Suikerwortel, een heerlijke, onterecht vergeten groente

Suikerwortel behoort tot de vergeten groenten. Tot de 18e eeuw werd hij regelmatig gegeten; het was ooit een populaire groente die tevens diende als zoetmaker in bakproducten zoals koeken en taarten. Tegenwoordig is deze groente vergeten door inkopers van supermarkten maar je kunt deze meerjarige plant relatief eenvoudig kweken in een moestuin.
Botanische tekening suikerwortel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening suikerwortel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Wat is suikerwortel?

Suikerwortel is een voedingsgewas en smaakt zeer zoet; de smaak is een combinatie van pastinaak, zoete aardappel en schorseneer. De suikerwortel zelf wordt 15 tot 20 centimeter lang. Hij is oogstrijp in de herfst en winter. De bovengrondse plant is heel aardig om te zien. Hij heeft vele witte schermbloemen.

Geschiedenis suikerwortel

De suikerwortel komt oorspronkelijk uit China en groeide in het hele gebied tussen de Kaukasus en Siberië. Tenminste dat is wat de wetenschap nu stelt; sommigen zeggen dat de wortel alleen uit China kwam. Feit is dat suikerwortel traditioneel veel als wilde groente in Rusland is geplukt; hij moet dus daar ook in het wild voorkomen. Suikerwortel is een knolgewas dat anderhalve meter hoog kan worden. De antieke Romeinen kenden suikerwortel want hij werd genoemd door Plinius de oudere: de Romeinse keizer Tiberius liet hem opnemen in de keizerlijke keuken; hij kon de smaak zeer waarderen. De picten, een schots volk ten tijde van de Romeinen en de Middeleeuwen, aten eveneens suikerwortel. Wat er tussen de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen met de suikerwortel in Nederland is gebeurd is niet bekend; je mag ervan uitgaan dat hij steeds sporadischer werd. In ieder geval is zeker dat in 1546 de suikerwortel in Europa geherintroduceerd werd. Suiker was een duur luxemiddel in die tijd. Vanaf de 18e eeuw kwam er een kentering in de geschiedenis van suiker als luxe-artikel; er werd veel rietsuiker geplant en door industriële verwerkingsmethoden werd suiker steeds goedkoper. De suikerwortel werd minder belangrijk als zoetstof. Ook aardappel, de groente die is mee genomen door kolonisten uit Zuid Amerika, heeft suikerwortel verdrongen. Hij is bijna in de vergetelheid beland maar wordt nog in leven gehouden door enthousiaste moestuiniers.

Naamgeving suikerwortel

Een andere naam voor suikerwortel is vergulde wortel of skirret. De officiële Latijnse benaming is sium sisarum. In de wetenschap gebruiken we altijd Latijnse namen zodat er geen misverstand kan ontstaan over welke plant het gaat. De prefix suiker moge duidelijk zijn; het is een zoete wortel die al werd gekweekt toen suiker nog een extreem duur luxe-artikel was.

Medicinale werking suikerwortel

Vroeger werden er medicinale werkingen aan groenten toegekend. Omdat suikerwortel nog maar zeer weinig gegeten werd is niet bekend of deze werkingen daadwerkelijk kloppen. Wat we wel weten is dat suikerwortel veel saccharose bevat en dat er vitamine C en andere vitaminen in zitten. Volgens Nicholas Culpeper, een Engelse arts uit de 17e eeuw is suikerwortel net als pastinaak en gewone wortel een afrodisiac en is het goed voor de lever. Leonhart Fuchs schreef in de 16e eeuw dat de zaden toegevoegd konden worden aan wijn. Het zou verdriet tegen gaan. Ook was het goed voor het hart; een gebroken hart zou kunnen helen door deze lieve, zoete groente.

Eettips suikerwortel

Suikerwortels kun je rauw opeten maar ook koken, frituren of opbakken. Verder is het lekker om een puree te maken van suikerwortel. Gepureerde suikerwortel kan als basis voor een zoete soep dienen. Als je suikerwortel door taartdeeg of cakemeel heen doet is het een suikervervanger; je hebt dan minder suiker nodig. Het is een ideale wortel om zelf koekjes te bakken met minder of geen suiker. Suikerwortel kan geraspt toegevoegd worden aan een salade of zelfs roerbakmix. Verder kan de suikerwortel geroosterd worden. In het voorjaar zijn de jonge bladeren prima eetbaar; deze hebben een lekkere smaak. Je zou ze als alternatieve slabladeren voor een originele salade kunnen gebruiken.

Suikerwortel zelf kweken

Suikerwortel ligt zelden in de winkel; je zal hem zelf moeten kweken als je hem wilt eten. Zaden zijn via internet verkrijgbaar en niet duur. 30 Zaden heb je al voor enkele euro´s, zeg maar de prijs van een bloemkool. Je kunt hem zaaien vanaf september tot november of in het voorjaar. Suikerwortel heeft bemeste grond nodig. Suikerwortels groeien met meerdere wortels aan de plant. Je kunt ze rooien en net enkele kleinere wortels terugzetten in de grond; de plant groeit vervolgens gewoon verder. Suikerwortel is een meerjarige plant. Het is een relatief makkelijke plant in de moestuin; je kunt zelf bepalen wanneer je hem oogst. Twee planten bevatten genoeg wortels voor een maaltijd van vier personen. Vanaf 13 maanden na het zaaien is de suikerwortel oogstbaar. De plant wordt anderhalve meter hoog.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Suikerwortel of Sium sisarumDe botanici twisten nog steeds over de herkomst van de suikerwortel. Doorgaans noemen ze China als moederland. Even raad…
Wat zijn vergeten groenten?Wat zijn vergeten groenten?Vergeten groenten zijn groenten die mensen vroeger dikwijls aten maar tegenwoordig niet meer. We zijn als mensheid deze…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

Brave hendrik, geneeskrachtige groente van weleerBrave hendrik, geneeskrachtige groente van weleerBrave hendrik is een eetbare plant. Hij komt sporadisch in het wild voor in Nederland; met name in Zuid-Holland, Overijs…
De invloed van gezonde voeding op je huidDe invloed van gezonde voeding op je huidDe huid weerspiegelt je gezondheid. Voeding heeft niet alleen invloed op hoe je jezelf voelt en hoeveel energie je hebt,…
Bronnen en referenties
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Zuckerwurzel
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sium_sisarum
  • http://www.leylant.com/suikerwortel.htm
  • http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?pid=126
  • http://www.cruydthof.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=135
  • Foto´s suikerwortel kopfoto en schermbloemen: http://www.levenvanhetland.nl/suikerwortel.htm
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Reageer op het artikel "Suikerwortel, een heerlijke, onterecht vergeten groente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 18-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!