Afslanken zonder honger te lijden houdt u vaak langer vol

Afslanken zonder honger te lijden houdt u vaak langer vol Afslanken is voor veel mensen een dagelijks gevecht tegen een teveel aan kilo's. Geen wonder. Wij zitten teveel en bewegen vaak te weinig. Daar zijn een aantal oorzaken voor. Veel mensen hebben een kantoorbaan en een zittend beroep. Als ze daarnaast ook een druk familieleven hebben, komt men vaak niet aan sporten en wandelen toe. Soms is er echt weinig aan te doen en komt men gewoon aan. Vooral rond het veertigste jaar kan men aankomen zonder daarvoor extra gesnoept of gegeten te hebben. Het lichaam gaat dan anders om met de voedingsstoffen. Vooral met de feestdagen en met het ouder worden, komen er af en toe wel een paar kilo's bij. U kunt echter afvallen zonder uzelf tekort te doen en honger te lijden. Lijnen kan ook met een gevulde maag.

Afslanken lukt niet zonder beweging en met lekker eten

Veel mensen brengen immers hun werkdagen noodgedwongen zittend achter de computer door. Daarnaast is de auto ook wel vreselijk gemakkelijk om zonder al te veel inspanning en bovendien droog en warm op andere plaatsen te komen. Vroeger moest dat allemaal te voet, met de fiets of het openbaar vervoer, waarbij men ook niet altijd precies naast een halte of station woonde. Mensen hadden in die tijd gewoon meer beweging.

De winkels liggen verleidelijk vol met lekker eten

Daarnaast liggen de winkels van de huidige tijd vol met lekkere, maar vaak ook ongezonde, voedingsmiddelen, die-kant-en-klaar door de fabrikanten geleverd worden, maar die vaak te vet, te zoet of te zout zijn en waar stoffen aan toegevoegd worden die er helemaal niet in thuis horen, maar het geheel er smakelijker doen uitzien. De psychologische opstelling van de producten doet de rest. Alles wordt in de winkels aangeboden op een manier en op een plaats, dat uw ogen er wel op moeten vallen. Dat werkt allemaal niet mee om de eigen eetlust in bedwang te houden.

Ook jongeren moeten regelmatig al afslanken

Jonge mensen houden vaak van hun gemak en van snel iets lekkers eten. Een snack is meestal vet en vol koolhydraten, maar vult wel de maag, waarna er nog maar weinig honger overblijft naar goede voedingsstoffen als groenten en fruit. Daarnaast hebben jongeren nogal eens de neiging om snel te eten, wat een goede vertering ook weer in de weg staat. Veel jongeren zijn dan ook te dik en willen maar al te graag iets afvallen.

Teveel afvallen door te weinig te eten is ook niet goed

Daar is niets tegen, maar als ouders moet u er dan wel op letten dat de weegschaal niet de verkeerde kant op slaat. Teveel afvallen is natuurlijk ook niet goed. Zeker niet in de puberteit, waarin jongeren nogal eens de neiging hebben om daarin door te slaan. Het afvallen mag geen allesoverheersende invloed op het leven krijgen. De ziekte anorexia is dan niet ver weg meer. Het normale gewicht per leeftijd en lengte moet aangehouden worden.

Zo rond het veertigste levensjaar verandert de stofwisseling

Ze wordt wat trager en niet alles wordt goed uit de voeding opgenomen. Afvalstoffen worden minder snel afgevoerd en het lichaam slaat sneller de achtergebleven vetten en suikers op. Plotseling merkt u dat u aangekomen bent en het extra gewicht er niet meer zo gemakkelijk af gaat. U eet een boterham minder, lijnt een tijdje, maar dat houdt u meestal niet lang vol. Het lichaam krijgt uit de hersenen een seintje dat er minder eten binnenkomt en past het verbruik van de voedingsstoffen aan.

Uw lichaam is slim en houdt rekening met wat er aan eten binnenkomt

Dat is ook de reden waarom u in het begin wel een paar kilo afvalt, maar na die eerste kiloís gewoon een tijd op hetzelfde gewicht blijft staan. De animo om te lijnen is dan weg, want u hebt het gevoel dat het niets uithaalt en binnen de kortste keren zit u weer op uw oude gewicht.

Afslanken zonder honger te lijden houdt u langer vol

De meeste mensen denken dat afvallen betekent dat ze honger moeten lijden, maar dat klopt niet. Wie wil afvallen moet alleen weten wat er in de voedingsstoffen zit en welke levensmiddelen men ongestraft kunt combineren. Vaak komen daar ook heel lekkere gerechten uit te voorschijn. Zo is een maaltijd met heldere kippensoep zonder vermicelli, een flinke salade en een lekkere biefstuk met gebakken champignons een heerlijke feestmaaltijd, waarna u beslist geen honger meer hebt. Zo zijn er nog veel meer combinaties te bedenken.

Pasta maakt dik vanwege de combinatie van koolhydraten in de pasta en de vetten in de kaas en het gehakt

Pasta met een kaassaus, of met een dikke, aangemaakte tomatensaus waar gehakt in zit en met geraspte kaas is nu eenmaal geen mager eten. Kaas is nu eenmaal vet en gecombineerd met de pasta zorgt uw lichaam ervoor dat alle koolhydraten netjes in uw lichaam blijven hangen. Pasta kan echter ook zonder kaas en gehakt gegeten worden. Als u maar genoeg groenten en kruiden door de saus doet is de smaak ervan niet minder. Uien zijn overigens een goede smaakverbeteraar.

Een combinatie van vetten en koolhydraten binnen een maaltijd vermijden

Het is beter om op een andere manier van eten over te stappen. Koolhydraten hebben vetten nodig om zich aan te binden. Als er geen vetten in de buurt zijn, wandelen de meeste koolhydraten ook zo weer naar buiten en bent u ze kwijt. Dat betekent dus dat u koolhydraten en vetten gescheiden van elkaar moet eten en wel met drie uur tussenruimte. Die tijd is nodig om het vorige eten te verwerken.

Combineer de goede voedingsmiddelen

Dat betekent dus bij het diner geen aardappels, rijst of pasta, maar wel groenten, vlees of vis en wat jus. Een heldere bouillon met groenten en vlees erin als voorafje kan geen kwaad. Fruit bevat veel vruchtensuikers en kan dus beter bij de broodmaaltijd of apart gegeten worden. Brood kan goed gegeten worden met magere kwark, kruiden, tomaten, sla, groenten, enzovoort. U mag per maaltijd gewoon eten zoveel als u nodig hebt. Wel is het handig om bij de middagmaaltijd bijvoorbeeld in plaats van de koolhydraten twee soorten groenten of salade te nemen, zodat u ook genoeg binnen krijgt en niet al na twee uur honger hebt.

Geen kristalsuiker en industriële suikers gebruiken in een afslankdieet

Als u zich aan die scheiding van vetten en suikers houdt, zult u afvallen zonder honger te lijden. Vermijd daarbij wel de kristalsuiker en de industriële suikers in gebak en bijvoorbeeld ook de fructose die tegenwoordig in allerlei samengestelde drankjes en voedingsmiddelen gestopt wordt. Vooral in kant-en-klaar voedsel hebt u daar ook vaak geen erg in en dat haalt het effect van het dieet natuurlijk omlaag. Maak dus liever uw eten zelf van verse en gezonde producten klaar.

Beperkt ís avonds het eten van kleinigheden en combineer ook hier geen koolhydraten en vetten

Beperk het ís avonds laat eten. Maak er een gewoonte van om ís avonds na het eten alleen nog wat thee te nemen. Een glas wijn op de late avond met een beetje kaas erbij kan wel een keertje, maar doe die kaas dan niet op een toastje of op een paar stukjes stokbrood. Dan hebt u immers weer koolhydraten en vetten bij elkaar en dat zet weer extra aan. Ook in de wijn zit wat suiker natuurlijk. Kunt u het vermijden, dan is dat natuurlijk beter, maar als u er niet omheen kunt, hoeft het geen probleem te zijn. Het lijnen gaat dan wat langzamer, maar werkt evengoed.

Beweging steunt u bij het afslanken

Naast het dieet is het verstandig om tegelijk te zorgen voor wat beweging. Ga elke dag een half uurtje wandelen, fietsen of joggen. Minder dan een half uur heeft weinig zin, want die tijd heeft het lichaam nodig om op gang te komen en calorieën te verbranden. Drie kwartier of een uurtje is natuurlijk nog beter. Hebt u een tuin, verdeel daarnaast dan ook de tuinwerkzaamheden in herfst en voorjaar dan over de week, zodat u er elke dag een tijd mee bezig bent.

Liever buiten joggen en wandelen dan in een fitnessruimte

Buiten ademt u frisse lucht in. Wie zich daarbij ook inspant, krijgt dan extra frisse lucht binnen. Extra zuurstof dus ook en dat helpt het bloed om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te verwijderen. Van die extra zuurstof profiteren niet alleen de spieren, maar vooral ook de luchtwegen en de longen. Door beweging in de frisse buitenlucht krijgt het hele lichaam een energiestoot, want er wordt niet alleen energie verbruikt, maar via de extra zuurstof wordt ook nieuwe energie opgedaan.

Het daglicht doet wonderen bij het afslanken

Alleen al het licht buiten doet wonderen. Mensen die de donkere najaarsmaanden verschrikkelijk vinden en er depressief van raken, zouden elke morgen even een half uurtje buiten moeten gaan wandelen. Ze komen er beter van terug. In de landen die dicht bij de Noordpool liggen en in de wintermaanden te weinig daglicht krijgen, worden mensen vaak dagelijks behandeld met UV licht. Dat doet men hier op bepaalde plaatsen ook al.

Zonder het eten van light producten gaat het afslanken vaak beter

Light producten maken alleen uw beurs slanker. Ze zijn vaak duurder dan gewone producten en hebben meestal evenveel calorieën, mede door de toevoeging van allerlei extraís om zo de smaak op peil te kunnen houden. Daarnaast bevatten ze nogal eens sorbitol, waar men ook niet teveel van binnen moet krijgen. Het is beter om goed en gevarieerd te eten, dan om deze producten te gebruiken.
© 2012 - 2023 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Effectief afslanken, afslanktips die werken!Effectief afslanken, afslanktips die werken!Verrassend simpele afslanktips die werken, allen wetenschappelijk getest. Geen strenge en moeilijk te volgen dieten, maa…
Afvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen: Voorkomen van een hongergevoel of hongerAfvallen betekent minder eten. En minder eten betekent sneller een hongergevoel. Honger maakt het afslanken moeilijk: je…
Afslanken met een dieet of liever door pillen te eten?Afslanken met een dieet of liever door pillen te eten?Wie flink wil afslanken of gewoon een paar kilo teveel heeft, kan tegenwoordig kiezen tussen een dieet en/of pillen, dra…

Minder snoepen met suikerwaterMinder snoepen met suikerwaterTijdens het diëten is het des te moeilijker om van al dat lekkers af te blijven. Snoepgoed en chocolade worden alleen ma…
Op dieet? Uw mentale kracht helpt u er bij, train uw brein!Een dieet consequent volgen en serieus proberen af te vallen kan net zo moeilijk zijn als stoppen met roken. Wat hierbij…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.