopen. Een gezond gewicht hebben is belangrijk, echter is een gezond gewicht bereiken en behouden net zo belangrijk en vaak moeilijker dan het lijkt. In de loop der jaren zijn er tal van fabels en feiten aan onze neus voorbij gegaan, welke het snel afvallen zouden bevorderen. Gezonde en ongezonde manieren om die pondjes eraf te krijgen passeerden de revue. Het zijn er inmiddels zoveel, waardoor een goed overzicht met de echte tips en trucs om gezond af te vallen hoog nodig is.

Feiten over afvallen

Tandenpoetsen

Het poetsen van je tanden op een moment van lekkere trek, zorgt dat dit gevoel negen van de tien keer verdwijnt.

Drinken

Bij trek drink je het best een groot glas water, vers vruchtensap of groene thee. In veel gevallen heb je namelijk geen trek, maar snakt je lichaam naar vocht. Pas wel op met kunstmatige fruitsappen en andere frisdranken, deze bevatten namelijk veel suikers en kunstmatige zoetstoffen waardoor je juist extra aankomt.

Diëten

De meeste diëten zijn ongezond. Dit komt omdat ze vaak een erg groot gewichtsverlies in een korte periode nastreven. Deze zogenaamde crashdiëten kunnen ervoor zorgen dat je lichaam tekorten krijgt aan de nodige vitamines, mineralen en voedingsstoffen.

Langzaam eten

Bewust en langzaam eten helpt bij het afvallen. Dit komt omdat er bij het kauwen en malen van je voedsel speeksel aangemaakt wordt om al dat voedsel te verwerken. In je speeksel zitten spijsverteringsenzymen die het best werken bij minstens 30 keer kauwen op iedere hap. Ook heb je het idee sneller vol te zitten bij langzaam eten, waardoor je vaak kleinere porties zult innemen.

Slapen

Een goede nachtrust bevordert afvallen. Wanneer je slaapt wordt er een groeihormoon aangemaakt, welke de vetverbranding bevordert. De gemiddelde slaapduur die aangeraden wordt ligt rond de acht uur per nacht.

Afvallen en fabels

Naast tal van feiten, zijn er natuurlijk ook een hoop fabels bekend over afvallen. Hieronder de meest gehoorde en bekende fabels.

Eten na 20.00 uur

Na acht uur s avonds kun je het best niet meer eten. Gelukkig kunnen we deze fabel opzij schuiven. Het grootste gedeelte van de Zuid-Europese bevolking eet zelfs na 22.00 uur. Het verhaal gaat dat de vetverbranding in je lichaam s avonds trager is, echter maakt het voor je lichaam niet uit wanneer je eet. Maar natuurlijk moet je net als overdag, ook s avonds niet overdrijven.

Goede en slechte vetten

Het eten van vetten zorgt voor gewichtstoename. Dit is voor een groot deel een fabel. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten, waaronder goede en slechte. Zo zijn transvetten erg ongezond, dit zijn verzadigde vetten die uitgehard zijn in een fabriek. Van verzadigde vetten ben je kleine hoeveelheden per dag nodig om je voedselvertering te vertragen zodat je langer het gevoel hebt vol te zitten. Tot slot zijn er onverzadigde vetten, welke vetzuren als omega-3-vetzuren bevatten. Deze verlagen je slechte cholesterol maar verhogen ook de goede cholesterol. Zonder goede vetten kan je lijf zelfs geen oude vetten afbreken.

Onbewerkte producten

Het eten van snacks met suikers en vetten zorgt sneller voor een vol gevoel dan gezond eten. Bewezen is dat je juist van de onbewerkte en dus ook gezondere producten sneller vol zit. Het opeten van twee zakken chips gaat de meeste mensen dan ook veel gemakkelijker af dan het eten van twee bananen.

Snacken na het sporten

Ik sport en mijn gewicht is goed, hierdoor hoef ik minder op mijn voeding te letten. Intensief sporten maakt hongerig, hierdoor wil men sneller naar een ongezonde snack grijpen. Echter zitten er in deze snacks vaak veel meer calorieën dan het aantal dat je verbrand hebt met je work out.

Zes kleine maaltijden versus drie grote maaltijden

Het best eet ik zes kleine maaltijden verspreid over de dag. De Universiteit van Missouri heeft met onderzoek bewezen dat je juist afvalt door drie grote maaltijden te eten. Een ontbijt, lunch en diner, zorgen ervoor dat je net zo vol zit als bij het eten van zes kleine maaltijden. Daarnaast heb je drie keer minder kans om toch meer te eten dan je in eerste instantie van plan was.

Tips om gezond af te vallen zonder dieet

Hieronder volgen nog wat extra tips die je kunnen helpen bij het afvallen, het motiveren of de juiste weg in te slaan. Natuurlijk hoef je ze niet allemaal uit te voeren, maar als je er minstens drie per dag uitvoert ben je al een heel eind in de juiste richting. Succes!

  • Beweeg iedere dag. Stap bijvoorbeeld een bushalte eerder uit en ga te voet verder naar je werk, pleeg telefoontjes staand of maak in je middagpauze een wandeling.
  • Verwijder alle ongezonde snacks en vervang ze voor gezonde. Denk hierbij aan noten, aardbeien of bessen.
  • Zorg dat je altijd en overal een gezonde snack bij je hebt om onverwachte trekaanvallen te overleven. Doe bijvoorbeeld een appel, bakje noten of granenwafel in je tas, auto of bureaula.
  • Eet niet door problemen, vaak zoekt een mens troost in voeding. Die chocoladereep, muffin of zak chips zijn weggewerkt. Je voelt je na de tijd vaak alleen maar schuldig en je problemen zijn hiermee niet opgelost.
  • Een eetdagboek bijhouden maakt je bewust van je eetgedrag. Het werkt erg confronterend en is vaak de drempel om de volgende dag gezonder te eten. Bij een gezonde dag werkt dit dagboek dan weer erg motiverend.
  • Lastig al die verschillende soorten vetten. Welke waren ook alweer gezond en welke kon je beter laten staan? Een simpel ezelsbruggetje volgt: De o van onverzadigde vetten staat voor oké.
  • Het gebakje op een verjaardag eet je het best samen met een handje noten of een ander hapje welke veel eiwitten bevat. Door de combinatie van suikers, eiwitten en vetten vertraagt de stijging van suikers in je bloed, wat zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken. Hierdoor verlang je minder naar zoetigheid.
  • Bij het eten van chocolade kies je het best voor gezonde chocolade. Dit is pure chocolade met meer dan 72% cacao, zonder vulling of gezouten noten.
© 2015 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zon wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…

Hoeveel vet heb je nodig?Hoeveel vet heb je nodig?De meeste mensen eten veel te veel vet. Hierdoor ontstaat er overgewicht. Vet wordt namelijk opgeslagen door het lichaam…
Het Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet, dat ook bekend staat als het Eidieet of het Eierdieet, is een crashdieet. Dit crashdieet is niet heel b…
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.