Goede voornemens betreft afvallen

Je hebt een goed voornemen betreft het afvallen en bezit de nodige motivatie om te veranderen. Maar hoe ga je deze voornemens volhouden? Vrijwel alle voornemens falen namelijk. Dit kan door verschillende redenen komen. Als je inzicht krijgt in deze redenen, kan het je helpen om je voornemens wel vol te houden. Maar hoe pak je dit aan en hoe gaat het je dan lukken om toch de gewenste kilootjes kwijt te raken?

Doelen opstellen

Vaak zijn goede voornemens niet specifiek genoeg. Goede voornemens moeten controleerbaar zijn. Als je een goed voornemen hebt opgesteld in de zin van ik ga gezonder doen en meer bewegen, is dit nooit te controleren. Je kunt op deze manier nooit met zekerheid stellen of je je doel behaald hebt. Je moet het voornemen zo opstellen dat je het kan controleren.

Ook moet je ervoor zorgen dat je je goede voornemens beperkt. Als je meer wilt sporten, gezonder wilt eten, stoppen met roken en ook nog eens minder alcohol wilt drinken, ontstaat er kortsluiting in de bovenkamer. Het lukt niet om veel nieuwe taken in een keer uit te voeren. Dit leidt tot falen. Zorg er dus voor dat je het aantal voornemens beperkt en de focus legt op een enkele.

Wees realistisch

Je verandert niet van het ene in het andere moment in het gewenste rolmodel. Hier gaat veel tijd en moeite inzitten. Hiervoor is geduld en doorzettingsvermogen vereist. Het behalen van doelen is nou eenmaal niet altijd even makkelijk. Het is niet erg als je een keer valt, als je daarna maar weer op staat. Analyseer waarom het niet is gelukt, leer hiervan en blijf in jezelf geloven. Geef bij een moment van zwakte niet gelijk op.

Eet anders, niet minder

Het heeft geen zin om jezelf uit te gaan hongeren door drastisch op dieet te gaan. Vroeg of laat ga je voor de bijl. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in de werking van voeding als het gaat om afvallen en om hier een soort van balans in te vinden. De ene calorie is namelijk de andere niet. Je haalt je calorieën uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Het is niet zo dat 1000 calorieën in broccoli gelijk staat aan 1000 calorieën in snoepgoed. Natuurlijk leveren beide energie maar toch hebben ze een andere invloed op je lichaam. Het is belangrijk om je daar bewust van te worden en een gezond voedingspatroon te ontwikkelen die bij jou past.

Niet te snel afvallen

Vaak worden goede voornemens vooruit geschoven tot het begin van het nieuwe jaar. Maanden van tevoren worden nieuwe voornemens gemaakt en besproken met anderen. Als eenmaal het nieuwe jaar is aangebroken, moeten deze goede voornemens zo snel mogelijk behaald worden wat vaak tot falen leidt. Dit is nergens voor nodig. Waarom is er wel tijd om maanden van te voren deze voornemens te plannen maar wordt er niet de tijd genomen om deze daadwerkelijk uit te voeren? Door overhaast aan de slag te gaan met goede voornemens, wordt de kans alleen maar groter dat je weer terug valt in het oude levenspatroon. Als je bijvoorbeeld een voorgenomen gewicht heel snel wilt bereiken, kun je dit doen door drastisch op dieet te gaan. Je hongert jezelf als het ware uit en sport een periode heel veel zodat je je gewenste gewicht snel bereikt. De kans is groot dat je daarna je oude gewoontes van bijvoorbeeld weinig bewegen en ongezond eten weer oppakt. Hierdoor is de kans weer groot dat je dubbel zo hard aankomt. Dit betekent dat je terug bij af bent en je gefaald hebt in het behalen van je goede voornemen. Door jezelf de tijd en ruimte te geven, is de kans groter dat je slaagt in het behalen van je goede voornemen. Probeer een manier te ontdekken die bij jou past om je voornemen te behalen en te behouden. Waarschijnlijk zal dit gaan met vallen en opstaan en worden er fouten gemaakt, maar hier leer je uiteindelijk alleen maar van waardoor je volgend jaar niet weer het zelfde voornemen hebt.

Beloon jezelf

Door jezelf te belonen, focus je jezelf op het positieve. Bedenk van te voren hoe je dit wilt gaan doen. Het is natuurlijk niet verstandig om jezelf te gaan belonen met bergen voedsel als je bezig bent met afvallen. Kies er bijvoorbeeld voor om jezelf te belonen door naar de film te gaan of door iets te kopen wat je graag wilt. Het hoeft niet duur te zijn, zolang jij er maar tevreden mee bent. Hierdoor is de kans groter dat je je voornemen volhoudt.
© 2014 - 2024 Marissabakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Goede voornemens volhouden, doelen bereikenGoede voornemens volhouden, doelen bereikenGoede voornemens volhouden kan heel moeilijk zijn. Je begint heel enthousiast aan stoppen met roken, afvallen, meer bewe…
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…

Dos and dont's van afvallenAls je wilt afvallen heeft het geen zin om je op allerlei diëten te storten. Een dieet houd je niet je hele leven vol en…
Vermoeidheid in de ochtend: waarom ben ik moe in de morgen?Vermoeidheid in de ochtend: waarom ben ik moe in de morgen?Vermoeidheid in de ochtend kan erg frustrerend zijn. Juist op het moment waarop je uit je slaap ontwaakt ben je moe, ter…
Bronnen en referenties
  • http://www.urbanlotus.nl/goede-voornemens.html
  • http://jelmerdeboer.nl/waarom-je-voornemens-falen/
Marissabakker (9 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.