Obesitas, wat is het en wat zijn de gevolgen?
Obesitas of zwaarlijvigheid is een groot probleem in onze samenleving, steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Wat is obesitas precies? We weten allemaal dat overgewicht erg slecht voor ons is. Maar hoe slecht is obesitas voor ons, wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Nu rest ons nog één vraag, hoe kun je er het best van af komen?
Wat is obesitas?
Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is een conditie van het lichaam waarbij je zo zwaar bent dat het nadelige invloed heeft op je gezondheid. Obesitas wordt over het algemeen berekend door middel van BMI. Een BMI boven de 30 geeft obesitas aan.
De formule om je BMI te berekenen is de volgende: Gewicht (Kg) / (Lengte x lengte) (Meter)
Voorbeeld: Jan weegt 80 kg en is 1,80 meter lang. Zijn BMI is dan: 80/(1,80x1,80) = ongeveer 25
Wat zijn de oorzaken van obesitas?
De oorzaken van obesitas zijn bekend. De oorzaken van obesitas zijn de volgende: te veel eten, ongezond eten en te weinig bewegen. Hoe het komt dat mensen dit doen, is een andere vraag.
- Afname van lichaamsinspanning: door mobiele telefoons, spelcomputers, tablets en computers is men steeds minder gaan bewegen.
- Er is genoeg (vet) eten op de markt: er zijn veel meer producten op de markt dan vroeger. Ook zijn er veel vette producten op de markt bij gekomen. Veel mensen kunnen niet met de verantwoordelijkheid om gaan, die ze hebben over zichzelf.
- Voorbeeldfunctie: je ouders eten ook slecht, dus waarom zou jij goed eten? Daarnaast kun je van je ouders te horen hebben gekregen, goed eten jongeman. Dit zorgt later voor problemen, vroeger is je iets aangeleerd wat invloed heeft op je latere leven. Dit is vaak dé oorzaak van obesitas.
- Erfelijkheid: erfelijkheid kan een rol spelen bij de ontwikkeling van Obesitas. Als 1 van de ouders Obesitas heeft is de kans dat het kind ook Obesitas krijgt ongeveer 30%. Als beide ouders last van Obesitas hebben neemt de kans met 40% toe dat het kind ook last van Obesitas krijgt en komt het neer op 70%. Naast dit zijn ook andere ziektes erfelijk bepaald, denk aan suikerziekte en schildklierziekte.
- Maatschappelijke veranderingen: we hebben in deze huidige maatschappij vaak de tijd niet meer om rustig te eten. Alles moet snel gebeuren en hierdoor komen vaak vette snacks op tafel.
Wat zijn de gevolgen van obesitas?
Als een obees heb je een verhoogde kans op verschillende ziektes. Deze worden hieronder toegelicht.
Hart- en vaatziektes
Hart- en vaatziektes zijn de belangrijkste oorzaken van het overlijden van mensen in de westerse wereld. Mensen met obesitas hebben meer kans op een verhoogde bloeddruk. Deze bloeddruk is een groot risicofactor voor de hart- en vaatziektes. Zeer hoge bloedspiegels van cholesterol en triglyceriden (vetten in het bloed) kunnen ook leiden tot hart- en vaatziekten en zijn vaak gekoppeld aan obesitas. Overgewicht draagt ook bij aan angina pectoris (pijn op de borst veroorzaakt door een verminderde zuurstoftoevoer naar het hart) en plotselinge dood door hart- en vaatziekten of een beroerte, zonder tekenen of symptomen.
Suikerziekte
Mensen met obesitas hebben een verhoogde kans op type 2 suikerziekte. Type 2 diabetes vermindert het vermogen van uw lichaam om de bloedsuikerspiegel te controleren. Het is een belangrijke oorzaak van voortijdig overlijden door hart- en vaatziekten, nier- en vaatziekten, beroerte en blindheid. Statistisch gezien, mensen met overgewicht hebben een twee keer zo hoge kans om type 2 diabetes te krijgen.
Kanker
Verschillende vormen van kanker worden geassocieerd met obesitas. Bij vrouwen is er een verhoogde kans op kanker bij de baarmoeder, galblaas, baarmoederhals, eierstokken, borsten en dikke darm. Mannen met overgewicht lopen een groter risico op het ontwikkelen van kanker van de dikke darm, rectum en prostaat.
Artrose
Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Vooral bij de heupen en de onderrug is de kans groot dat je klachten krijgt. Extra gewicht blijkt de kans op artrose te verhogen.
Jicht
Bij jicht zijn bepaalde lichamelijke processen uit balans, waardoor er urinezuur kan neerslaan in de gewrichten en in andere weefsels. Het urinezuur slaat neer in de vorm van kristallen. Deze kristallen veroorzaken gewrichtsontstekingen. Meestal treedt dit heel acuut op in de vorm van aanvallen. Ook bij jicht geldt, met obesitas is er sprake van verhoogde kans.
Galblaasziekte
Galblaasziekte is een verstopping van de galblaas. Ook hierbij is er een verhoogde kans wanneer je obesitas hebt.
Wat kan je er tegen doen?
Al deze ziektes zijn vreselijk, daarom is het een zaak om van obesitas af te komen. Gelukkig geldt bij obesitas: per kilo die je afvalt, wordt de kans meteen alweer kleiner op het krijgen van de ziektes. Er bestaan in Nederland verschillende obesitasklinieken. Deze klinieken liggen verspreid over heel Nederland en zijn gespecialiseerd in het behandelen van obesitas. Ook bij de huisarts langsgaan is één van de dingen die je kunt doen. Nog een paar tips om je te helpen bij het afvallen:
- Ga niet als een gek afvallen, dat is ook niet gezond. Een halve kilo per week is eigenlijk het maximum.
- Eet gevarieerd, zo hou je het later ook goed vol
- Ga niet op een te streng dieet, je valt later snel terug in het oude patroon
- Zoek andere mensen met soortgelijke problemen en probeer samen overgewicht de baas te worden
Hopelijk hebt u wat aan deze informatie en veel succes bij het afvallen!