De invloed van gezonde voeding op je huid

De invloed van gezonde voeding op je huid De huid weerspiegelt je gezondheid. Voeding heeft niet alleen invloed op hoe je jezelf voelt en hoeveel energie je hebt, maar het heeft ook invloed op de buitenkant. De belangrijkste invloeden van de voeding op de huid zijn: vitaminen, zink, essentiële vetzuren en water. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot diverse huidklachten. Als je last hebt van een voedselallergie, kan dit ook leiden tot huidproblemen. Welke invloed heeft voeding op de huid en in welke voedingsmiddelen komen belangrijke voedingsstoffen voor?

Voeding voor een gezonde huid

Voeding heeft invloed op hoe je huid eruit ziet. Een gebrek aan voedingsstoffen kan zich uiten in huidaandoeningen zoals een droge huid, bleke huid, jeuk, schilferige huid, huiduitslag, vroegtijdige veroudering van de huid of doffe huid. Daarnaast speelt voeding een essentiële rol bij hoe je jezelf voelt. Het bepaalt je energieniveau en je algehele gezondheid. De belangrijkste voedingsstoffen worden hieronder genoemd en ook in welke voedingsmiddelen ze voorkomen.

Vitamine A

Vitamine A helpt om de structuur van de huidcellen in balans te houden. Een tekort aan deze vitamine kan ervoor zorgen dat je huidcellen verliest die zorgen voor productie van smeermiddelen die zorgen dat huid zacht en soepel blijft. Het kan leiden tot infecties, een irriterende huid en huidschilfers.

In welke voeding komt het voor?

Er zijn twee soorten vitamine A die we binnen krijgen via de voeding. De dierlijke vorm van vitamine A is retinol en de plantaardige vorm is caroteen. Bronnen van retinol zijn: lever(traan), eieren, zuivelproducten en nieren. Caroteen komt vooral voor in groente en fruit. Een glas wortelsap of een portie spinazie van 90 gram is voldoende om te voorzien in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo bevat een portie leverpaté al gauw het viervoud hiervan.

Vitaminen uit de B-groep

Een tekort aan vitamine B3 (nicotinezuur) wordt in verband gebracht met het ontstaan van de huidaandoening pellagra. Hierbij ontstaat er een huidontsteking, dementie en diarree. De huid wordt donkerder en schilferig, met name als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Een tekort aan deze vitamine komt in ons land weinig voor omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Een tekort aan vitamine B2 (riboflavine) kan leiden tot zweren, vooral in mondhoeken, oogleden en geslachtsdelen.

In welke voedingsmiddelen komen B-vitaminen voor?

Met name vlees, aardappelen en volkoren brood zijn goede bronnen. Vitamine B8 (biotine) is nodig om vet af te breken en komt voor in zemelen en eidooier. Zuivelproducten, granen, vis, gist, groente en fruit bevatten kleinere hoeveelheden vitamine B8.

Vitamine C

Deze vitamine, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een belangrijke antioxidant. Antioxidanten helpen tegen beschadiging van cellen door agressieve stoffen die vrije radicalen worden genoemd. Vitamine C helpt om de weefsels gezond te houden. Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen in je huid, waardoor rimpels worden tegen gegaan. Een tekort aan vitamine C kan leiden bloedingen, vooral uit de bloedvaten net onder het huidoppervlak en tandvlees. Bij een ernstig tekort kan er zelfs scheurbuik ontstaan.

In welke voeding zit vitamine C?

Vitamine C komt in veel voedingsmiddelen voor, waaronder in: citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, aardappelen, paprika’s, koolsoorten en courgettes.

Vitamine E

Vitamine E is ook een belangrijke antioxidant voor een gezonde huid. Het houdt de structuur van de cellen in stand. Omdat het behoort tot de in vet oplosbare vitaminen, kan het worden opgeslagen in het lichaam. Omdat het in diverse voedingsmiddelen voorkomt, zal een tekort zelden voorkomen.

In welke voeding komt het voor?

De belangrijkste bronnen voor vitamine E zijn: plantaardige oliën, noten en zaden, graanproducten en eidooier. Je hebt er niet veel van nodig, eetlepels zonnebloemolie bij het koken of een handje hazelnoten zijn al voldoende om te voorzien in de dagelijkse behoefte.

Zink

Samen met vitamine C zorgt zink voor een gezond collageen in de huid, wat een essentieel bestanddeel is van bindweefsel. Een tekort aan zink kan leiden tot een vochtige huidontsteking rond de lichaamsopeningen en op handen en voeten, maar ook tot eczeem, een slechte wondgenezing en een verminderde afweer. Het kan bestaande acné verergeren.

In welke voeding zit zink?

Voedingsmiddelen die zink bevatten zijn onder andere: oesters, pompoenzaad, pecannoten, rood vlees, volkorenmeel en roggemeel.

Essentiële vetzuren

Met essentiële vetzuren wordt bedoeld dat ze uit de voeding moeten worden gehaald en dat het lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Het gaat om de omega-3 en omega-6 vetzuren. Ze zorgen dat het vochtbalans in de huid op peil wordt gehouden. Bij een tekort aan deze vetzuren kan het leiden tot huiduitslag, omdat er meer vocht verloren gaat uit de huid.

Bronnen

Voedingsmiddelen waarin essentiële vetzuren voorkomen zijn: vette vis, groenten en rood vlees. Er wordt ook aanbevolen om 1 tot 2 keer per week een portie vette vis te eten. Andere bronnen zijn lijnzaad en lijnzaadolie.

Voedselallergie

Het afweersysteem beschermt ons tegen schadelijke invloeden. Er worden antistoffen aangemaakt als een schadelijke stof het lichaam binnen dringt om deze onschadelijk te maken en te verwijderen. In geval van een voedselallergie reageert het afweersysteem op voedingsmiddelen die normaal gesproken geen bedreiging vormt. Dit kan leiden tot een allergische reactie. Een van de meest voorkomende reactie is het aanmaken van histamine, dat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van huiduitslag of netelroos. De volgende voedingsmiddelen kunnen een reactie opwekken: melk, eieren, vis, schaaldieren, noten en aardbeien.

Spijsvertering en de huid

Een gezonde huid is afhankelijk van een gezonde spijsvertering en gezonde darmen. Als je last hebt van darmproblemen, of als de lever of nieren de afvalproducten niet goed kunnen verwerken, komen er opgehoopte gifstoffen in de bloedbaan. Dit kan invloed hebben op de huid. Om dit te voorkomen, is het verstandig de hoeveelheid suikers en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Een evenwichtig voedingspatroon houdt de houd in gezonde conditie. Wil je gifstoffen uit je lijf spoelen, drink dan een glas lauwwarm water met wat citroensap op de nuchtere maag.

Water

Water is van vitaal belang. Het menselijke lichaam bestaat voor ongeveer tweederde uit water. Het zorgt voor de regulatie van het lichaamsvocht en je moet goed drinken om het vochtbalans op peil te houden. Gemiddeld moet een volwassen persoon 2,5 liter water per dag drinken. Dit voorkomt niet alleen uitdroging, maar ook een doffe en droge huid.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Waarom is vis zo gezond?Veel mensen vragen zich af: 'Waarom is vis nou zo goed voor mij?' Het geheim zit hem in de vetten van de vis, die zorgen…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidOmega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidHet is bekend dat omega-vetzuren belangrijk zijn voor de mens, maar minder bekend is dat het ook heel goed is voor honde…

Suikerwortel, een heerlijke, onterecht vergeten groenteSuikerwortel behoort tot de vergeten groenten. Tot de 18e eeuw werd hij regelmatig gegeten; het was ooit een populaire g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1103997, Pixabay
  • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.