Minder snoepen met suikerwater
Tijdens het diëten is het des te moeilijker om van al dat lekkers af te blijven. Snoepgoed en chocolade worden alleen maar verleidelijker wanneer je er vanaf moet blijven. Er is echter een manier om minder te snoepen: het spoelen van de mond met suikerwater. Door suikerwater in de mond te nemen, neemt de behoefte aan snoepen af door het activeren van het dopaminesysteem. Waarom is dit en hoe werkt dopamine?
Minder snoepen met suikerwater
Gevonden in onderzoek aan de universiteit van Georgia, Atlanta in de Verenigde Staten werd gevonden dat door je mond te spoelen met suikerwater of aangemaakte limonade, je minder snel naar snoepgoed zult grijpen. Door de aanraking van de tong door dit zoete water, worden de hersenen gestimuleerd in het gebied van de motivatie. Door signalen te sturen naar het motivatiecentrum van de hersenen, lukt het beter de behoefte om te snoepen te bedwingen.
Voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die gewoon af en toe wat minder snoep willen eten, is het erg moeilijk om van suikergoed af te blijven. Het zou zelfs mogelijk zijn om aan suiker verslaafd te raken: de drang is soms zo sterk dat er lichamelijke kenmerken van afhankelijk zichtbaar zijn. Ratten vertoonden zelfs afkickverschijnselen (klappertanden, trillingen) wanneer zij geen suiker meer toegediend kregen.
Suiker zorgt dus voor een fijn gevoel. Suiker zorgt voor activitatie van het motivatiesysteem, het dopaminesysteem in de hersenen. Door suiker maakt het brein natuurlijke opiaten aan, wat verslavend is zoals morfine dat ook kan zijn (hoewel minder sterk).
Dopaminesysteem
Dopamine behoort tot de familie van catecholaminen en wordt geproduceerd in de Substantia Nigra in de hersenen.
Dopamine is een neurotransmitter die belangrijk is voor gezonde assertiviteit, seksuele opwinding,een goed werkend zenuwstelsel en een goed werkend immuunsysteem. Het maakt dat je je energiek voelt, dat je snel kunt reageren, maar ook zorgt het voor een gevoel van plezier. Wanneer het lichaam veel dopamine afmaakt, voel je je beter. Dopamine werkt dus als een soort beloning, en wordt om deze reden dan ook als een motivatiesysteem gezien.
Het is niet zo gek dat dopamine dus verslavend is. Iets wat belonend werkt, is nou eenmaal iets waar je naar uitkijkt en wat je graag opnieuw en opnieuw voelt. Hetzelfde effect als bij dopamine is te vinden bij alcohol, drugs, maar ook suiker. Door suiker te nemen wordt een onprettig gevoel opgeheven. Om deze reden wordt ook wel
emotioneel eetgedrag gezien, waarbij iemand eet om negatieve gevoelens kwijt te raken.
Laag dopamine
Bij een te laag dopaminegehalte zijn symptomen te vinden die herkenbaar zijn voor mensen die een laag suiker hebben.
- Vermoeidheid
- Initiatiefloos
- Anemie
- Bloedsuikerinstabliteit
- Behoefte aan zoet
De laatste regel geeft aan waarom er snel wordt gegrepen naar zoetigheid als dit wordt verboden binnen een dieet. Geen suiker binnenkrijgen kan deze gevolgen met zich meebrengen. Door zoet water op de tong te nemen, wordt het beloningssysteem of motivatiesysteem in de hersenen geactiveerd, net alsof zoetigheid wordt gegeten. Om deze reden is het dan ook makkelijker niet te snoepen.