Op dieet? Uw mentale kracht helpt u er bij, train uw brein!

Een dieet consequent volgen en serieus proberen af te vallen kan net zo moeilijk zijn als stoppen met roken. Wat hierbij nog wel eens vergeten wordt is dat u het werkelijk moet willen, er met heel uw wezen van overtuigd zijn dat u dit doel wil behalen! Verwar dit niet met wilskracht die hiervoor nodig zou zijn want dat heeft al gauw een negatieve lading. "Je hebt niet genoeg wilskracht, zo lukt het je nooit" blokkeert u alleen maar en helpt u niet uw doel te bereiken, integendeel, het begrip wilskracht brengt u alleen maar verder van huis. Kijk nu eerst eens wat mentale kracht voor u kan doen, dat is iets heel anders!

Echt willen

De vergelijking met stoppen met roken werd net al gemaakt omdat dat ook alleen maar lukt wanneer u het echt wilt, als er ergens binnen in u nog een stemmetje zit dat u influistert dat u liever wel wilt roken zult u eerst dat duiveltje de baas moeten worden.
Zo is het met afvallen ook, eerst moet u er tot in het diepst van uw ziel van overtuigd zijn dat u wilt afvallen anders gaat het u niet lukken. Hoe bereikt u nu zo'n status, een "state of mind", waarin u in de vaste overtuiging verkeert dat u wilt afvallen?

Wilskracht, positief of negatief?

Zet allereerst het begrip "wilskracht" opzij om de simpele reden dat wilskracht u niet helpt uw doel te bereiken zoals we u in de inleiding al meteen hebben laten ervaren. Wilskracht krijgt pas een positieve lading nadat het doel is bereikt, achteraf ,niet ervoor! Voorbeeld? "Het is hem gelukt omdat hij zoveel wilskracht heeft" klinkt heel positief, maar: "het gaat hem niet lukken want hij heeft er de wilskracht niet voor" klinkt zelfs extreem negatief! Proeft u het verschil? Duidelijk, nietwaar. Om deze reden heeft u niets aan het begrip wilskracht bij het afvallen, het motiveert u namelijk niet.

Voor- en nadelenbalans

Motivatie, en daarmee "het echt willen afvallen" krijgt u op een andere manier, namelijk door de kwestie eerst afstandelijk te benaderen. Dit doet u door het maken van een voor- en nadelenbalans. Hieronder ziet u een voorbeeld, u kunt het zelf aanvullen:

Afvallen heeft de volgende nadelen:

 • Ik kan niet meer alles eten wat ik lekker vind
 • Ik heb voortdurend trek in iets lekkers
 • Ik heb veel onrustige momenten
 • Ik ben bang dat ik steeds honger heb

Afvallen heeft de volgende voordelen:

 • Ik sleep minder gewicht met me mee
 • Heb daardoor meer energie
 • Mijn algehele conditie verbetert
 • Niet meer het gevoel te falen tegenover jezelf
 • Meer zelfvertrouwen
 • Ik zie er beter uit
 • Ik voel me gezonder
 • Ik krijg complimentjes van anderen
 • Ik beweeg me makkelijker
 • Minder kans op hart- en vaatziekten
 • Minder kans op andere ziekten zoals diabetes
 • Kan weer denken aan sporten
 • Ik kàn zelfs weer sporten!
 • Vul de lijst zelf aan, mogelijkheden genoeg

U traint uw brein

Kortom, de voordelen zijn legio en de nadelen verdwijnen op den duur vanzelf omdat u bij een goed dieet leert uw eetgewoonten te veranderen. Deze balans helpt absoluut bij het afvallen, zeker als men deze bij zich draagt in de vorm van een zogenaamde "crashcard". Wanneer u trek krijgt pakt u de kaart erbij in plaats van een stuk taart, lees de kaart keer op keer aandachtig door en concentreer u op alle positieve gevolgen van het verminderen van uw gewicht. Ook belangrijk, zeg niet: "Ik hou mijn dieet goed vol" maar: "het lukt me steeds beter mijn goede gedrag voort te zetten!". Het is een subtiel verschil maar wel een erg belangrijk verschil, volhouden heeft een negatieve lading, het goede gedrag voortzetten heeft een positieve lading. Zo traint u uw brein.

Mentale kracht

Door uw brein te trainen steeds naar het positieve resultaat te kijken in plaats van te kijken naar de negatieve aspecten van het op dieet zijn gaat u steeds beter in uw vel zitten. U verenigt zich zo veel makkelijker met wat u aan het doen bent en nog moet doen en op een dag hoort u dat fluisterstemmetje niet meer dat eerst zat te zeuren van: "wil ik dit wel". Bedenk ook dat een positieve benadering u steeds in het heden doet verkeren met uw blik gericht op de toekomst, de negatieve aspecten liggen na een tijdje vooral in het verleden en aan het verleden kunt u toch niets meer veranderen. Natuurlijk gaat het niet vanzelf en moet er een zekere prestatie verricht worden maar achteraf gezien kan het tamelijk moeiteloos gegaan zijn doordat u gebruik maakt van de juiste hulpbronnen. U gaat uw brein leren anders naar de dingen te kijken en daarin schuilt uw mentale kracht.

Waarom ben ik eigenlijk te dik?

U bent te dik geworden omdat dat onmerkbaar langzaam gaat en omdat u trek hebt in het verkeerde voedsel, op het verkeerde moment van de dag en u het bovendien in de verkeerde volgorde op eet. Het grootste deel van het probleem is dus een mentale kwestie. Het lichaam is vergelijkbaar met een motor die op bepaalde momenten van de dag bepaalde voedingsstoffen nodig heeft, recht evenredig aan de hoeveelheid arbeid die verricht moet worden. Wanneer u niet het juiste voedsel op het juiste moment eet, zal uw lichaam deze calorieën niet verbranden, waardoor het lichaam deze calorieën gaat opslaan als vetreserve.

Hoe train ik mijn brein?

Wanneer u alle diëten al geprobeerd hebt maar toch steeds weer aangekomen bent wordt het tijd dat u uw brein gaat trainen.
Wilt u voorgoed uw kilo's kwijt dan moet uw manier van denken over eten fundamenteel veranderen. Judith Beck's dieetoplossing helpt u hierbij. Beck's dieetoplossing is anders dan alle andere dieetboeken omdat het een psychologisch programma is: geen dieet maar een verandering van uw state of mind. U leert uw gedachten, gedrag en eetgewoonten te veranderen.
Het is een psychologische therapie die bewezen werkt om blijvend af te vallen. Het boek leert u in zes weken uw eetgewoonten te veranderen en uw goede gedrag voort te zetten. U pakt negatieve en ondermijnende gedachten aan, u leert onderscheid te maken tussen honger en eetdrang, om te gaan met verleidelijke situaties en excuses voor overeten te overwinnen.
Judith Beck is een internationaal vooraanstaand cognitief therapeut en begeleidt al meer dan twintig jaar mensen die willen afvallen. Het boek "Beck's dieetoplossing, train je brein" kunt u bij uw boekhandel bestellen onder de volgende nummers: ISBN10 9057122634 en ISBN13 9789057122637.
© 2012 - 2023 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Mentale Dieetplan, wat is dat voor een plan?Het Mentale Dieetplan, wat is dat voor een plan?Het Mentale Dieetplan is een methode om snel gewicht te verliezen. Het dieet werd deels vertaald vanuit het Engelstalige…
Afvallen met het Dr. Phil dieetmijn kijk opAfvallen met het Dr. Phil dieetHet dieet van dr. Phil is niet alleen een verandering van het eetpatroon, maar ook van je levensstijl. Er wordt ook geke…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…

Afslanken zonder honger te lijden houdt u vaak langer volAfslanken zonder honger te lijden houdt u vaak langer volAfslanken is voor veel mensen een dagelijks gevecht tegen een teveel aan kilo's. Geen wonder. Wij zitten teveel en beweg…
Maakt 'light' echt slanker? Onderzoek, meningen en cijfersMaakt 'light' echt slanker? Onderzoek, meningen en cijfersHelpen 'light' producten je om slank te blijven? En zo ja, hoe veel dan? Uit onderzoek blijkt dat we niet echt goed snap…
Bronnen en referenties
 • The Beck Diet Solution: Train Your Brain To Think Like A Thin Person, Oxmoor House, Birmingham, Alabama, 2007
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.